Brussels Airlines už neponúka chalvu z okupovaných palestínskych území

NETKY.SK • 24 August 2016, 08:18 • 2 min
Brussels Airlines už neponúka chalvu z okupovaných palestínskych území

BRUSEL - Letecká spoločnosť Brussels Airlines stiahla v júli zo svojej ponuky potravinársky produkt vyrobený na Izraelom okupovanom Predjordánsku, na ktoré si robia nárok Palestínčania.

slovakia

left justify in out

Pre tlačovú agentúru Belga túto informáciu potvrdila v utorok belgická letecká spoločnosť, ako aj združenie Solidarita pre Palestínu, ktoré bojuje za práva palestínskeho obyvateľstva na okupovaných územiach.

 

Spoločnosť Brussels Airlines bola upozornená na vanilkovú chalvu pasažiermi letu z Tel Avivu do Bruselu, ktorí pripomenuli, že ide o produkt, ktorý pochádza z izraelskej osady na okupovanom palestínskom území.

 

"Bola to chyba dodávateľa. Už sme túto vec napravili," odkázal hovorca spoločnosti Brussels Airlines.

Združenie Solidarita pre Palestínu potvrdilo, že letecká spoločnosť si nebola vedomá charakteru tohto výrobku - "nelegálneho a násilného pozadia", ktoré sa skrýva za výrobou chalvy.

 

Chalva patrí k jednej z najstarších orientálnych cukroviniek.

 

Európska únia presadzuje politiku, podľa ktorej výrobky pochádzajúce z Predjordánska - okupovaného palestínskeho územia - nemôžu využívať preferenčný colný režim vyplývajúci z dohody uzatvorenej ešte medzi Európskym spoločenstvom (ES) a Izraelom.

 

Európska komisia vlani nariadila, že európsky potravinársky priemysel a distribučné siete musia na etiketách povinne uvádzať pôvod výrobkov, ktoré pochádzajú zo židovských osád na okupovaných častiach Palestíny.

 

Ide prevažne o ovocie a zeleninu. V súčasnosti je takýto tovar, ak je označený ako izraelský, podľa medzinárodného práva ilegálny.

 

Proti rozhodnutiu Európskej únie špecificky označovať izraelský tovar pochádzajúci z okupovaných palestínskych území však izraelská vláda protestovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies