Bruselský primátor v Paríži varoval pred vytváraním moslimských get a brojil za inklúziu

NETKY.SK • 29 Marec 2016, 11:38 • 2 min
Bruselský primátor v Paríži varoval pred vytváraním moslimských get a brojil za inklúziu

PARÍŽ - Bruselský primátor Yvan Mayeur sa dnes počas návštevy v Paríži zasadzoval za "nekompromisné budovanie inkluzívnej spoločnosti" a deklaroval, že "tmárov" porazíme "školstvom, vedou a kultúrou".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako informoval denník Le Parisien, cieľom Mayeurovej návštevy v Paríži je v prvom rade oboznámiť sa s postupom parížskych záchranných a policajných zložiek po sérii teroristických útokov z 13. novembra 2015, keď zahynulo 130 ľudí a ďalších 350 utrpelo zranenia.

 

Mayeur dnes poukázal na to, že útoky v Paríži a Bruseli naplánovala jedna a tá istá teroristická bunka, a vyjadril nádej, že policajným zložkám sa ju podarilo rozbiť. Upozornil, že "musíme vniknúť do otázok radikalizácie" moslimov, a nájsť odpoveď na otázku, "čo môže mladých ľudí, narodených v Európe, dohnať k nenávisti a vražednému fanatizmu".

 

Mayeur, ktorý je terčom kritiky za svoju činnosť pred a po útokoch v Bruseli, priznal, že "určite došlo" k chybám, "inak by sa útoky neboli stali". Vyhlásil tiež, že útoky v Paríži a Bruseli sú neospravedlniteľné, ale varoval, že "uzatváranie sa do seba, segregácia a vytváranie get vytvárajú živnú pôdu pre drámy, aké sme prežili a aké, nepochybne, ešte prídu".

 

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter Mayeur vyjadril ľútosť nad rozhodnutím orgánov vyšetrujúcich atentáty v Bruseli, ktoré prepustili zadržaného Faycala Cheffoua, podozrivého z náboru mládeže k islamistickým radikálom. "Vytýčila sa hranica medzi zapáleným radikálom a radikálom-náborárom, sudca ju pravdepodobne nechcel prekročiť," konštatoval.

 

Mayeur zavítal dnes do Paríža, aby rokoval s primátorkou Anne Hidalgovou, poslancami mestského zastupiteľstva a stretol sa aj so zástupcami záchrannej služby a pozostalými po obetiach útoku v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, kde dvojica islamistov vlani v januári zastrelila 11 ľudí.

 

V súvislosti s útokmi z 22. marca Hidalgová dnes opäť vyjadrila solidaritu obyvateľom Bruselu a Belgicka a upozornila, že sa začína "dlhý a bolestivý proces smútenia a rekonštrukcie".

Na otázku, či sa život v Bruseli vracia do normálu, Mayeur odpovedal, že belgická metropola "sa už nemôže vrátiť k normálu". "To je koncept, ktorý musíme prehodnotiť," upozornil.

 

Zasadnutie parížskeho zastupiteľstva sa začalo minútou ticha za obete teroristických útokov, ku ktorým došlo pred týždňom na bruselskom letisku a v metre, ako aj za obete nedeľného atentátu v pakistanskom Láhaure. Denník Le Parisien dnes napísal, že Mayeurovo vystúpenie pred parížskymi mestskými poslancami bolo prvým prípadom v dejinách, keď sa im prihovoril primátor iného mesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona