Bruselský súd poslal za mreže 26 osôb za účasť v teroristickej skupine

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 09:01 • 2 min
Bruselský súd poslal za mreže 26 osôb za účasť v teroristickej skupine

BRUSEL - Bruselský trestný súd dnes odsúdil 26 ľudí na tresty odňatia slobody v rozmedzí od ôsmich mesiacov do siedmich rokov, v prípade niektorých bez práva na odvolanie. Pobyt za mrežami im hrozí za účasť v teroristickej skupine a účasť na bojoch v Sýrii po boku džihádistov v rokoch 2012 až 2014.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Súd oslobodil štyroch zo skupiny 30 obžalovaných, vrátane imáma z Anderlechtu Mohammeda B., ktorému hrozil trest až dvanásť rokov väzenia. Na druhej strane súd odsúdil 26 ďalších obžalovaných, z nich desiatich v ich neprítomnosti, na osem mesiacov až sedem rokov odňatia slobody.

 

Na zozname odsúdených sa ocitlo aj meno Najima Laachraouiho, jedného z dvoch samovražedných atentátnikov na bruselskom letisku Zaventem. Súd mu vymeral rozsudok päť rokov väzenia, aj keď je známe, že obžalovaný už zomrel.

 

Najvyššie tresty súd vymeral Ishakovi G. (sedem rokov) a Othmanovi A. (šesť rokov). Podľa sudcu išlo o šéfov teroristickej bunky v Belgicku. Ďalší z obžalovaných, Khaled K., bol síce zbavený označenia vodcu teroristickej bunky a považovaný iba za jej člena, ale tiež pobudne sedem rokov vo väzení, pretože mu priťažila jeho povesť recidivistu.

 

Ďalší obžalovaní Majid A., Younes C. A. a Mohamed A. si vo väzení odsedia od troch do piatich rokov. Spolu s ďalšími obvinenými, ktorí dostali nižšie tresty, boli obvinení z účasti na aktivitách teroristickej skupiny ako jej členovia.

 

Súd vo svojom rozsudku zdôraznil, že obžalovaní odišli z Belgicka bojovať do Sýrie z ideologických a náboženských dôvodov, a nie preto, ako tvrdili, aby bojovali proti totalitnému režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 

Podľa súdu ide o osoby, ktoré boli "krehké" a "sfanatizované", schopné urobiť hocičo, aby sa o nich hovorilo, a v tomto predstavovali nebezpečenstvo pre spoločnosť "na národnej i medzinárodnej úrovni".

 

"Najhoršie by bolo nechávať tento fenomén bez povšimnutia," uvádza sa v rozsudku bruselského súdu, podľa ktorého však nesmie byť ohrozený proces reintegrácie týchto osôb do spoločnosti.

(spravodajca TASR Jaromír Novak) gon

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies