Brušný tanec, medicína pre ženské telo

NETKY.SK • 17 September 2015, 21:10 • 2 min
Brušný tanec, medicína pre ženské telo

BRATISLAVA - Ako už názov "brušné tance" napovedá, ide o techniky s centrom pohybu v oblasti brucha.Tieto pohyby nielen krásne formujú krivky ženského tela, ale zároveň znižujú psychické napätie a tak prispievajú k duševnej rovnováhe. Hodí sa i ženám, ktoré trápi nejaké to kilo naviac, pretože práve na ženských tvaroch vynikne umenie tohto pohybu najviac.

slovakia

left justify in out

Ak ženu trápia bolesti počas menštruácie, vďaka prekrveniu pri charakteristických pohyboch sa ich môže pomaly zbaviť. Nie nadarmo je brušný tanec označovaný ako tanec plodnosti, v niektorých prípadoch pomáha aj pri problémoch s otehotnením. Je účinný aj pri tráviacich ťažkostiach, pretože skvalitní proces spracovávania potravín a upraví vyprázdňovanie. Keď počas tanca robíte intenzívne vlnité pohyby od rúk až po panvovú časť, spravíte tak výbornú masáž pre orgány v tejto časti a zlepšíte ich funkčnosť.

 

Priaznivo pôsobí aj na chrbticu, vďaka čomu sa zlepší držanie tela. Pre tehotné ženy sa brušný tanec odporúča len v tom prípade, že ho praktizovali aj predtým. Pozor by ste si mali dávať najmä počas prvých troch mesiacov. V tomto prípade treba dôsledne rešpektovať zákaz niektorých pohybov, a poradiť sa o špeciálnej forme tanca pre budúce mamičky. Vďaka krúživým pohybom panvy, a striedaniu svalového napätia s uvoľnením môžete spevniť aj panvové dno, čo je prevenciou úniku moču v neskoršom veku. Orientálny tanec navyše vyvoláva erotickú atmosféru, ktorú môžete využiť pred milostným aktom, partner to určite ocení.

 

Existuje niekoľko štýlov brušného tanca, ktoré sa navzájom líšia hudbou, kostýmami a tanečnými prvkami. Odlišujú sa aj v rámci jednej krajiny, kde na jeho prevedenie vplýva mentalita, sociálna sféra a história daných oblastí. Medzi najznámejšie štýly patria: Egyptský Raqs Sharqi, Baladi, Saidi, Khalegeey, Turecký štýl, Perzský štýl, Tribal Fusion (moderná forma), Tribal Dance  (moderná forma).

 

Rovnako ako aj pri iných športoch, aj pri orientálnych tancoch treba zvážiť svoj zdravotný stav, poprípade sa poradiť s lekárom. Hlavnú záťaž pri tomto tanci nesie chrbtica, a preto sa neodporúča u žien, trpiacich zvýšenou pohyblivosťou kĺbov, problémami s platničkami a chrbticou.

 

O pôvode brušných tancov je viacero teórii. Jedna hovorí, že vznikli na Blízkom Východe, v severnej Afrike a Ázii. Iní tvrdia, že brušný tanec pochádza zo starovekého Horného Egypta, kde sa nástenné maľby zo 14. storočia pred našim letopočtom až nápadne podobajú na tanečné pózy brušného tanca. Niektorí odborníci zastávajú teóriu, že orientálny tanec pochádza zo starovekého Grécka a do sveta sa rozšíril vďaka Alexandrovi Veľkému, a ďalší špecialisti zastávajú názor, že sa vyvinuli v severozápadnej Indii a do sveta sa dostali vďaka migrujúcim Cigánom.

 

Prvky orientálneho tanca sa nachádzajú v najrôznejších kultúrach. Tancu sa pripisujú dve úlohy, pre ktoré mal byť určený. Jedna úloha je pripisovaná náboženským rituálom chrámových kňažiek. V Afrike bol zase označovaný ako tanec plodnosti, či tanec rodičiek, kedy sa tehotná žena pripravovala na pôrod pomocou určitých pohybov. Tomuto pohybovému umeniu sa učili dievčatá od veľmi útleho veku, aby si posilnili svaly na budúci pôrod. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona