BSK poskytne takmer 350-tisíc eur na projekty pre rozvoj vidieka

NETKY.SK • 6 December 2016, 15:47 • 2 min
BSK poskytne takmer 350-tisíc eur na projekty pre rozvoj vidieka

BRATISLAVA - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) a Regionálna anténa Národnej siete rozvoja vidieka SR pre Bratislavský kraj boli organizátormi konferencie rozvoja vidieka Bratislavského kraja, ktorá sa konala dnes v Pezinku. Zúčastnili sa jej poslanci BSK, starostky a starostovia obcí v kraji, zástupcovia občianskych združení uchádzajúcich sa o štatút miestnej akčnej skupiny (MAS), zástupcovia viacerých samosprávnych krajov a stakeholdri regionálneho rozvoja Bratislavského kraja.

slovakia

left justify in out

"Základná filozofia pri dotáciách Bratislavského kraja je, že župa cez nezávislú dotačnú schému podporuje projekty, ktoré vyhodnotia odborníci a potom aj odhlasujú poslanci. Či už v dotačnej komisii alebo na zastupiteľstve ako tie najlepšie v štyroch oblastiach. Okrem rozvoja vidieka je to oblasť kultúry, cestovného ruchu a športu," povedal na úvod konferencie predseda BSK Pavol Frešo.

 

Cieľom konferencie rozvoja vidieka Bratislavského kraja bolo predstaviť Regionálnu anténu Národnej siete rozvoja vidieka, oboznámiť zúčastnených o aktivitách a možnostiach spolupráce s regionálnou anténou a informovať o podporných mechanizmoch administrovaných Pôdohospodárskou platobnou agentúrou. Počas konferencie sa hovorilo aj o budúcnosti Nástroja CLLD v nasledujúcom programovom období a aj o správnom fungovaní a nastavení miestnych akčných skupín.

 

Oficiálne bola predstavená Stratégia rozvoja územia Dolného Záhoria a Stratégie rozvoja územia Malodunajska. Súčasťou bolo aj prezentovanie príkladov dobrej praxe rozvoja vidieka v predchádzajúcom programovom období 2007 – 2013 – skúsenosti zo  Slovenska a predstavenie bratislavskej regionálnej dotačnej schémy, ktorá je dôležitým nástrojom podpory rozvoja vidieka. Táto dotačná schéma je jedinečným nástrojom v rámci Slovenska slúžiaca na rozvoj širokého spektra oblastí verejného života.

 

Vypracovaním Stratégie rozvoja vidieka BSK 2016 – 2020, ktorá bola schválená Zastupiteľstvom BSK dňa 22.04.2016 v rámci napĺňania akčného plánu PHSR BSK 2014 – 2020, sa BSK zaviazalo aktívne rozvíjať vidiecke oblasti Bratislavského kraja, nakoľko sa v minulosti rozvoju vidieka neprikladal veľký význam.

 

Výzva pre rozvoj vidieka je na rok 2017 určená pre obce a samostatne hospodáriacich roľníkov. Výška alokovaných prostriedkov v rámci výzvy na podporu rozvoja vidieka prestavuje 349.440 eur. Celková suma alokovaná na rok 2017 pre dotácie (vrátane individuálnych) predstavuje bezmála 2.500.000 eur. Všetky potrebné informácie ako aj to ako postupovať, na koho sa obrátiť v prípade otázok, čoho sa vyvarovať, nájdu žiadatelia na webe Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy www.brds.sk.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies