K útokom v Bruseli sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát: Najmenej 34 mŕtvych, stovky zranených

NETKY.SK • 22 Marec 2016, 20:37 • 2 min
K útokom v Bruseli sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát: Najmenej 34 mŕtvych, stovky zranených

BRUSEL - Niekoľko výbuchov dnes otriaslo hlavným mestom Belgicka Bruselom. Dve bomby vybuchli na letisku a jedna v metre! Najmenej 34 mŕtvych a 198 zranených. K útokom sa prihlásil Islamský štát.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

ŽIVÉ Vysielanie z Bruselu

 

 

20:14 - Európski lídri sa vo svetle bruselských útokov zaviazali bojovať proti terorizmu

Lídri členských krajín Európskej únie na margo dnešných teroristických útokov v belgickom hlavnom meste Brusel, pri ktorých zahynulo vyše 30 ľudí, uviedli, že táto tragická udalosť iba posilní odhodlanie EÚ chrániť európske hodnoty a toleranciu. Informuje o tom agentúra Reuters.

 

V spoločnom stanovisku 28 hláv štátov a vlád, ako aj lídrov rozličných inštitúcií EÚ sa uvádza: "V boji proti nenávisti, násilnému extrémizmu a terorizmu budeme zjednotení a pevní." Európski lídri sa zároveň zaviazali, že budú proti hrozbám terorizmu bojovať "všetkými nevyhnutnými prostriedkami".

 

K bruselským udalostiam sa v osobitnom vyhlásení vyjadril aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. "Chcem vyjadriť najhlbšiu sústrasť obyvateľom Bruselu, mnohým zraneným, rodinám a blízkym obetí. Chcem vyjadriť svoju plnú podporu a solidaritu aj belgickým predstaviteľom," uviedol Juncker.

 

"Dnes sa útoky odohrali v Bruseli, predtým v Paríži; ide však o útok na Európu ako celok. EÚ a jej inštitúcie sú voči terorizmu zjednotené. Tieto udalosti nás poznačili, ale nespravili nás bojazlivými. Budeme pokračovať v riešení otázok, ktoré sa týkajú nás všetkých," zdôraznil šéf EK.

 

Svoje stanovisko poskytol aj špeciálny vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura, ktorého cituje agentúra DPA. Podľa neho útoky poukazujú na potrebu bezodkladného ukončenia vojny v Sýrii, aby sa svet mohol sústrediť na boj proti terorizmu. De Mistura to uviedol popri sýrskych mierových rozhovoroch.

 

Poukázal na to, že k zodpovednosti za bruselské útoky sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS), ktorá ovláda časti Sýrie. "Musíme zahasiť oheň vojny v Sýrii," tvrdí de Mistura, aby sa svet mohol sústrediť "na to, čo je skutočným nebezpečenstvom pre každého - v Európe, Sýrii či inde".

 

20:08 - V Bruseli sa pri raziách našla výbušnina, chemické látky a vlajka IS

Pri domovej prehliadke v bruselskej štvrti Schaerbeek sa našlo "výbušné zariadenie obsahujúce okrem iného klince", informovala dnes večer belgická federálna prokuratúra. Vyšetrovatelia podľa nej ďalej zhabali chemické látky a vlajku extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

 

Belgická polícia uskutočnila dnes v reakcii na útoky na medzinárodnom letisku Zaventen a v stanici metra Maelbeek razie a prehliadky na viacerých miestach v Bruseli.

 

K zodpovednosti za útoky sa prostredníctvom vyhlásenia zverejnenom cez vlastnú tlačovú agentúru prihlásila skupina Islamský štát. Toto tvrdenie však ešte nebolo úradmi oficiálne potvrdené, pripomenula agentúra AP.

 

Belgická federálna polícia vyhlásila pátranie po podozrivom na úteku v prípade bombového útoku na letisko Zaventen, ktorého totožnosť nie je dosiaľ jasná. Muž mal na sebe bledohnedý kabát, čierny klobúk a okuliare a je podozrivý zo spolupráce pri útoku na letisko.

 

20:02 - Obama a Putin sa po útokoch v Bruseli zaviazali k boju proti terorizmu

Teroristické útoky v Bruseli zdôraznili potrebu zjednotenia svetového úsilia v boji proti terorizmu, uviedol dnes ruský prezident Vladimir Putin.

 

Putin svoj televízny príhovor začal vyjadrením sústrasti rodinám obetí útokov v Bruseli. "O otázkach týkajúcich sa boja proti terorizmu sme hovorili opakovane a účinne proti nemu bojovať je možné iba spojením síl," dodal Putin.

 

 

Viacerí ruskí poslanci a ďalší predstavitelia v minulosti opakovane kritizovali neochotu Západu spolupracovať v boji proti terorizmu aj s Moskvou, ktorá vyplýva zo sporu ohľadne krízy na východe Ukrajiny, pripomenula v tejto súvislosti agentúra AP.

 

Americký prezident Barack Obama vyjadril dnes úprimnú sústrasť Belgicku a jeho obyvateľom, informoval Biely dom. Obama to uviedol počas telefonického rozhovoru s belgickým premiérom Charlesom Michelom. Politici spolu telefonovali v reakcii na dnešné teroristické útoky v belgickej metropole Brusel. Obama Belgicku ponúkol pomoc pri vyšetrovaní celého incidentu, ako aj pri pátraní a potrestaní zodpovedných osôb.

 

Biely dom spresnil, že Obama zopakoval podporu Spojených štátov Belgičanom, NATO a Európskej únii. Spojené štáty tiež zaviazal k plnej spolupráci pri úsilí bojovať s terorizmom. Šéf Bieleho domu dnes uzatvára historickú návštevu Kuby.

 

19:32 - Taliansko posilnilo ochranu potenciálnych terčov útokov

Taliansko nezvýši doterajší druhý najvyšší stupeň pohotovosti ani po teroristických útokoch v Bruseli, ktoré si dnes vyžiadali desiatky životov a viac ako 200 zranených.

 

Ako informoval taliansky minister vnútra Angelino Alfano po zasadnutí Rady pre národnú bezpečnosť v Ríme, zvýšenie na maximálny tretí stupeň umožňuje iba útok, ku ktorému by došlo na území Talianska.

 

Šéf rezortu vnútra súčasne uviedol, že došlo k posilneniu ochrany potenciálnych terčov útokov, ako aj ochrany územia krajiny v celoštátnej relácii.

Podľa Alfana pracuje talianska tajná služba 24 hodín denne na prevencii teroristických útokov, pretože najúčinnejším prostriedkom v boji proti terorizmu je práve prevencia. Napriek tomu však podľa jeho slov žiadna krajina nemôže tvrdiť, že na jej území je hrozba teroristických útokov nulová.

 

19:28 - Vlajky na prednom nádvorí Prezidentského paláca stiahli na pol žrde

Prezident SR Andrej Kiska rozhodol dnes o stiahnutí vlajok na pol žrde na prednom nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave. Vyjadril tým úctu obetiam dnešných bombových útokov v Bruseli a urobil tak na znak solidarity s Belgickom. TASR o tom informovala Elena Bianchi z tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR.

 

img

 

"Našu spoločnosť nesmie premôcť strach," povedal dnes prezident počas svojej návštevy v Trnave. Rodinám obetí vyslovil svoju úprimnú sústrasť. Podľa neho je "otrasné, že aj v modernom svete sa stále nájdu ľudia, ktorí dokážu spáchať takéto teroristické činy". Každý takýto čin by mal všetkých v Európe povzbudiť ešte k väčšej jednotnosti, solidarite a spoločnému boju proti extrémizmu, myslí si.

 

Slovensko podľa neho dbá o svoju bezpečnosť a vykonáva všetky kroky potrebné na zabezpečenie ochrany občanov.

 

19:14 - Fotografia zaprášeného a zraneného muža, ktorá obletela svet.

 

img

 

Jeho totožnosť je už známa. Ide o 30-ročného belgického basketbalistu Sebastiena Bellina. 

 

 

19:12 - Británia sprísni kontroly na štátnych hraniciach

Veľká Británia sprísňuje v reakcii na dnešné teroristické útoky v Bruseli kontroly na svojich štátnych hraniciach. Zintenzívnenie sa prejaví väčším počtom pohraničníkov v službe a zvýšením počtu kontrolovaných motorových vozidiel.

 

Informovala o tom dnes britská ministerka vnútra Theresa Mayová.

 

Už skôr Scotland Yard uviedol, že sa zvýši policajná prítomnosť na dopravných uzloch, pripomenula tlačová agentúra DPA.

 

Stupeň varovania pred teroristickou hrozbou zostane však na Britských ostrovoch nezmenený, teda druhý najvyšší, čo zodpovedá popisu, že teroristický útok je veľmi pravdepodobný.

 

Veľká Británia nie je súčasťou schengenského priestoru a na nej hraniciach sa tak pohyb kontroluje permanentne.

 

19:11 - Merkelová: Nemecko pomôže Belgicku v pátraní po páchateľoch bruselských útokov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes v reakcii na teroristické útoky v Bruseli vyhlásila, že jej krajina bude spolupracovať s Belgickom v snahe vypátrať a potrestať zodpovedné osoby. Zároveň oznámila, že vláda prerokuje dôsledky týchto udalostí pre Nemecko na stredajšom zasadnutí, informuje agentúra Reuters.

 

 

Podľa Merkelovej bude Nemecko s belgickými bezpečnostnými orgánmi "všemožne spolupracovať, aby boli nájdení, určení a potrestaní vinníci" dnešných útokov na letisku a stanici metra v Bruseli, ktoré si vyžiadali desiatky mŕtvych a zranených. Kancelárka sa v tejto súvislosti spojila s belgickým premiérom Charlesom Michelom a vyjadrila mu "plnú solidaritu", dopĺňa agentúra AP.

 

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere po dnešných teroristických útokoch v Belgicku oznámil sprísnenie bezpečnostných opatrení "v oblasti kritickej infraštruktúry" Nemecka, ako aj pozdĺž nemeckých hraníc s Belgickom, Francúzskom a Holandskom.

 

18:46 - Poslanci si uctili obete minútou ticha, potom sa sporili o migrantoch

Česká vláda by ešte dnes na večernom mimoriadnom rokovaní, ktoré zvolal premiér Bohuslav Sobotka, mala schváliť vyhlásenie prvého stupňa teroristického ohrozenia krajiny a posilnenie policajných hliadok patrolujúcich v uliciach Prahy a ďalších veľkých miest ČR príslušníkmi armády v sile rádovo stoviek mužov, a to už od stredajšieho rána.

 

Ide o jednu z reakcií na dnešné teroristické útoky v Bruseli.

 

Informovali o tom české elektronické médiá s odvolaním sa na slová ministra vnútra ČR Milana Chovanca na parlamentnej pôde.

 

"Nemáme žiadne informácie o tom, že by Českej republike hrozilo aktuálne nebezpečenstvo," informoval šéf rezortu zákonodarcov.

 

Poslanci si minútou ticha uctili obete útokov a väčšina z nich následne odmietavo reagovala na prerozdeľovanie utečencov v rámci EÚ.

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek vyzval krajanov, aby podľa možností odložili cesty do Bruselu, a tým, ktorí sa zdržiavajú v tomto meste a v Belgicku vôbec, odporučil, aby sa vyhýbali verejným priestranstvám.

 

"Som v šoku, je to tragédia. Teroristi útočia v srdci Európskej únie, ktorá sa k prisťahovalcom chová najpriateľskejšie. Pozostalým úprimnú sústrasť," reagoval prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí predseda hnutia ANO Andrej Babiš.

 

 

Jsem v šoku, je to tragédie. Teroristi útočí v srdci EU, které se k přistěhovalcům chová nejpřátelštěji. Pozůstalým upřímnou soustrast.

Posted by Andrej Babiš on 22. marec 2016

 

"Európa je vo vojne s radikálnym islamom. To, čo sa deje v Bruseli, nám to znovu pripomína," vyhlásil predseda opozičnej Občianskej demokratickej strany (ODS) Petr Fiala.

 

Líder českomoravských komunistov z KSČM Vojtěch Filip vyjadril presvedčenie, že zodpovedné orgány EÚ i jednotlivých členských krajín únie po dnešných útokoch pochopia, že nejde o nič iné ako o vyvolávanie chaosu a atmosféry strachu na starom kontinente. Podľa jeho názoru sú nutné razantné opatrenia priamo na miestach vojnových konfliktov, ako aj stabilizácia tamojšej situácie i zmena azylovej politiky.

 

18:36 - Európa potrebuje lepšiu bezpečnostnú stratégiu, tvrdia organizátori GLOBSEC 2016

Dnešné teroristické útoky v Bruseli dali Európe jasne najavo, že nutne potrebuje lepšiu bezpečnostnú stratégiu, ktorá by prekračovala hranice národných štátov. V písomnom stanovisku to uviedol organizačný tím GLOBSEC 2016. Mohutný prílev utečencov, blízke ozbrojené konflikty a hrozba globálneho terorizmu si podľa neho vyžadujú okamžitú pozornosť a rýchlu reakciu.

 

"GLOBSEC je odhodlaný prispieť k tomuto úsiliu a už niekoľko mesiacov pracuje na vlastnej Európskej bezpečnostnej iniciatíve. Projekt bude predmetom diskusií aj na blížiacej sa konferencii GLOBSEC 2016," poznamenal tím. Kľúčoví predstavitelia iniciatívy sa na nej stretnú. Bude sa konať v Bratislave 15.-17. apríla. Cieľom iniciatívy je ponúknuť Európe balík opatrení na národnej i medzinárodnej úrovni, ktorý by zlepšil schopnosť celého kontinentu čeliť aktuálnym hrozbám.

 

Tím GLOBSEC-u následne podnikne konkrétne kroky, aby správu dostal do povedomia odbornej verejnosti, získal k nej ďalšie podnety a prispel k jej uvedeniu do praxe.

 

18:30 - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky zatiaľ nemá informácie o tom, že by medzi obeťami alebo zranenými mali byť slovenskí občania.

 

 

Belgické úrady zhromažďujú informácie o národnosti obetí a zranených, následne nás budú informovať.V tejto chvíli nemá...

Posted by Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky on 22. marec 2016

 

18:28 - Na letisku v Bruseli boli tri bomby, poslednú zneškodnili policajti

Na medzinárodnom letisku Zaventen v Bruseli sa nachádzali tri bomby, pričom tretia neexplodovala a zničili ju riadeným výbuchom. Uviedol to dnes guvernér provincie Flámske Brabantsko Lodewijk De Witte, ktorého cituje belgická agentúra Belga.

 

Prítomnosť tretej nálože na letisku, ktorú po prvých dvoch výbuchoch zneškodnili bezpečnostné zložky, potvrdila pre médiá aj hovorkyňa letiska Florence Mulsová. Pri prvých dvoch výbuchoch zomrelo najmenej desať ľudí a okolo 100 ďalších utrpelo zranenia. Tretiu bombu zneškodnili podľa Mulsovej "riadenou akciou".

 

Pri ďalšom výbuchu v bruselskej stanici metra Maelbeek zomrelo ďalších 20 osôb a približne 130 ľudí utrpelo zranenia, vyplýva z predbežných údajov belgického centra pre krízové situácie.

 

Podozrivé objekty zneškodnili pyrotechnici na najmenej dvoch iných miestach belgického hlavného mesta - v stanici metra Maelbeek a neďaleko bruselskej univerzity. Ani v jednom z týchto dvoch prípadov neboli obsahom podozrivých objektov výbušniny, uviedli úrady.

 

Jednotka belgickej armády na zneškodňovanie výbušnín odpálila pomocou riadenej detonácie "podozrivé vozidlo" v štvrti Ixelles v južnej časti Bruselu, neďaleko areálu univerzity Vrije Universiteit Brussel. Na Twitteri o tom informovala miestna polícia.

 

V reakcii na výbuchy v Bruseli úrady už skôr v priebehu dneška evakuovali všetky objekty vysokej školy Université Libre de Bruxelles, píše Belga.

 

18:27 - Na udalosti v Belgicku reagujú slovenskí mobilní operátori

Hlboký zármutok a solidaritu so všetkými ľuďmi v Bruseli vyjadrili dnes aj najväčší slovenskí mobilní operátori.

 

Z dôvodu udalostí, ktoré sa dnes ráno odohrali v hlavnom meste Belgicka, sa Orange Slovensko rozhodlo zrušiť účtovanie hovorov z a do Belgicka od dnešného dňa (22.3.) do štvrtka (24.3.). "Veríme, že aspoň takto symbolicky pomôžeme zmierniť dopad týchto udalostí a uľahčíme komunikáciu našich spoluobčanov, ktorí žijú alebo majú blízkych v Bruseli," píše sa v informácii, ktorú spoločnosť poskytla TASR.

 

 

Dovoľujeme si vyjadriť našu solidaritu všetkým ľuďom v Bruseli. Z dôvodu udalostí, ktoré sa dnes ráno odohrali v hlavnom...

Posted by Orange on 22. marec 2016

 

"Vieme, aké dôležité je byť v ťažkých chvíľach v kontakte s najbližšími. Preto sme sa rozhodli zareagovať na katastrofu v Belgicku a na znak spolupatričnosti nebudeme zákazníkom účtovať roamingové volania a SMS medzi Slovenskom a Belgickom. Platí to pre všetky volania a SMS z Belgicka na Slovensko, zo Slovenska do Belgicka a takisto volania a SMS v rámci Belgicka." Reagoval na udalosti v Belgicku Slovak Telekom. Táto zmena, ako uvádza v informácii, platí od 22. marca až do 4. apríla pre všetkých zákazníkov Telekomu bez ohľadu na to, či využívajú paušál alebo predplatenú kartu. Zákazníkom sa služby prestanú účtovať automaticky. V prípade, ak by bol zákazníkom s predplatenou kartou strhnutý kredit, bude mu spätne vrátený.

 

 

18:21 - Renzi: Porazíme aj fundamentalistický terorizmus, potrvá to však roky

redseda talianskej vlády Matteo Renzi vyzval po teroristických útokoch v Bruseli dnes Európu, aby nerezignovala na slobody a svoju identitu. Súčasne apeloval na Európsku úniu, aby uzavrela "európsky bezpečnostný pakt".

 

Na tlačovej konferencii v Ríme taliansky premiér povedal, že starý kontinent potrebuje európsky pakt o bezpečnosti, a pripomenul, že od roku 1954 sa európske štáty sporia o bezpečnostný systém bez dosiahnutia konsenzu. Uzavretie štátnych hraníc však Renzi nepovažuje za riešenie. "Ten, kto požaduje uzavretie hraníc, nechápe, že nepriatelia sú už v našich mestách," podčiarkol.

 

"Naši starí rodičia porazili národný socializmu a fašizmus, naši rodičia terorizmus, naši starší súrodenci mafiu. Tak aj Európa porazí fundamentalistický terorizmus. Budeme opäť žiť v slobode. Nevzdáme sa našej identity," ubezpečil Renzi, aj keď pripustil, že porážka terorizmu potrvá pravdepodobne ešte roky.

 

 

Predseda talianskej vlády telefonicky vyjadril solidaritu belgickému premiérovi Charlesovi Michelovi, aby následne hovoril prostredníctvom telefónu aj s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

 

Talianske ministerstvo zahraničných vecí má informácie, že pri útokoch v Bruseli došlo k zraneniu troch občanov krajiny, píše tlačová agentúra APA.

Líder opozičnej strany Liga Severu Matteo Salvini sa vyjadril za okamžitú reakciu Európskej únie na útoky v Bruseli: "Molenbeek, Brusel: Buď sa zobudíme alebo budeme všetci zmasakrovaní," uviedol prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí.

 

 

Muž, ktorý je europoslancom a dnes ráno smeroval na letisko v Bruseli, keď ho vrátila tamojšia polícia, ďalej konštatoval, že nadišiel čas odpovede. Musíme očistiť naše mestá, zdôraznil Salvini varujúc pred útokmi v Taliansku a kladúc otázku: Aké bezpečné sú siete metra v Miláne, Ríme a celom Taliansku?

 

18:19 - Duda: Mali by sme sa všetci zomknúť pri obrane našich európskych hodnôt

Najvyšší poľský predstaviteľ Andrzej Duda sa po teroristických útokoch v Bruseli vyslovil pri dnešnom prijatí členov Symfonického orchestra Severonemeckého rozhlasu (NDR) z Hamburgu v Prezidentskom paláci vo Varšave za spoločnú obranu európskych hodnôt.

 

Podľa jeho slov by sa všetci zainteresovaní mali zomknúť pri obrane našich európskych hodnôt, našich kultúrnych základov.

 

 

Koncert hostí zo severu spolkovej republiky by mal byť výrazom rešpektu voči obetiam teroru v Bruseli a solidarity. Súčasne by mal ukázať, že zostávame verní našim hodnotám, že sa nenecháme ani rozdeliť, ani zničiť.

 

Poľský prezident dnes informoval, že niet dôvodov na zvýšenie stupňa výstrahy pred ohrozením krajiny teroristickým útokom, súčasne však ubezpečil, že všetky bezpečnostné zložky a tajné služby zostávajú v pohotovosti.

 

Pri útokoch v Bruseli podľa aktualizovaných informácií, ktoré priniesla spravodajská televízia TVN24 s odvolaním sa na poľský konzulát v krajine útoku, utrpeli zranenia traja poľskí občania. Žena je po chirurgickom zákroku, jeden z mužov vyviazol s ľahkým, druhý s ťažkým zranením.

 

18:08 -  Islamský štát sa útokmi v Bruseli pomstil za dolapenie Abdeslama

 Skupina Islamský štát (IS) strávila dva mesiace plánovaním teroristických útokov na "letiská a železničné stanice" v Európe, pôvodne však nemala v úmysle zaútočiť v Bruseli. Plány zmenila po tom, ako minulý piatok zatkli v belgickom hlavnom meste Salaha Abdeslama, známeho ako strojcu vlaňajších útokov v Paríži. Informoval o tom dnes predstaviteľ irackých spravodajských služieb, ktorého cituje agentúra AP.

 

Nemenovaný predstaviteľ, odvolávajúci sa na zdroje zo sýrskeho mesta Rakka obsadeného IS, pre AP uviedol, že Iračania oboznámili európske krajiny s uvedenými plánmi, ale Brusel vtedy ešte "nebol ich súčasťou".

 

img

 

Militanti IS zmenili svoju operáciu a presunuli ju do Bruselu práve na základe Abdeslamovho zatknutia v tamojšej štvrti Molenbeek, tvrdí citovaný predstaviteľ.

Iný vysoko postavený predstaviteľ irackých spravodajských služieb potvrdil, že "za touto operáciou stál Dáiš (arabská skratka staršieho názvu IS) a bola naplánovaná v Rakke pred dvoma mesiacmi". Pod podmienkou anonymity tiež varoval, že IS má "troch samovražedných útočníkov, korí spáchajú ďalší útok".

 

18:00 - Fedor: Spravodajská jednotka EÚ by sa mala posilniť

Spravodajská jednotka Európskej únie by sa mala posilniť, alebo by mala vzniknúť spoločná európska tajná služba. Myslí si to exminister obrany a poslanec za #Sieť Martin Fedor, podľa ktorého by to mala na európskej úrovni presadzovať aj slovenská vláda.

 

"Dnes opätovne vidíme, že Európa má problém s terorizmom a tu nepomôžu žiadne lacné ani extrémne riešenia, ale zásadné posilnenie kooperácie na európskej úrovni, zefektívnenie a skvalitnenie spravodajských služieb a hlavne ich spolupráca," píše Fedor na svojom profile na sociálnej sieti Facebook.

 

Reaguje tým na dnešné teroristické útoky v Bruseli. Práve tieto podľa Fedora opäť ukázali, že v boji proti novodobým hrozbám je nevyhnutná spolupráca bezpečnostných zložiek. "A najdôležitejšia je prevencia," uzavrel.

 

 

Teroristicke utoky v Bruseli opat ukazali, ze v boji proti novodobym hrozbam je nevyhnutna spolupraca bezpecnostnych...

Posted by Martin Fedor on 22. marec 2016

 

17:57 -  Úrady povolili ľuďom pohyb po Bruseli; dopravu obnovujú postupne

Belgické centrum pre krízové situácie dnes povolilo ľuďom nachádzajúcim sa v metropole Brusel voľný pohyb a stiahlo tak odporúčanie nevychádzať z domov.

 

V Bruseli platilo po ranných teroristických útokoch odporúčanie pre verejnosť, aby ľudia ostali v domoch a budovách a nevychádzali do ulíc.

Peter Mertens z centra pre krízové situácie však upozornil, že hrozba ďalších útokov "je stále reálna a vážna".

 

Úrady pozastavili tiež akúkoľvek leteckú dopravu z belgickej metropoly a do nej. Bruselské medzinárodné letisko Zaventen ostane podľa svojho vedenia zatvorené ešte celú stredu, otvorenie je predbežne plánované na štvrtok.

 

Verejná doprava sa v Bruseli vracia do normálu iba veľmi pomaly a postupne. Úrady od 16.30 h obnovili premávku jednej električkovej linky a 11 autobusových liniek, uviedol prevádzkovateľ bruselskej dopravy STIB. Dve linky metra uvedú do prevádzky, "len čo to bude možné".

Všetky ďalšie električkové a autobusové linky, ako aj linky metra ostanú pre verejnosť zatvorené.

 

Vlakovú dopravu do dvoch dôležitých bruselských staníc obnovili železnice už od 16.00 h, oznámila na Twitteri belgická železničná spoločnosť SNCB. Umožní to spriechodniť dopravu z centra Bruselu a doňho.

 

 

Stanice Schuman a Luxembourg, ako aj stanica pri bruselskom letisku, ktoré sú v tesnej blízkosti miest útokov, ostanú aj naďalej uzatvorené.

Bezpečnosť na staniciach v severnej a južnej časti Bruselu posilnia úrady dodatočným nasadením zhruba 500 vojakov, napísali noviny La Libre.

Starosta Bruselu Yvan Majeur uviedol, že nákupné centrá budú zatvorené aj naďalej, a nevylúčil, že obmedzenia pre verejnosť budú pokračovať aj v nasledujúcich dňoch.

 

Pátranie po podozrivých osobách, predmetoch a zbraniach v priestoroch rozľahlého bruselského letiska Zaventen polícia ukončila o 15.30 h. S odvolaním sa na policajné zdroje o tom informovala agentúra Belga.

 

Na mieste výbuchov zasahujú forenzní experti a hasiči prehodnocujú stabilitu a bezpečnosť celého objektu. Polícia a záchranári ukončili tiež na letisku pátranie po obetiach a zranených po ranných útokoch. Väčšinu cestujúcich 

 

17:45 - Moslimovia žijúci na Slovensku sú rozhorčení z dnešných teroristických útokov v Bruseli.

 

Pozostalým obetí vyslovili úprimnú sústrasť. "Vždy cítime nevýslovnú bolesť, keď zomierajú nevinní ľudia," uviedli dnes predstavitelia Islamského centra v Bratislave v stanovisku.

 

Islam podľa hovorcu centra Ibrahima Mahmouda odmieta akékoľvek násilie. Každý, kto tvrdí, že takto činí v mene Boha, podľa neho klame. Zabíjať v mene akéhokoľvek náboženstva je pre každého úprimne veriaceho človeka neprípustné, upozornil.

 

Islamské centrum v Bratislave je podľa jej predstaviteľov komunitou moslimov, ktorí majú na Slovensku rodiny a prácu. "Sú plne integrovanými občanmi Slovenska," upozornili. Vítajú preto všetky opatrenia, ktoré urobila vláda SR v záujme ochrany všetkých svojich občanov a návštevníkov.

 

Predstavitelia Islamskej nadácie na Slovensku pozostalým taktiež vyjadrujú úprimnú sústrasť. Útok v Bruseli označili za barbarský. "Odmietame akékoľvek cynické zneužívanie tejto tragédie politikmi, ktorí úmyselne šíria paniku a strach," napísali dnes v stanovisku.

 

Politické strany požiadali, aby sa vyvarovali paušalizovania, "ktorého cieľom sa už v prvých medializovaných vyjadreniach stávajú najmä utečenci hľadajúci bezpečný domov v Európe alebo príslušníci náboženských a etnických menšín žijúci v Európe".

 

17:35 - Polícia má podozrenie, že tretí muž z fotografie na letisku, ktorý je na úteku, je Najim Laachraoui. Po ňom pátra polícia už od útokov v Paríži. V novembri našli jeho DNA na opaskoch s výbušninami. 

 

 

17:31 - Prinajmenšom jedna bomba na bruselskom letisku bola v batožine. Najmenej jedna výbušnina obsahovala klince, hovorí o tom povaha zranení. 

 

Bezpečnostné zložky sa domnievajú, že prinajmenšom jedna z náloží odpálených dnes ráno teroristami na letisku v Bruseli bola v podobe tzv. kufríkovej bomby. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.


Ten istý zdroj podľa nej potvrdil informáciu o prítomnosti konkrétnych dôkazov, že na letisku sa odpálil i jeden samovražedný útočník. Doplnil, že je zatiaľ nejasné, či za dnešnými výbuchmi v Bruseli stojí skupina okolo Salaha Abdeslama, údajného strojcu novembrových útokov v Paríži, ktorého sa podarilo zatknúť minulý piatok v bruselskej štvrti Molenbeek, alebo či boli priamou odvetou za jeho zatknutie.


Agentúra AP v tejto súvislosti pripomína, že americké spravodajské agentúry boli v pohotovosti pred možnými teroristickými útokmi už od piatkového zatknutia Abdeslama.


Belgická televízna stanica VTM predtým uviedla, že prinajmenšom jedna bomba odpálená na bruselskom letisku obsahovala okrem výbušniny aj klince. Pracovník nemocnice Gasthuisberg v meste Leuven sa vyjadril, že v tomto zariadení po útokoch v Bruseli prijali 11 ľudí s vážnymi zraneniami, z ktorých traja sú v kritickom stave. Zranení podľa neho utrpeli zlomeniny a hlboké rany spôsobené letiacim sklom a klincami.

 

17:30 - Faymann: Tolerancia, ľudskosť, demokracia sa nenechajú otriasť zbabelými činmi

Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann dnes popoludní krátko reagoval na teroristické útoky v Bruseli. Belgicku prisľúbil všestrannú podporu Rakúska a zdôraznil, že práve teraz by sa Európa mala zomknúť, veď k útokom došlo v Bruseli, ktorý je aj centrom európskych a euroatlantických štruktúr.

 

Šéf rakúskej vlády hovoriac o dnešku ako o "dni smútku" kondoloval rodinám a priateľom obetí a ubezpečil, že aj v budúcnosti urobí maximum pre to, aby sa zabránilo podobným útokom, informovala tlačová agentúra APA.

 

Tolerancia, ľudskosť, demokracia a solidarita sa nenechajú otriasť zbabelými činmi. Európa stojí bok po boku, zdôraznil rakúsky spolkový kancelár.

 

17:19 - Európsky parlament posilnil bezpečnostné opatrenia, ostáva však otvorený

Európsky parlament (EP) po dnešných teroristických útokoch v Bruseli zvýšil stupeň ohrozenia na "oranžový" a posilnil bezpečnosť v úzkej spolupráci s belgickými úradmi.

 

Zamestnanci EP boli požiadaní, aby zostali v bezpečí tam, kde sa nachádzajú, až do odvolania. TASR o tom informovala Soňa Mellak, tlačová atašé z Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

 

Európsky parlament ostáva otvorený, uzatvorený bol však vchod pre návštevníkov a tiež Parlamentárium. Predseda EP Martin Schulz vyzval zamestnancov, aby pracovali v stredu (23.3.) z domu a rozhodol o uzatvorení všetkých parlamentných budov s výnimkou hlavnej. Tá zostane otvorená, ale bude ďalej posilnená jej bezpečnosť prostredníctvom systematických kontrol tašiek a preukazov totožnosti.

 

"Takisto boli zrušené všetky služobné cesty, stretnutia a návštevy s platnosťou pre dnešné popoludnie a zajtrajšok," informovala Mellak.

 

17:01 - Mogheriniová v slzách: Smutný deň pre Európu

Útoky v belgickej metropole Brusel, v dôsledku ktorých zomrelo 34 ľudí a polícia uzavrela mesto, priniesli do Európy rovnaké utrpenie, aké sa odohráva na Blízkom východe dennodenne, uviedla dnes na návšteve Jordánska vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničné veci Federica Mogheriniová.

"Toto je veľmi smutný deň pre Európu, keď Európa a jej metropola zažívajú rovnakú bolesť, akú tento región nesie každý jeden deň," uviedla Mogheriniová. Európa a Blízky východ by mali podľa nej spoločne riešiť radikalizáciu a násilie, ktoré prináša žiaľ do oboch častí sveta. Šéfka európskej diplomacie to uviedla na tlačovej besede v Ammáne, ktorú pre neskrývaný zármutok ukončila predčasne, píše agentúra Reuters.

 

 

"Budete tomu rozumieť, je to ťažký deň," uviedla na záver svojho vyhlásenia európska diplomatka. Po Mogheriniovej sa ujal slova jordánsky minister zahraničných vecí Násir Džúdí. Európska politička ho však po chvíli prerušila slovami: "Je mi to ľúto," a po neskrývanom smútku odišla spolu s jordánskym diplomatom do zákulisia.

 

Iba v Jordánsku sa podľa záznamov OSN uchýlilo 600.000 utečencov zo Sýrie, kde si päť rokov trvajúca občianska vojna vyžiadala najmenej 250.000 obetí na životoch. Ďalších desať miliónov ľudí prišlo o domov.

 

 

16:55 -  Športové osobnosti odsúdili teroristické útoky v Bruseli

Utorkové teroristické útoky na letisku a metre v Bruseli nenechali chladnými ani viaceré osobnosti zo športového sveta. "Moje myšlienky a modlitby sú s ľuďmi v Bruseli," napísal na twitteri úradujúci najlepší futbalista sveta Lionel Messi. 

V podobnom duchu sa vyjadril aj belgický futbalový reprezentant Dedryck Boyata. "Hrozné sledovať, čo sa deje v Bruseli," nadviazal jeho spoluhráč z národného tímu Adnan Januzaj. 

 



"Moje myšlienky patria všetkým, ktorých postihli bruselské útoky. Čo je to za svet, že sa dejú takéto veci? Belgicko, buď silné," uviedol švajčiarsky cyklista Fabian Cancellara. "Myslím na všetkých, ktorých zasiahli hrozné správy z Bruselu," vyznal sa Lance Armstrong. 

 



"Som absolútne šokovaný udalosťami z Bruselu. Moje myšlienky patria rodinám a blízkym," skonštatoval prostredníctvom twitteru aj nemecký pretekár formuly 1 Nico Rosberg. "Nemám slov na to, čo sa deje v Bruseli. Moje myšlienky sú so všetkými, ktorých zasiahla táto strašná tragédia," vyslovil svoj súcit aj Belgičan v službách Toro Rosso Max Verstappen. 

 



"Ľudské bytosti ničia iné ľudské bytosti po celom svete. Nepochopiteľné a nezastaviteľné!" napísal niekdajší anglický futbalista Gary Lineker. 

"Smutný deň po všetkom, čo sa stalo v Bruseli. Úprimnú sústrasť všetkým rodinám a priateľom obetí," napísal niekdajší holandský futbalista Patrick Kluivert. 

Anglický futbalový klub Tottenham Hotspur, v ktorého kádri figuruje hneď štvorica belgických reprezentantov (Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Mousa Dembélé a Nacer Chadli), zverejnil vyhlásenie, podľa ktorých je uvedené kvarteto v poriadku. "Sme v kontakte s našimi hráčmi z belgickej reprezentácie. Sú v poriadku a v bezpečí," informuje oficiálne twitterové konto Spurs. 

 

16:54 - ME16: Francúzi po bruselských útokoch zavedú najprísnejšie opatrenia 

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazenevue po utorkových teroristických útokoch v Bruseli vyhlásil, že EURO 2016 vo futbale budú sprevádzať tie najprísnejšie bezpečnostné opatrenia. Najnovši útok na letisko a metro v belgickej metropole si podľa nepotvrdených informácií vyžiadal 34 obetí a 200 zranených.

 

Podľa Cazeneuvea nebude krajina organizátora váhať pri posilnení bezpečnostných zložiek v uliciach francúzskych miest a štadiónov, ktoré budú dejiskami stretnutí finálového turnaja majstrovstiev Európy. Fanúšikovia sa musia pripraviť na viacstupňové kontroly.

 

16:48 - K zodpovednosti za dnešné útoky v belgickej metropole Brusel sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS). 

Extrémisti zverejnili dnes stanovisko prostredníctvom vlastnej tlačovej agentúry Amak. Bojovníci IS podľa neho spustili streľbu na letisku a "niekoľko z nich" odpálilo opasky s náložami.

 

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že ďalší samovražedný atentátnik sa odpálil v metre. Stanovisko dodáva, že útok bol reakciou na belgickú podporu medzinárodnej koalície bojujúcej proti IS.

 

 

16:38 - V Bruseli je najvyšší stupeň nebezpečenstva terorizmu. 34 mŕtvych, stovky zranených

 

 

16:36 - Belgická vláda vyhlásila trojdňový štátny smútok.  

Oznámil to belgický minister vnútra Jan Jambon, ktorého citovala televízia RTBF. Belgické úrady uvádzajú, že k bombovým útokom došlo v ranných hodinách na bruselskom medzinárodnom letisku Zaventem a počas rannej dopravnej špičky na stanici metra Maelbeek. K útokom sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil, hoci po internete kolujú nepotvrdené správy o tom, že ide o dielo extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Podľa poslednej bilancie vyžiadali najmenej 34 mŕtvych a 187 zranených.

 

16:31 - Obama vyjadril Belgicku podporu pri pátraní po páchateľoch bruselských útokov

Americký prezident Barack Obama prisľúbil, že USA "spravia všetko, čo je potrebné", aby pomohli Belgicku vydať spravodlivosti páchateľov dnešných teroristických útokov v belgickom hlavnom meste Brusel, ktoré si vyžiadali najmenej 34 mŕtvych a 187 zranených.

 

Obama, ktorý je momentálne na trojdňovej historickej návšteve Kuby, zdôraznil, že Spojené štáty sú s Belgickom "súdržné", čo sa týka odsúdenia "týchto ohavných útokov proti nevinným ľuďom", informuje agentúra AP.

 

 

Podľa demokratickej kandidátky na nomináciu do amerických prezidentských volieb Hillary Clintonovej terorizmus napriek týmto udalostiam "neuspeje". Bývalá prvá dáma zároveň vyzvala na solidaritu s európskymi spojencami Washingtonu.

 

"Dnešné útoky iba posilnia naše odhodlanie stáť pri sebe ako spojenci a poraziť terorizmus a radikálny džihádizmus po celom svete," uviedla vo vyhlásení Clintonová, bývalá šéfka americkej diplomacie, ktorú cituje agentúra Reuters.

 

Belgické úrady uvádzajú, že k bombovým útokom došlo v ranných hodinách na bruselskom medzinárodnom letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek. K útokom sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil, hoci po internete kolujú nepotvrdené správy o tom, že ide o dielo extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

 

 

16:13 - Bezpečnostné kamery zachytili troch atentátnikov z bruselského letiska Zaventem. Muži v čiernom výbušniny aj odpálili. Tretí je na úteku. 

 

Obaja muži, ktorí sa podľa mediálnych informácií na videozázname z bezpečnostných kamier na letisku Zaventem rozprávali krátko pred útokom o tejto akcii, prišli pri nej zrejme o život. Po treťom mužovi polícia intenzívne pátra.

 

Zábery sa v médiách objavili napriek žiadosti belgickej federálnej prokuratúry, aby nešírili žiadne informácie o vyšetrovaní, informovala televízia VTM.

 

Identita podozrivých zatiaľ nie je známa.

 

 

16:00 - Arcibiskup Zvolenský bude za obete útokov v Bruseli slúžiť svätú omšu

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský dnes v kaplnke arcibiskupského úradu v Bratislave zapálil symbolickú sviecu za obete dnešného atentátu v Bruseli. Informuje o tom Tlačová kancelária KBS. Útoky si podľa doterajších informácií vyžiadali 34 obetí.

 

"S hlbokým zármutkom som si vypočul správy o teroristických útokoch v Bruseli. Modlím sa za tých, ktorí zomreli alebo boli zranení, pamätám aj na ich blízkych a priateľov," uviedol Zvolenský. Ako dodal, v stredu (23.3.) ráno bude za všetkých sláviť svätú omšu.

 

15:58 - Erdogan: Medzi teroristami útočiacimi v Turecku a Belgicku nie je rozdiel

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsúdil dnešné teroristické útoky v Bruseli a vyhlásil, že nie je rozdiel medzi teroristickými organizáciami, či už sú to kurdskí militanti útočiaci v Ankare, alebo osoby stojace za výbuchmi v hlavnom meste Belgicka.

 

"Odporné útoky v Bruseli potvrdili, že teror nemôže byť metódou boja za slobodu, a znova podčiarkli potrebu spoločného boja proti všetkým druhom teroru," vyjadril sa Erdogan v písomnom vyhlásení, z ktorého cituje agentúra Reuters. Uvedené slová použil niekoľko dní po tom, ako skritizoval Západ za to, že podľa neho "nepreukazuje zásadovosť v boji proti terorizmu", čo bolo narážkou na prístup k militantným Kurdom.

 

Pri poslednom bombovom útoku v Ankare v nedeľu 13. marca zahynulo najmenej 37 ľudí. K zodpovednosti zaň sa prihlásila militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK).

 

15:55 - Útoky v Bruseli odsúdili káhirská mešita al-Azhar i Vatikán

Káhirská mešita al-Azhar, považovaná za najvyššiu autoritu sunnitského islamu, odsúdila útoky, ku ktorým došlo dnes v Bruseli a ktoré si podľa najnovšej bilancie vyžiadali 34 obetí na životoch.

 

"Al-Azhar rozhodne odsudzuje tieto teroristické útoky. Tieto násilné nenávistné zločiny znesväcujú tolerantné učenie islamu," uvádza sa v komuniké.

 

Al-Azhar vo svojom vyhlásení varovala, že "ak sa medzinárodné spoločenstvo nespojí a nebude čeliť tejto epidémii spoločne, (títo) zvrhlí neprestanú páchať svoje ohavné zločiny na nevinných ľuďoch".

 

Ako pripomenuli belgické médiá, šejk Muhammad Ahmad Tájib, imám náboženskej univerzity pri mešite al-Azhar, vlani ostro odsúdil aj útoky radikálnych islamistov, ku ktorým došlo v Paríži v januári a novembri minulého roka.

 

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi, pápež František, dnes v súvislosti so sériou útokov v Bruseli zaslal sústrastný telegram prímasovi katolíckej cirkvi v Belgicku a arcibiskupovi z Malines-Bruxelles, Jozefovi De Kesel. Pápež v ňom znova odsúdil "slepé násilie, ktoré vedie k takému veľkému utrpeniu".

 

V telegrame sa uvádza, že pápež zveruje "Božiemu milosrdenstvu všetkých ľudí, ktorí (dnes) prišli o život, a spája sa v modlitbách a v bolesti s ich blízkymi". Vyjadril tiež hlbokú účasť zraneným a ich rodinám a vyslovil sympatie ľuďom, ktorí im "v tejto skúške prinášajú úľavu a útechu v ich bolestiach".

 

Svoje vyhlásenie k tragickým udalostiam dnes vydala aj belgická biskupská konferencia.

 

15:53 - Predseda NR SR kondoloval šéfom parlamentu Belgicka

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini vyjadril sústrasť šéfom belgických parlamentov. "Peter Pellegrini s hlbokým znepokojením a smútkom prijal správu o bombových útokoch, ktoré sa dnes v ranných hodinách odohrali na medzinárodnom letisku Zaventem a priamo vo vagóne metra v Bruseli," informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR. Predseda parlamentu v mene poslancov NR SR i v mene svojom vyjadril hlboký zármutok nad tragédiou, ktorá spôsobila stratu mnohých životov. "Slovami nemožno vyjadriť ľútosť a zdesenie, ktoré pociťujem v súvislosti s tragickými udalosťami v Belgicku. Dôrazne odsudzujem všetky teroristické útoky a verím, že do budúcna budeme schopní spoločnými silami vzdorovať šíreniu terorizmu v celej Európe," uviedol Peter Pellegrini. Predsedníčke Senátu Belgického kráľovstva Christine Defraigne a predsedovi Poslaneckej snemovne Belgického kráľovstva Siegfriedovi Bracke zároveň odoslal sústrastný list. 

 

 

Slovami nemôžem vyjadriť ľútosť a zdesenie, ktoré pociťujem v súvislosti s tragickými udalosťami v Belgicku. Dôrazne...

Posted by Peter Pellegrini on 22. marec 2016

 

15:44 - Holandská polícia po výbuchoch v Bruseli zastavila vlak do Amsterdamu

Holandská polícia po bombových útokoch v susednom Belgicku zastavila dnes medzištátny vlak smerujúci z Bruselu do Amsterdamu, aby z preventívnych dôvodov prekontrolovala súpravu a cestujúcich. K zastaveniu došlo iba jednu zastávku pred amsterdamským letiskom Schiphol, informuje agentúra AP s odvolaním sa na policajné vyhlásenie.

 

Polícia prostredníctvom siete Twitter oznámila, že stanicu Hoofddorp, kde zostal vlak z Bruselu odstavený, medzičasom evakuovali a zostane uzavretá až do ukončenia prehliadky. Cestujúcich majú zatiaľ ubytovať v blízkych hoteloch.

 

 

Podľa AP zatiaľ nie je známe, či v súvislosti so zastavením uvedeného vlaku niekoho zatkli, ako ani to, čo konkrétne viedlo k tomuto kroku.

 

Spravodajský portál NL Times uviedol, že okrem stanice Hoofddorp bola evakuovaná i hlavná železničná stanica v Amsterdame, a to pre nález podozrivého balíka. Ako dôvod zastavenia vlaku v Hoofddorpe uvádza podozrivé správanie a vyhrážky jedného z pasažierov.

 

Dnešné teroristické útoky v hlavnom meste Belgicka, pri ktorých vybuchli nálože na tamojšom medzinárodnom letisku a stanici metra Maelbeek, si podľa najnovšej bilancie vyžiadali najmenej 34 mŕtvych a 187 zranených.

 

 

 

 

15:35 - Počet obetí výbuchov v Bruseli vzrástol na 34 mŕtvych a 187 zranených

Na najmenej 20 mŕtvych a 106 zranených sa zvýšila bilancia obetí ranného výbuchu na stanici Maelbeek bruselského metra, ktorá sa nachádza v blízkosti sídla európskych inštitúcií. Oznámil to dnes starosta Bruselu Yvan Majeur.

 

Situácia na mieste nešťastia je podľa neho stále "extrémne chaotická", informovala tlačová agentúra Belga.

 

Belgická ministerka zdravotníctva Maggie de Blocková predtým uviedla, že pri dvoch výbuchoch na bruselskom letisku Zaventem zahynulo 11 ľudí a ďalších 81 utrpelo zranenia.

 

Miestne médiá medzičasom priniesli správy o 14 obetiach explózií na letisku, píše agentúra DPA. Celkovo si tak tri výbuchy v belgickej metropole Brusel vyžiadali najmenej 34 mŕtvych a 187 zranených.

 

Video nie je vhodné pre maloletých a slabšie povahy

 

 

15:20 - Bývalý riaditeľ rozviedky Slovenskej informačnej služby: V Bruseli išlo o dlhodobo a dôkladne pripravenú akciu

Rozsah a intenzita teroristických útokov v Bruseli jednoznačne svedčia o tom, že išlo o dlhodobo a dôkladne pripravenú konšpiratívnu akciu. Vyslovil dnes svoj názor pre TASR bývalý riaditeľ rozviedky Slovenskej informačnej služby Igor Cibula.

 

"Takéto operácie si vyžadujú dôkladné plánovanie, organizačno-technické prípravy a operatívny prieskum prostredia, kde sa majú teroristické útoky uskutočniť. Teroristi obvykle z propagandistických a psychologických dôvodov sa snažia o to, aby teroristický akt bol vnímaný v súvislosti s niečím, čo naznačuje jeho symboliku. V tomto prípade išlo o to, aby verejnosť dostala signál, že je to nielen odplata za zadržanie teroristu Salaha Abdeslama, ale zároveň aj dôkaz o tom, že sieť teroristických aktivistov je dynamická a životaschopná štruktúra, ktorú nemožno zlikvidovať opatreniami policajných štruktúr a spravodajských služieb," povedal bývalý šéf rozviedky slovenskej tajnej služby.

 

Podľa neho "možno iba špekulovať o tom, či organizátori útokov v Bruseli nechceli tým tiež iniciovať averziu Európanov proti migrantom, aby ich tým vtiahli do aktuálnej konfliktnej situácie".

 

"V každom prípade teroristické akty v Bruseli svedčia o tom, že likvidácia potenciálu teroristov v Európe nemôže byť záležitosťou iba policajno-bezpečnostných operácií, ale vyžiada si komplexný prístup bezpečnostných a hlavne politických inštitúcií, ktoré problém terorizmu vnímali len ako parciálnu bezpečnostnú hrozbu – mimo širšieho spoločenského kontextu," zdôraznil pre TASR Cibula.

 

15:00 - Po útoku v metre hlásia 20 mŕtvych a 100 zranených

 

14:43 - Samson: Cieľom útokov bolo vyvolať des a hrôzu a zastrašiť obyvateľstvo

Teroristické útoky na Brusel sa dali očakávať a ich cieľom bolo vyvolať des a hrôzu a zastrašiť obyvateľstvo. Zdôraznil dnes pre TASR bezpečnostný analytik Ivo Samson.

 

"Nemyslím si, že by to bola odveta za troch atentátnikov zastrelených v Paríži, pretože celá západná Európa a dokonca aj Rusko je v určitých 'drápoch' organizovanej teroristickej siete. Čiže ten útok na Brusel sa koniec koncov čakal a spravodajské služby vyzývali už pred niekoľkými dňami, ak nie týždňami, k opatrnosti kvôli možnosti teroristických útokov," povedal analytik. Podľa neho to, že boli tieto útoky namierené na Brusel, je niečo, čo súvisí s tým, že Brusel je defacto hlavné mesto Európy, Brusel je centrum hlavných európskych inštitúcií bezpečnostného charakteru EÚ ako ekonomickej bezpečnosti a NATO ako obrannej bezpečnosti, "čiže spáchať takýto útok v Bruseli sa hodnotí niekoľkonásobne vyššie v teroristických radoch, než spáchať takýto útok možno v Štokholme alebo v Kodani."

 

Z tohto hľadiska ide podľa neho o samovražedné útoky, islamistické útoky a ako cieľom každého takéhoto útoku, aj tohto dnešného, je vyvolať des a hrôzu, zastrašiť obyvateľstvo a spochybniť jeho väzby s úradmi, keďže postupne narastá predstava, že úrady nie sú schopné brániť svoje obyvateľstvo na verejných miestach, či je to letisko ako v tomto prípade, alebo či je to metro. "Toto je to, po čom teroristi túžia, a to je xenofóbne hnutia, xenofóbne strany, xenofóbne nálady, a to je opäť to, čo teroristi spätne použijú ako dôvod, aby mohli útočiť ďalej," povedal Samson.

 

Podľa jeho informácií v Bruseli žije vyše 200.000 moslimov, a tak je veľmi ťažké urobiť takýto teroristický útok bez pomoci zvnútra. "Čiže tí, ktorí by tam prenikli zvonku a boli by bez nejakej lokálnej podpory, by toho takto lokálne koordinovane neboli schopní," povedal Samson.

 

Doplnil, že Belgicko žije v problémoch podobne ako mnohé iné krajiny západnej Európy, ktoré celkom nezodpovedne prijímali v masách a takýchto kvantách utečencov z bezpečnostne rizikových krajín bez toho, aby si ich vôbec preverili. "To znamená, tam mohli preniknúť aj tí, ktorí už boli určení pre teroristické útoky, a navyše máme skúsenosť, že to, čo sa zistilo po útokoch v Londýne a teraz sa to konštatuje aj pri nábore Európanov do radu Islamského štátu, že práve štvrtá generácia moslimov, ktorí žijú v Európe, je tou najviac radikálnou," zdôraznil Samson.

 

 

 

14:40 - Pracovníci diplomacie SR a ich rodiny v Bruseli sú v poriadku

Ministerstvo zahraničných vecí ubezpečuje, že okrem zamestnancov ministerstva na Stálom zastúpení pri EÚ sú v poriadku aj zamestnanci i rodinní príslušníci všetkých pracovníkov Stálej misie pri NATO a Zastupiteľského úradu SR v Belgickom kráľovstve. Uvádza sa to v aktuálnom vyhlásení Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor ministerstva. Presné údaje o obetiach po dnešných teroristických útokoch v Bruseli budú známe až o nejaký čas. "Belgické úrady intenzívne pracujú na identifikácii obetí a zranených. Vzhľadom na rozsah tragédie a bezpečnostných opatrení žiadajú o pochopenie, keďže istý čas potrvá, kým budú k dispozícii presné zoznamy podľa národností," upozorňuje rezort diplomacie. 

 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí odporúča, aby sa občania momentálne vyhli cestovaniu do Bruselu a ak sa tam nachádzajú, aby sa vyhýbali miestam s vyššou koncentráciou ľudí a verejnej doprave, sledovali a rešpektovali odporúčania miestnych úradov. Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení v súvislosti s teroristickými útokmi v Bruseli. Rezort diplomacie je šokovaný a vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám obetí a solidaritu belgickej vláde a občanom Belgicka. Ministerstvo je v kontakte s belgickými úradmi a zisťuje, či sú medzi obeťami aj občania SR. Aktualizované informácie zverejňujú aj na sociálnych sieťach. 

 

14:35 - Takto to vyzerá na letisku

 

 

 

14:30 - Belgické úrady intenzívne pracujú na identifikácii obetí a zranených

Zamestnanci na Stálom zastúpení pri EÚ aj zamestnanci a rodinní príslušníci všetkých pracovníkov Stálej misie pri NATO a Zastupiteľského úradu SR v Belgickom kráľovstve sú v poriadku. TASR o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v súvislosti s dnešnými útokmi v Bruseli.

 

Belgické úrady podľa rezortu intenzívne pracujú na identifikácii obetí a zranených. "Vzhľadom na rozsah tragédie a bezpečnostných opatrení žiadajú o pochopenie, keďže istý čas potrvá, kým budú k dispozícii presné zoznamy podľa národností," dodalo ministerstvo.

 

14:21 - Belgická polícia v oblasti Bruselu pátra po podozrivých z dnešných útokov

Belgická polícia dnes v Bruseli a priľahlej oblasti spustila pátranie po podozrivých osobách, ktoré by mohli byť zapletené do dnešných útokov na letisku Zaventem a v bruselskom metre. Útoky si podľa najnovšej bilancie vyžiadali 26 obetí na životoch.

 

Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders uviedol, že prebieha vyšetrovanie útokov, pričom vyslovil obavy, že viacerí ich páchatelia by mohli byť na úteku.

 

V súvislosti so zverejnením správ o prebiehajúcej policajnej operácii dnes belgická federálna prokuratúra požiadala médiá, aby sa zdržali informovania o policajnom pátraní.

 

14:12 - K útokom sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil, hoci po internete kolujú nepotvrdené správy o tom, že ide o dielo extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

 

 

 

14:03 - V letiskovej hale našli zbrane

Podľa belgickej agentúry Belga, našli v letiskovej hale samopal kalašnikov.

 

 

 

14:00 - Počet mŕtvych vzrástol na 34!

Podľa belgickej spravodajskej stanice VRT počet obetí výbuchu na stanici metra Maalbeek stúpol na 20 a počet obetí výbuchov na letisku Zaventem je 14.

 

 

 

13:54 - Kaliňák: Slovensko vykonalo viacero zákrokov v súvislosti s terorizmom

Minister vnútra Robert Kaliňák po dnešnom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR v súvislosti s teroristickými útokmi v Bruseli priznal, že nevie vylúčiť, že cez Slovensko mohli prechádzať niektorí teroristi alebo ľudia napojení na teroristov. "Neviem to vylúčiť predovšetkým preto, že všetky informácie, ktoré naše bezpečnostné zložky zbierajú, aktuálne vyhodnocujeme a v prípade určitých rizikových okolností aj intenzívne zakročujeme. Viacero takýchto informácií sme získali, s viacerými informáciami sme pracovali, vykonali sme viacero zákrokov na území Slovenskej republiky," povedal Kaliňák na otázku, či na Slovensku boli teroristi a či proti nim zasahovali. 

 

Podľa Kaliňáka je dôležité zdôrazniť, že aj posledné teroristické útoky v Bruseli dávajú Európe niekoľko výziev. "Logistické trasy, presuny osôb, nebezpečného materiálu nepoznajú vo vnútri EÚ hranice. Preto aj Slovensko aj naše susedné krajiny sú často predmetom pohybu osôb a materiálov, ktoré musíme čo najpodrobnejšie monitorovať," dodal šéf rezortu vnútra s tým, že od útoku na redakciu Charlie Hebdo je bruselsko-francúzska a sýrska stopa vlastne dostatočne známa. "Počas tohto obdobia sme asi všetci v EÚ nepôsobili úplne najrýchlejšie, ak tieto útoky predsa len prišli," priznal Kaliňák. Zdôraznil, že monitoring pohybu výbušnín, zbraní a radikálov musí byť omnoho intenzívnejší. "Útokom osamelých vlkov sa nedá veľmi zabrániť, v prípade organizovanosti je nevyhnutné, aby sme použili v rámci medzinárodnej spolupráce také nástroje, aby sme dokázali rýchlejšie a efektívnejšie tieto bunky zastaviť," uzavrel.  

 

13:41 - Fico kondoloval premiérovi Belgicka Charlesovi Michelovi

Sústrasť príbuzným obetí dnešnej série teroristických útokov v Bruseli vyjadril predseda vlády SR Robert Fico v telegrame predsedovi vlády Belgicka Charlesovi Michelovi, agentúru SITA o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. "S obrovským zármutkom a znepokojením som prijal správu o dnešných tragických udalostiach v Bruseli, pri ktorých zahynuli nevinní občania a mnoho ďalších bolo zranených," uviedol premiér Robert Fico v kondolenčnom telegrame belgickému kolegovi. V mene vlády SR i vo svojom mene vyjadril úprimnú sústrasť príbuzným obetí. "Moje myšlienky v tejto ťažkej chvíli smerujú k belgickému ľudu," napísal premiér a vyjadril presvedčenie, že páchatelia tohto teroristického činu budú zadržaní a potrestaní. 

 

 

 

Chcem vyjadriť sústrasť, ale aj veľké pohoršenie nad tým, že niekto chce riešiť politickú agendu zabíjaním nevinných....

Posted by Robert Fico on Tuesday, March 22, 2016

 

13:32 - Flašíková Beňová: Nesmieme sa nechať ovládnuť strachom

Terorizmus v "hlavnom meste Európy" je opakovaným útokom na všetkých, na celú Európsku úniu a na jej občanov. V súvislosti s bombovými útokmi v Bruseli to uviedla slovenská poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková Beňová.

 

Vo svojom vyhlásení vyjadrila sústrasť rodinám, blízkym a priateľom obetí dnešných útokov. Flašíková Beňová je presvedčená, že aj ranné udalosti v Bruseli sú dôkazom, že sa extrémisti nezastavia pred ničím a je potrebné s nimi oveľa účinnejšie bojovať.

 

Zdôraznila zároveň, že verejnosť nesmie ovládnuť strach. "Ani ten, ktorý sa v nás snažia zasiať islamskí radikáli, no už vôbec nie ten v podobe stále častejšie sa objavujúcich xenofóbnych postojov," vyhlásila europoslankyňa.

 

"Zlu a nenávisti, ktoré extrémizmus v akejkoľvek svojej podobe predstavuje, sa vieme postaviť len spoločne. Odporné násilie, radikalizmus a fanatizmus nás potom nikdy neporazia," zdôraznila.

 

13:17 - Svetoví lídri odsúdili teroristické útoky v Bruseli

 

Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej: "Odsúdeniahodné útoky v Bruseli by nás mali spojiť: v solidarite s obeťami i v odhodlaní voči teroristom".

 

Britský premiér David Cameron: "Som šokovaný a znepokojený udalosťami v Bruseli. Pomôžeme vo všetkom, v čom budeme môcť."

 

 

 

I am shocked and concerned by the events in Brussels. We will do everything we can to help.

Posted by David Cameron on Tuesday, March 22, 2016

 

Francúzsky prezident Francois Hollande: "Máme čo do činenia s globálnou hrozbou. Vojna proti terorizmu musí prebiehať v celej Európe".

 

 

 

À Bruxelles, de lâches et odieux attentats ont été perpétrés, faisant de nombreux morts et plusieurs dizaines de blessé...

Posted by François Hollande on Tuesday, March 22, 2016

 

Holandský premiér Mark Rutte: "Je to medzinárodná vražda. Tvrdo bol zasiahnutý Brusel, Belgicko i Európa".

 

Český premiér Bohuslav Sobotka: "Len minulý týždeň sme hovorili o migračnej kríze na summite v Bruseli a teraz sa Belgicko stalo obeťou neľudského teroru".

 

Ruský prezident Vladimir Putin: "Boj proti tomuto zlu (terorizmu) si vyžaduje najvyššiu úroveň medzinárodnej spolupráce".

 

Rakúsky kancelár Werner Feymann: "Tieto útoky voči civilistom v centre Európy nesú znaky zbabelosti a barbarstva. Európa musí spoločne bojovať voči terorizmu a brániť svoje demokratické hodnoty"

 

Grécky premiér Alexis Tsipras: "Nemôžeme dovoliť, aby v Európe prevážil strach, náboženská nenávisť a rasizmus".

 

Švédsky premiér Stefan Löften: "Je to útok na demokratickú Európu. Nikdy sa nezmierime s útokmi teroristov na naše otvorené spoločnosti".

 

Španielsky premiér Mariano Rajoy: "Jednota demokratov EÚ je a vždy bude nad barbarstvom a nedostatkom zdravého rozumu".

 

Írsky premiér Enda Kenny: "Európa je opäť terčom útoku. Stojíme pri Belgicku".

 

Pakistanský premiér Naváz Šaríf: "Terorizmus neohrozuje len jednu krajinu alebo národ, ale celé ľudstvo, a je načase, aby sa proti tejto hrozbe bojovalo spoločne".

 

Republikánsky prezidentský uchádzač Donald Trump: "Pamätáte si, aký nádherný a bezpečný bol Brusel. Už to tak nie je, je to iný svet. USA musia byť ostražité a rozumné".

 

 

 

Do you all remember how beautiful and safe a place Brussels was. Not anymore, it is from a different world! U.S. must be vigilant and smart!

Posted by Donald J. Trump on Tuesday, March 22, 2016

 

13:02 - Medzi obeťami ani zranenými v Bruseli nie sú zatiaľ žiadni Slováci

Medzi obeťami ani zranenými dnešných výbuchov v Bruseli nie sú podľa aktuálnych informácií Slováci. Pre TASR to uviedol hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

 

Spresnil informáciu, ktorá sa objavila v médiách, že medzi zranenými sú aj dvaja slovenskí občania. "Na základe spresnených informácií ide o občanov Rakúska, ktorí sú príbuznými slovenskej stážistky v Bruseli," informoval Stano.

 

 

 

12:54 - Na počesť obetí z Bruselu bude eiffelovka žiariť vo farbách belgickej trikolóry

Eiffelova veža, ktorá je jednou z dominánt francúzskej metropoly, bude dnes večer osvetlená vo farbách belgickej trikolóry.

 

Paríž si takto uctí pamiatku obetí dnešných útokov v Bruseli a vyjadrí solidaritu pozostalým a celému belgickému národu, informovala dnes parížska primátorka Anne Hidalgová.

 

Prostredníctvom svojho komuniké ubezpečila Bruselčanov o solidarite Parížanov v súvislosti s útokmi, ktoré si podľa doterajšej bilancie vyžiadali najmenej 21 obetí a desiatky zranených.

 

Solidaritu s Bruselom, jeho obyvateľmi i celým Belgickom dnes prejavujú aj používatelia sociálnych sietí na internete. Hashtagy #Zaventem, #Maelbeek, či #PrayForBrussels zdieľalo dnes dopoludnia najmenej 1,2 milióna užívateľov siete Twitter, spresnil webový portál Vigiglobe, ktorý monitoruje aktivity na sociálnych sieťach.

 

12:45 - Bratislavské letisko sprísňuje bezpečnostné opatrenia pre udalosti v Bruseli

V súvislosti s dnešnými výbuchmi na letisku Brusel-Zaventem v Belgicku rozhodol bezpečnostný výbor Letiska M. R. Štefánika v Bratislave o sprísnení bezpečnostných opatrení na letisku. Ich cieľom je maximálna bezpečnosť cestujúcich pri odletoch a príletoch. TASR informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Ševčíková.

 

„Vzhľadom na ich charakter nemožno z bezpečnostných dôvodov konkrétne opatrenia špecifikovať. Budeme však klásť ešte väčší dôraz na kontrolu osôb zdržujúcich sa vo verejných priestoroch letiska BTS. Žiadame cestujúcu verejnosť o pochopenie situácie, ak osoby, ktoré nemajú dôvod zdržovať sa v priestoroch letiska, teda sa nemôžu preukázať palubnou vstupenkou, akými sú najmä sprevádzajúce osoby, nebudú vpustené do verejných priestorov letiska,“ uviedla Ševčíková.

 

Letisko žiada cestujúcich a návštevníkov, aby rešpektovali pokyny osôb, ktoré zabezpečujú bezpečnostnú ochranu letiska.

 

„Počas dnešného dňa nie je v pláne žiadny odlet z ani prílet do Bruselu. Najbližší odlet do Bruselu-Charleroi je v pláne v stredu (23.3.) o 12.10 h. V súčasnosti sa až do konca marca lieta z/do Bratislavy na letisko Brusel-Charleroi päťkrát týždenne. Od 1. apríla sú v pláne lety na hlavné letisko Brusel-Zaventem šesťkrát týždenne, každý deň okrem soboty. Lety zabezpečuje letecká spoločnosť Ryanair,“ dodala Ševčíková.

 

12:40 - Útok na letisku spáchal najmenej jeden samovražedný atentátnik

Útok na letisku označila prokuratúra za teroristický útok "pravdepodobne spáchaný najmenej jedným samovražedným atentátnikom". Informoval o tom federálny prokurátor Frédéric Van Leeuw, ktorý potvrdil aj výbuch v metre, pričom však o ňom nehovoril ako o atentáte. Nezverejnil ani presnú bilanciu obetí, čo zdôvodnil tým, že "je na to ešte priskoro".

 

 

 

12:35 - Fico: Slovensko prehodnotí stupeň teroristického ohrozenia

Slovensko by v dôsledku dnešných útokov v Bruseli mohlo zvýšiť stupeň teroristického ohrozenia. Po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady to pripustil premiér Robert Fico (Smer-SD).

 

"Onedlho zasadnú ďalšie bezpečnostné zložky a budú zvažovať, či prehodnotíme stupeň teroristického ohrozenia Slovenska. Maďarsko pristúpilo k takémuto prehodnoteniu a má vyšší stupeň, pokiaľ ide o Českú republiku a Poľsko zasadnutie Bezpečnostných rád sa v týchto krajinách očakáva," povedal po zasadnutí premiér.

 

Na Slovensku v súčasnosti platí prvý - nízky stupeň teroristického ohrozenia. Ten sa doteraz nikdy nezvyšoval, a to ani po vlaňajších teroristických útokoch v Paríži.

 

12:32 - Belgický premiér Michel označil dnešný deň za čierny deň belgických dejín

Belgický premiér Charles Michel dnes odsúdil útoky v Bruseli ako "zaslepené, násilné a zbabelé". Informoval, že si vyžiadali mnohé obete na životoch i ťažko zranených, a potvrdil zvýšenie stupňa ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší, teda štvrtý.

 

Dnešný deň Michel označil za čierny deň belgických dejín. Na obyvateľov krajiny sa obrátil s výzvou zachovať pokoj a prejaviť solidaritu. "Sme vystavení ťažkej skúške a musíme jej čeliť jednotní a solidárni," zdôraznil.

 

Premiér Michel na tlačovej konferencii potvrdil, že v dôsledku dnešných udalostí v Bruseli jeho vláda zvýšila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší, teda štvrtý.

 

12:25 - To, čo sa stalo, je desivé, priznal priamo z Bruselu prezident KOZ SR

Situácia v meste je veľmi napätá a neprehľadná. Pre TASR to priamo z Bruselu uviedol prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Jozef Kollár.

 

Kollár je v belgickej metropole na zasadaní Výkonného výboru Európskej odborovej konfederácie (EOK). "Miesto, kde rokujeme, je v blízkosti oboch staníc metra, kde nastali výbuchy," referoval. "Momentálne sme prerušili rokovania a ostávame podľa odporúčaní v budove, kde sa zasadnutie koná," informoval Kollár. Ulice centra Bruselu sú podľa jeho slov vyprázdnené. "Momentálne nefunguje žiadna doprava, dokonca ani taxíky nepremávajú," uviedol.

 

Priznal, že z udalostí je v šoku. "Našťastie z hotela do budovy, kde rokujeme, nemáme ďaleko, takže sme išli pešo a všimli sme si len otrasy, ktoré vychádzali z metra," povedal. O výbuchoch v metre i na letisku sa dozvedel až na mieste zasadnutia EOK. "Všetky tie miesta, kde explózie nastali, poznáme, pohybujeme sa na nich často. Aj preto je to, čo sa stalo, pre mňa naozaj desivé," priznal prezident KOZ.

 

12:11 - Putin označil útoky v Bruseli za "barbarské činy"

Ruský prezident Vladimir Putin označil dnešné útoky v Bruseli za "barbarské činy", informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

 

"Prezident rozhodne odsúdil tieto barbarské činy, vyjadril sústrasť belgickému ľudu a ubezpečil kráľa Filipa o absolútnej solidarite s Belgičanmi v týchto ťažkých hodinách," citovala Peskova agentúra Interfax.

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo vysielaní televízie Rossija-24 povedala, že k teroristickým útokom viedla politika dvojakého metra.

 

"Bohužiaľ, sme svedkami veľmi smutných výsledkov politiky dvojakého metra v tejto sfére... Nie je veľmi správne triediť teroristov na dobrých a zlých," povedala Zacharovová.

 

12:07 - SIS po sérii útokov v Bruseli prijala adekvátne opatrenia

Slovenská informačná služba (SIS) po sérii dnešných teroristických útokov v Bruseli prijala adekvátne bezpečnostné opatrenia.

 

"Zároveň prebieha veľmi intenzívna výmena informácií na úrovni zahraničných partnerských služieb, bezpečnostné zložky Slovenskej republiky, vrátane spravodajských zložiek, boli uvedené do stavu pohotovosti až do odvolania," uviedol pre TASR hovorca slovenskej tajnej služby Branislav Zvara.

 

Podľa vyjadrenia SIS je Národné bezpečnostné analytické centrum (NBAC) v stave nepretržitej pohotovosti 24 hodín denne, sedem dní v týždni. "O prípadnom prijímaní ďalších mimoriadnych opatrení potrebných na elimináciu vzniknutých bezpečnostných rizík bude naša spravodajská služba verejnosť informovať," dodal Zvara.

 

12:03 - Facebook po výbuchoch v Bruseli aktivoval službu Safety check

Sociálna sieť Facebook dnes aktivovala službu "safety check", aby ľudia, ktorí sa dnes nachádzali alebo ešte nachádzajú v blízkosti dejísk série atentátov v Bruseli, mohli dať vedieť svojim blízkym, že sú v poriadku.

 

Túto službu Facebook sprístupnil aj vlani v novembri, keď sériu teroristických útokov zažil Paríž, kde vtedy zahynulo 130 ľudí a ďalších vyše 350 utrpelo zranenia. Šlo súčasne o prvý prípad, keď bola takáto "bezpečnostná kontrola" spustená pri inej príležitosti než pri živelnej pohrome.

 

Od októbra 2014 Facebook túto službu aktivoval už viackrát, napríklad po zemetraseniach v Afganistane, Chile a Nepále či počas tropického cyklónu Pam v južnom Tichomorí a pri tajfúne Ruby na Filipínach.

 

Safety check funguje tak, že ak sa používateľ Facebooku nachádza v blízkosti živelnej pohromy či - ako najnovšie - dejiska útoku, služba sa ho automaticky opýta, či je v bezpečí. Ak používateľ klikne "áno", okamžite sa o tom dozvedia jeho priatelia. Facebook poskytne aj spätnú väzbu o tom, či sú v bezpečí aj daní priatelia. Zobrazí sa aj zoznam priateľov, ktorých sa katastrofa či útok môže týkať.

 

 

 

12:02 - Počet mŕtvych po výbuchoch v metre stúpol na 15

Najmenej 15 ľudí zahynulo po výbuchoch na stanici metra v Bruseli. Zranených je približne 55 ľudí.

 

Celkový počet mŕtvych z útokov v Bruseli je 28.

 

12:00 - Autobusy Student Agency smerujúce cez Brusel budú zastavovať mimo mesta

Autobusy Student Agency, premávajúce na trase Praha - Brusel - Londýn, budú dnes zastavovať na náhradnej zastávke blízko Bruselu. TASR o tom informovala riaditeľka autobusovej dopravy Student Agency a RegioJet Ivana Kašická.

 

"Všetkých klientov, ktorých sa to týka, budeme informovať o detailoch," uviedla Kašická. Opatrenie sa týka linky, ktorá z Bruselu do Prahy odchádza o 18.30 h a tiež linky, ktorá odchádza v opačnom smere z Prahy do Londýna cez Brusel o 17.30 h.

 

Klientom, ktorí dnes majú cestovať do alebo z Bruselu, ponúka dopravca aj možnosť bezplatného stornovania či zmeny rezervácie cestovných lístkov.

 

11:50 - Matovič: Keď teroristi chcú, cestičku si nájdu

Keď teroristi chcú, cestičku si nájdu. V reakcii na dnešné teroristické útoky v Bruseli to pre TASR uviedol líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, ktorého dnešné útoky veľmi mrzia.

 

"Akýkoľvek teroristický útok bláznov je veľká tragédia pre všetkých. Belgická vláda to zrejme očakávala. Po tom, čo chytili najhľadanejšieho európskeho teroristu, zvýšili maximálne bezpečnosť svojej krajiny. Ale je evidentné, že keď teroristi chcú, cestičku si nájdu," povedal.

 

Z útokov bola šokovaná aj podpredsedníčka SaS Jana Kiššová. "Som zhrozená z toho, čo sa stalo," reagovala. Treba podľa nej začať efektívne bojovať proti terorizmu. "Vyjadrujem podporu belgickej vláde a držím palce, aby sa to vyšetrilo," poznamenala.

 

11:45 - Belgičania po výbuchoch zrušili utorňajší tréning

Vedenie belgickej futbalovej reprezentácie zrušilo utorňajší tréning pred budúcotýždňovým prípravným zápasom s Portugalskom. Reagovalo tak na utorňajšie bombové útoky v hlavnom meste krajiny Bruseli.

 

"Naše myšlienky sú s obeťami. Futbal dnes nie je vôbec podstatný. Tréning sme zrušili," uviedla Belgická futbalová federácia (KBVB) prostredníctvom Twitteru.

 

Belgicko má hrať proti Portugalsku 29. marca na bruselskom štadióne Stade Roi Baudoui, kde sa mal konať aj utorňajší tréning.

 

11:39 - Brusel hlási najmenej 21 obetí na životoch; uzavreté sú hranice s Francúzskom

Železničná a cestná doprava medzi Francúzskom a Belgickom je úplne zastavená v súvislosti s dnešnou sériou výbuchov v Bruseli, ktoré si podľa najnovšej bilancie belgických médií vyžiadali najmenej 21 obetí na životoch.

Obojsmerne nepremávajú ani rýchlovlaky triedy Thalys, spájajúce Paríž a Brusel.

 

Francúzsky denník Libération na svojej webovej stránke napísal, že k uzavretiu francúzsko-belgických štátnych hraníc došlo na základe rozhodnutia belgickej vlády.

 

11:21 - Domov sa mala vracať aj europoslankyňa Jana Žitňanská

 

 

 

Dnes som mala ráno letieť do Bruselu, no kvôli teroristickým útokom lety zrušili. Myslím v modlitbách na všetkých tých, ktorí zahynuli alebo sú zranení ako aj na ich rodiny. Toto šialenstvo treba zastaviť...

Posted by Jana Žitňanská - NOVA on Tuesday, March 22, 2016

 

11:19 - Po útokoch v Bruseli vyhlásili pohotovosť aj v Paríži

Parížska policajná prefektúra dnes nariadila posilniť vo francúzskej metropole ochranu letísk, železničných a autobusových staníc a prostriedkov verejnej dopravy.

 

Polícia dnes v Paríži uzavrela okolie železničnej stanice Gare du Nord. Na mieste pracujú pyrotechnici, informoval bez bližších podrobností spravodajca webového portálu Le Petit Journal.

 

Francúzsky prezident Francois Hollande zvolal dnes do Elyzejského paláca schôdzku za účasti premiéra Manuela Vallsa, ministra vnútra Bernarda Cazeneuva a ministra obrany Jeana-Yva Le Driana.

 

11:17 - Británia sprísnila bezpečnosť na letiskách; vlaky cez Eurotunel nepremávajú

Spoločnosť Eurostar dnes v reakcii na výbuchy v Belgicku pozastavila železničné spojenie medzi Londýnom, Parížom a Bruselom cez Eurotunel popod Lamanšský prieliv.

 

"V súčasnosti nepremávajú nijaké vlaky zo (stanice) Brusel Midi," oznámil Eurostar na Twitteri.

 

V reakcii na udalosti v Bruseli európske krajiny vrátane Británie, Holandska, Francúzska a Českej republiky sprísňujú bezpečnostné opatrenia predovšetkým na letiskách.

 

Policajné hliadky boli posilnené na londýnskych letiskách Gatwick i Heathrow. Britský premiér David Cameron zvolal nadnes zasadnutie vládneho výboru pre krízové situácie.

 

Holandsko zase sprísnilo bezpečnosť na letiskách v Amsterdame, Rotterdame a Eindhovene a zaviedlo striktné kontroly na štátnych hraniciach s Belgickom.

 

Americké veľvyslanectvo v Bruseli vyzvalo občanov USA nachádzajúcich sa v belgickej metropole, aby zostali doma a necestovali mestskou dopravou.

 

11:08 - Bezpečnostný analytik Zábojník: Útoky v Bruseli sú demonštráciou sily teroristov

Teroristické útoky na letisku a v metre v Bruseli sú demonštráciou sily teroristov a reakciou na zadržanie predpokladaného hlavného strojcu vlaňajších parížskych útokov Salaha Abdeslama. Uviedol dnes pre TASR bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

 

"Nie je to prekvapujúce, že došlo k útokom, ak si mysleli, že chytili Abdeslama a je tomu koniec, tak to bolo naivné. Dnes išlo o demonštráciu sily a teroristických aktivít. Je najvyšší čas, aby si Európska únia začala čistiť prostredie a zastavila nápor imigrantov, lebo ju nečaká nič dobré. Treba zmeniť štýl európskej politiky a keď to nepôjde, tak vymeniť lídrov EÚ, k čomu to aj smeruje," vyslovil svoj názor Zábojník.

 

 

 

11:06 - Sulík: Európa musí pochopiť, že je vo vojne a musí sa začať chrániť

Európa musí pochopiť, že sa nachádza vo vojne a musí sa začať chrániť. Ako prvé, musí dôsledne uzavrieť svoje vlastné hranice. V reakcii na dnešné teroristické útoky v Bruseli to vo videu na sociálnej sieti Facebook povedal slovenský europoslanec Richard Sulík.

 

Brusel je podľa jeho slov dlhodobo centrom teroristov. "Bruselské a belgické bezpečnostné zložky si neplnia riadne svoje povinnosti. Na toto sa sťažovali dokonca aj ich francúzski kolegovia," skonštatoval Sulík. Ako tvrdí, v bruselskej štvrti Molenbeek žije takmer 100.000 ľudí z arabského sveta. Nájsť medzi nimi niekoľko teroristov je podľa neho prakticky nemožné.

 

"Europol prednedávnom dôrazne varoval, že 3000 až 5000 džihádistov, ktorí z Európy odišli do výcvikových táborov Islamského štátu, sa vrátili v rámci veľkej nekontrolovanej vlny migrantov," povedal Sulík.

 

Riešením podľa jeho slov nie sú rôzne "čudesné" dohody s Tureckom, na konci ktorých je bezvízový styk pre 75 miliónov Turkov. "Aj medzi nimi totiž môžu byť nejakí teroristi," upozorňuje europoslanec s tým, že Európa si vyrába len ďalšie problémy.

 

Európski politici podľa Sulíka musia v prvom rade chrániť obyvateľov Európy. Primárne riešenie vidí v tom, aby Európa uzavrela svoje vlastné hranice. "Európa sa musí začať chrániť," podotkol.

 

 

 
Európa sa nachdáza vo vojne

EURÓPA SA NACHÁDZA VO VOJNE A MUSÍ POCHOPIŤ, ŽE SA MUSÍ ZAČAŤ BRÁNIŤ.Skutočne brániť znamená uzavrieť a dôsledne chrániť svoje hranice, vykázať všetkých, ktorí naše zriadenie ohrozujú (takzvaní Gefährder, len Nemecko ich eviduje 8 tisíc, Francúzsko 10 tisíc), vykázať všetkých cudzincov, ktorí v Európe páchajú priestupky trestné činy. Riešenie určite nie je dohoda s Tureckom, na konci ktorého je bezvízový styk pre 75 miliónov Turkov.Pozostalým úprimnú sústrasť.

Posted by Richard Sulik on Tuesday, March 22, 2016

 

10:58 - Ministerstvo zahraničia neodporúča cestovať do Bruselu

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR je šokované teroristickými útokmi v Bruseli. Rezort vo svojom vyhlásení vyjadruje sústrasť rodinám obetí a solidaritu belgickej vláde a občanom Belgicka. Zároveň slovenským občanom odporučil necestovať do Bruselu.

 

Na MZVaEZ SR zasadá krízový štáb a vyhodnocuje situáciu. "Sme v kontakte s belgickými úradmi a zisťujeme, či sú medzi obeťami a zranenými slovenskí občania," informoval hovorca MZVaEZ SR Peter Stano. "Aktualizované informácie zverejňujeme prostredníctvom sociálnych sietí," dodal.

 

MZVaEZ Slovákom odporúča necestovať do Bruselu a tým, ktorí v hlavnom meste Belgicka v súčasnosti sú, radí vyhýbať sa miestam s vyššou koncentráciou ľudí a verejnej doprave.

 

10:54 - Student Agency zvažuje, či dnes vypraví autobusové linky smerujúce cez Brusel

Autobusový dopravca Student Agency(SA), ktorý prevádzkuje denné spojenie na trase Praha - Brusel - Londýn rieši, či linky na tejto trase dnes vôbec vypraví. Ako zdôraznil hovorca dopravcu Aleš Ondrůj, prioritou je bezpečnosť cestujúcich.

 

"Z Londýna do Bruselu a Prahy odchádza autobus SA o 11.00 h londýnskeho času, v opačnom smere odchádza autobus o 17.30 h," spresnil hovorca.

 

Cestujúcich bude spoločnosť o ďalšom postupe informovať. "Ak by došlo k zmene trasy, poskytneme im potrebnú asistenciu," uviedol hovorca.

 

10:47 - Belgické tajné služby mali avízo o útoku, nevedeli len, kedy a kde bude

Belgické tajné služby mali poznatok o hroziacom teroristickom útoku, nevedeli však, kedy a kde k nemu dôjde, uviedla dnes televízia BFMTV s tým, že túto informáciu tajné služby mali od pondelka.

 

 

 

10:46 - Danko: Vyjadrujem úprimnú sústrasť obetiam v Bruseli, útoky nie sú ďaleko

Líder SNS Andrej Danko vyjadril úprimnú sústrasť v reakcii na dnešné útoky na belgickom letisku a v metre, pri ktorých zahynulo viacero ľudí. Šéf národniarov upozornil, že Slovensko čaká ťažké obdobie, lebo teror a útoky od nás nie sú ďaleko.

 

"Pred Slovenskom je predsedníctvo v EÚ a iné výzvy. SR sa musí pohnúť dopredu. Medzi ľudí sa musí vrátiť slušnosť, úctivosť a do výkonu funkcií profesionalita," apeloval. Preto je podľa Danka dôležité nespochybňovať mechanizmy, ktoré máme a prostredníctvom ktorých kreujeme svoje štátne orgány.

 

"Aby sme nespochybňovali tvorbu vlády a neútočili na ľudí, ktorí postupujú ústavným spôsobom a aby sme neskladali vlády pri kávach. Prečo je to dôležité, na to poukazujú dnešné udalosti," uzavrel Danko s tým, že sú pred nami výzvy z hľadiska ochrany občanov.

 

10:45 - Štefanec: Europarlament zatiaľ funguje normálne, problém je sa tu ale dostať

Európsky parlament v Bruseli po dnešných teroristických útokoch v meste funguje zatiaľ normálne. Momentálne sa však k nemu takmer nie je možné dostať, keďže okolité ulice sú uzavreté. Pre TASR to povedal slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EĽS) s tým, že sleduje aktuálnu situáciu v Bruseli prostredníctvom miestnych médií s veľkým znepokojením.

 

"Osobne myslím na tých, čo boli na letisku, v metre a želám si, aby čo najmenej ľudí bolo postihnutých týmto nešťastím," uviedol Štefanec, ktorý v pondelok (21.3.) prechádzal letiskom v Bruseli, ktorým dnes otriasli výbuchy.

 

"Sú to silné pocity, keď si uvedomujete, že sa stane niečo takéto hrozné a ste tak blízko. O to viac myslíte na ľudí, ktorí tam boli v tom momente," skonštatoval europoslanec.

 

Situácia v Bruseli sa podľa jeho slov momentálne vyvíja veľmi rýchlo. Ako povedal, o 10.00 h tu mal zasadať krízový štáb. Podľa Štefanca krízový štáb zvolalo aj Francúzsko.

 

"Táto situácia nás priamo ovplyvňuje, ale zatiaľ stretnutia v europarlamente či výbory bežia podľa plánovaného harmonogramu. Vnútorný život v Európskom parlamente nie je ovplyvnený, nikto nebol zatiaľ evakuovaný," podotkol Štefanec.

 

 

 

Práve teraz pred Europarlamentom v Bruseli...

Posted by Ivan ŠTEFANEC on Tuesday, March 22, 2016

 

10:43 - Bezpečnostný analytik Naď: Brusel je jednou z najohrozenejších destinácií z hľadiska útokov

Teroristické útoky, ktoré sa dnes ráno odohrali v belgickom Bruseli, neboli podľa bezpečnostného analytika Jaroslava Naďa neočakávanou vecou. Ako uviedol pre TASR, Brusel je jednou z najohrozenejších destinácií z hľadiska možnosti realizovania teroristických útokov.

 

"Jednak preto, že je to srdce Európy, zároveň je tam veľká mocenská komunita," vysvetlil Naď s tým, že takýmto útokom sa nedá nikdy na sto percent zabrániť. Podľa jeho slov výbuchy v metropole Belgicka sú aj priamou reakciou na zatýkanie množstva rôznych radikálov, vrátane Salaha Abdeslama. Ako dodal, teroristické útoky pravdepodobne opäť povedú k uzavretiu Bruselu a k opätovným raziám a k zatýkaniu ľudí.

 

Naď pripomenul, že útoky zasiahli dva ciele. Na letisku sa útok pravdepodobne odohral v blízkosti stánku aerolínií American Airlines. Ďalšie v metre v blízkosti európskych inštitúcií. "To znamená, ako keby útočili na Ameriku a Európsku úniu," dodal Naď.

 

10:41 - Moment výbuchu v metre

 

 

10:40 - V Bruseli nejazdí metro, ani autobusy a trolejbusy.

 

10:37 - V budove európskeho parlamentu sa nachádzajú pyrotechnici.

 

10:36 - Bezpečnostný analytik Žitný: Útoky v Bruseli treba brať ako výstrahu srdcu EÚ a NATO

Dnešné teroristické útoky na letisku a v metre v Bruseli sú zrejme reakciou na zadržanie predpokladaného hlavného strojcu vlaňajších parížskych útokov Salaha Abdeslama. Domnieva sa bezpečnostný analytik Milan Žitný.

 

"Je to zrejme reakcia na zadržanie Salaha Abdeslama a zároveň to treba brať ako výstrahu srdcu Európskej únie, je tam administratíva EÚ, administratíva NATO pre Európu, čiže treba to brať veľmi vážne. Hlavne je to pre bruselské spravodajské služby a vnútorné policajné orgány veľmi nepríjemná správa a nepríjemná vizitka," povedal dnes pre TASR Žitný.

 

10:33 - Z Bratislavy sa nelieta na Zaventem, dnes do Bruselu ani jedno lietadlo neletí

"Dnes ani jedna linka na trase Brusel-Bratislava nepristáva a ani neodlieta z Bratislavy," spresnila hovorkyňa. "Navyše, do konca marca smerujú linky na letisko Brusel-Charleroi. Na letisko Zaventem bude dopravca lietať až od apríla."

 

V stredu (23.3.) odlieta z Bratislavy lietadlo do Bruselu o 12.10 h, linka z Bruselu pristáva v Bratislave o 16.15 h.

 

 

10:32 - Moment výbuchu na letisku

 

 

10:31 - Kukan: V Bruseli je napätie, zatiaľ však normálne rokujeme

Zvýšené bezpečnostné opatrenia a množstvo policajtov - takto popísal situáciu v Bruseli po dnešných teroristických útokoch poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan (SDKÚ-DS).

 

"Od rána tu narastá napätie, nervozita, po dvoch výbuchoch na letisku sú hlásené ďalšie výbuchy v metre, celkom blízko od Európskeho parlamentu," uviedol Kukan v telefonickom rozhovore pre TASR z hlavného mesta Belgicka.

 

"Viem, že všade je polícia, všade sú zvýšené bezpečnostné opatrenia. My v parlamente rokujeme, uctili sme si pamiatku obetí teroristického útoku na letisku, ale zatiaľ normálne pokračujeme v práci," doplnil.

 

O príčinách útoku na letisku a v metre bližšie podrobnosti nevedel. "Dôvody, príčiny, či je to v súvislosti s dopadnutím toho teroristu, to by boli iba špekulácie. My tu normálne sedíme v parlamente a pracujeme. Taká je situácia," uzavrel.

 

10:30 - Česká polícia po výbuchoch v Bruseli posilnila ochranu letísk a pražského metra

Česká polícia po dnešných explóziách v Bruseli posilnila bezpečnostné opatrenia na všetkých medzinárodných letiskách na území ČR, ako aj v pražskom metre. Informoval o tom dnes Český rozhlas.

 

V rámci mimoriadnych opatrení na letiskách boli posilnené hliadky a vyslaní špecialisti na vyhľadávanie výbušnín. Zvýšená pozornosť bude venovaná leteckému spojeniu s Belgickom a Francúzskom.

 

Pražské letisko v spojitosti s aktuálnou situáciou zatiaľ nepristúpilo k úpravám svojho letového plánu.

Viac policajtov by sa malo pohybovať aj v pražskom metre, kde sa budú preventívne vykonávať aj pyrotechnické kontroly.

 

Český premiér Bohuslav Sobotka sa dnes v reakcii na udalosti v Bruseli stretne s ministrom vnútra a predstaviteľmi tajných služieb a polície.

 

Hovorca policajného prezídia ČR zdôraznil, že v súčasnosti neexistujú informácie o tom, že by v súvislosti s výbuchmi v Belgicku hrozilo nejaké nebezpečenstvo aj v Českej republike.

 

Rezort diplomacie ČR nemá zatiaľ nemal informácie o tom, že by medzi zabitými alebo zranenými v Bruseli boli i českí občania.

 

10:28 - Grafika, kde vybuchli bomby na letisku

 

 

 

10:25 - Výbuch otriasol aj stanicou metra Schuman

Po stanici metra Maelbeek v centre Bruselu otriasol dnes výbuch aj stanicou Schuman. Obe stanice sa nachádzajú v centre belgickej metropoly a vo štvrti, kde sú sústredené európske inštitúcie.

 

Európska komisia dnes vyzvala svojich zamestnancov, aby neopúšťali svoj úrad alebo sa ani nevydávali na cestu do práce.

 

Dopravná spoločnosť STIB, prevádzkujúca bruselského metro, nariadila uzavrieť všetky jeho stanice. Ulice vedúce k staniciam, kde došlo k výbuchom, sú uzavreté. Prerušená je aj autobusová a električková doprava.

 

Podľa belgických médií začali evakuovať aj jednu z bruselských železničných staníc.

 

10:24 - Najmenej 10 mŕtvych pri výbuchu v metre.

Desať ľudí zahynulo po výbuchu bomby na stanici metra v Bruseli. Z letiska hlásia 13 mŕtvych, a tak celkový počet mŕtvych je zatiaľ 23. Informovala o tom belgická stanica VTM. 

 

 

 

10:20 - Letisko Zaventem bolo terčom samovražedného atentátu

 

 

10:19 - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí o útokoch v Bruseli

 

Vyhlásenie MZVaEZ SR k teroristickým útokom v BruseliMinisterstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí...

Posted by Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky on Tuesday, March 22, 2016

 

10:12 - Podľa miestnych hasičov v meste vybuchli štyri bomby na štyroch rôznych staniciach metra.

 

 

 

10:04 - Polícia zatiaľ výbuchy v Bruseli nespája so zadržaním Abdeslama, tvrdí zdroj

Je predčasné spájať dnešné výbuchy na letisku v Bruseli so zadržaním predpokladaného hlavného strojcu vlaňajších parížskych útokov Salaha Abdeslama, uviedol pre korešpondenta agentúry TASS zdroj z belgickej polície.

 

Abdeslama zadržali v bruselskej imigrantskej štvrti Molenbeek 18. marca. Belgický minister vnútra Jan Jambon v pondelok oznámil, že krajina je v stave vysokej pohotovosti v súvislosti s obavami, že za Abdeslamovo zadržanie by sa niekto mohol pokúsiť pomstiť.

 

"Vieme, že odhalenie jednej (teroristickej) bunky... môže ďalšie primať k akcii. V tomto prípade sme si toho vedomí," dodal minister pre belgický rozhlas.

 

10:00 - Z bruselského letiska mala odletieť aj slovenská europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová
 

 

Dnes som chcela letieť domov. Letom o 10,10. Musela som ešte ostať tu. V Bruseli. Vybuchla odletová hala. Je fajn mať v...

Posted by Monika Flašíková-Beňová on Tuesday, March 22, 2016

 

09:51 - Belgická vláda: Výbuchy na bruselskom letisku sú teroristickým činom

Explózie, ktoré dnes ráno otriasli letiskom Zaventem, boli teroristickým činom, informovala dnes tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na komuniké belgickej vlády.

 

 

 

Oooh my god

Posted by Jef Versele on Tuesday, March 22, 2016

 

09:44 - Výbuch otriasol stanicou metra, ktorá sa nachádza neďaleko štvrte EÚ

Stanicou metra Maelbeek v centre Bruselu dnes otriasol výbuch. Táto stanica metra sa nachádza neďaleko štvrte, kde sú sústredené európske inštitúcie.

 

Výbuch si podľa belgických médií vyžiadal najmenej jedného zraneného. Doprava na tejto linke metra bola prerušená.

 

Prevádzkovateľ metra v reakcii na výbuch zatvoril všetky jeho stanice, uviedla agentúra AP.

 

Krátko pred 08.00 h SEČ otriasla najmenej jedna explózia aj bruselským letiskom Zaventem. Polícia odtiaľ hlási zatiaľ najmenej jednu obeť, ale podľa médií ich je údajne až 17.

 

Belgická vláda v reakcii po udalostiach na letisku zvýšila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší, teda štvrtý.

 

 

 

09:30 - Polícia potvrdila jednu obeť výbuchov na bruselskom letisku

Belgická agentúra BELGA s odvolaním sa na políciu uviedla, že pri dnešných výbuchoch na letisku v Bruseli prišiel o život najmenej jeden človek a niekoľko ďalších osôb utrpelo zranenia. Ide o prvú oficiálnu bilanciu.

 

Belgické médiá, napríklad denník La Derniere Heure, informovali najnovšie o najmenej 12 obetiach a 30 zranených. Medzi zranenými je údajne aj viacero detí. Podľa zdrojov blízkych zasahujúcim hasičom je obetí najmenej 17.

 

 

 

Belgické médiá pripúšťajú, že môže ísť o teroristický útok. Niekoľkí očití svedkovia totiž uviedli, že pred výbuchmi začuli streľbu a výkriky v arabčine.

 

Belgická vláda v reakcii na udalosti z dnešného rána zvýšila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší.

 

Belgická prokuratúra potvrdila, že na letisku Zaventem došlo k výbuchom, ale zatiaľ ich neoznačila za teroristický útok.

 

Cestujúcich z letiska evakuovali autobusmi. Belgické úrady vyzvali obyvateľstvo, aby sa nevydávalo na cestu k letisku, ktoré je až do odvolania uzavreté. Na letisku boli zrušená všetky prílety a odlety. Železničné spojenie medzi letiskom a metropolou je tiež prerušené, informovala belgická televízia RTBF.

 

08:55 - Výbuchy na letisku v Bruseli: 11 mŕtvych a 20 zranených

Najmenej 11 mŕtvych a 20 zranených si dnes vyžiadali dve explózie, ktoré otriasli bruselským letiskom Zaventem. Informovala o tom belgická televízia RTBF a francúzsky denník Le Monde.

 

Cestujúcich z letiska evakuovali. Na letisku boli zrušená všetky prílety a odlety. Železničné spojenie medzi letiskom a metropolou je tiež prerušené, informovala belgická televízia RTBF, ktorá uviedla, že podľa všetkého ide o teroristický útok.

 

 

 

08:36 - Bruselským letiskom otriasli dva výbuchy, svedkovia hlásia niekoľko zranených

Dve explózie otriasli dnes letiskom Zaventem v belgickej metropole Brusel, oznámila webová stránka BBC.

 

Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach bolo vidno, ako z jedného z letiskových terminálov stúpa dym a ako z budovy utekajú ľudia.

 

 

 

K výbuchom, ktorých príčina zatiaľ nie je známa, došlo v odletovej hale neďaleko hotela Sheraton. Očití svedkovia lokalizovali miesto explózie do odletovej haly, kde sa registrujú cestujúci na medzinárodné lety, najmä do USA. Dodali tiež, že po výbuchoch bola hala plná dymu, ale nevypukol požiar.

 

Nepotvrdené správy z letiska hovoria o niekoľkých zranených.

 

K explóziám došlo štyri dni po zadržaní Salaha Abdeslama - predpokladaného hlavného strojcu parížskych útokov - pri protiteroristickej razii v Bruseli.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies