Majitelia si po teroristickom útoku v Bruseli môžu vyzdvihnúť zablokované autá, metro jazdí obmedzene

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 18:27 • 2 min
Majitelia si po teroristickom útoku v Bruseli môžu vyzdvihnúť zablokované autá, metro jazdí obmedzene

BRUSEL - Stovky áut, ktoré zostali zablokované na bruselskom letisku Zaventem po útokoch z 22. marca, si môžu ich majitelia od dnešného dňa vyzdvihnúť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rovnako sa môžu hlásiť aj majitelia batožiny, ktorá po atentátoch zostala opustená, oznámil dnes hovorca letiska.

 

"Väčšina batožiny už bola vyzdvihnutá alebo vrátená cestujúcim, ktorí majú bydlisko v zahraničí, časť batožiny však zostáva bez adresáta," uvádza sa vo vyhlásení bruselského letiska. Cestujúci si môžu opustenú batožinu vyzdvihnúť v čase od 12.00 do 18.00 h v budove prepravy tovarov (Brucargo), ak predložia potvrdenku s čiarovým kódom o odovzdaní batožiny na manipuláciu a doklad totožnosti.

 

Správa letiska Zaventem v priebehu dneška potvrdila informáciu, že za podmienok prísnej kontroly batožiny a cestujúcich narastá počet odletov a príletov, aj keď tu zatiaľ operuje iba národná letecká spoločnosť Brussels Airlines.

 

Na dnešný deň bolo naplánovaných okolo 40 letov. Ich počet sa má od utorka postupne zvyšovať a povolenie na odlety a pristávanie lietadiel dostanú už aj zahraničné letecké spoločnosti. Na utorok je naplánovaných takmer 90 odletov a 40 príletov, vrátane zaoceánskych spojení, čo je však stále hlboko pod predošlým priemerom tohto letiska, ktoré pred atentátom dokázalo denne odbaviť približne 600 letov.

 

Spoločnosť Brussels Airlines odhadla finančné straty vyplývajúce z prerušenia prevádzky letiska Zaventem na päť miliónov eur denne.

Zatiaľ nie je známe, kedy sa bruselské letisko vráti k svojmu plnému výkonu, keďže chýba odhad dokončenia potrebných opráv zničenej odletovej haly. Všetky okná v hale boli rozbité, zrútil sa falošný strop a poškodené boli nosné stĺpy. Pôvodné predpoklady hovoria o niekoľkomesačných rekonštrukčných prácach.

 

Nezmenená zostala situácia v bruselskom metre, kde je naďalej otvorených len 39 z celkovo 69 staníc, pričom vo viacerých dopravných uzloch hliadkujú ozbrojení vojaci. Metro premáva len v čase od 7.00 h ráno do 19.00 h večer.

 

Bruselský mestský dopravca (STIB-MIVB) oznámil, že čaká na povolenie Národnej bezpečnostnej rady, aby mohol obnoviť prevádzku metra podľa bežného cestovného poriadku. Ostatné prostriedky hromadnej dopravy, autobusy aj električky, fungujú podľa platného cestovného poriadku, len niekoľko podzemných zastávok električky zostáva zavretých z dôvodu sprísnených bezpečnostných opatrení.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona