BSK sa chce postaviť na obranu malokarpatských vinohradov

NETKY.SK • 14 Október 2010, 07:22 • 2 min
BSK sa chce postaviť na obranu malokarpatských vinohradov

BSK sa chce postaviť na obranu malokarpatských vinohradov

slovakia

left justify in out

img

Osudom Malokarpatskej vinohradníckej oblasti sa dnes zaoberali účastníci odborného seminára pod názvom „Vinohrady, vec verejná", nad ktorým prevzal záštitu Bratislavský samosprávny kraj.
Účastníci sa zaoberali krajinársko-ochranárskym aspektom vinohradov, ich vplyvom na územný rozvoj miest a obcí, ako aj vinárskymi a vinohradníckymi tradíciami oblasti v nadväznosti na rozvoj turistického ruchu. Podľa podpredsedu BSK Iva Nesrovnala sú vinohrady krajinotvorné prvky v Malokarpatskej oblasti. „Ak dovolíme zničiť tieto prvky behom dvoch generácií, to čo vytvárali naši predkovia stovky rokov, tak je to kultúrny a hospodársky zločin. Vinohradnícke regióny patria v Európe k tým najbohatším a bola by veľká škoda, keby sme nevyužili tento potenciál, ktorý nám ponúka náš kraj,“ povedal Nesrovnal.
Nový vinohradnícky zákon však zachovaniu Malokarpatskej vinohradníckej oblasti príliš nepraje. Zo šiestich pôvodných vinohradníckych oblastí na Slovensku zostala chránená len jediná a to Tokajská. Aj bývalý minister pôdohospodárstva Stanislav Becík, ktorý patril k iniciátorom nového vinohradníckeho zákona, na jednej z tlačových konferencií uviedol, že si vie predstaviť efektívnejšie využitie úbočí Malých Karpát, než na pestovanie viniča. To podnietilo niektorých investorov, ktorí začali skupovať vinohradnícke hony, aby ich premenili na lukratívne stavebné pozemky. „Túto situáciu musíme zmeniť a pre zmenu získať podporu. Ako samosprávny kraj sme za to zodpovední. Budeme lídrami tohto procesu, máme na to mandát od občanov. Účastníci seminára sa obrátia aj na ministerstvo pôdohospodárstva so žiadosťou o legislatívne zmeny v tomto smere. Krajská samospráva sa pokúsi chrániť vinohradnícke územia v našich územnoplánovacích dokumentoch do takej miery, aby ich zastavanie bolo vylúčené. To isté budeme žiadať od primátorov a starostov miest a obcí," dodal Nesrovnal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies