Bruselské letisko po krvavých útokoch normalizuje svoju činnosť, vlaky stále nepremávajú

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 13:47 • 2 min
Bruselské letisko po krvavých útokoch normalizuje svoju činnosť, vlaky stále nepremávajú

BRUSEL - Situácia na bruselskom letisku Zaventem, ktoré sa 22. marca stalo terčom teroristického útoku, sa dnes opäť priblížila k normálu. Na dnes bolo zo Zaventemu naplánovaných 180 letov, čo je zatiaľ najvyšší počet od nedeľňajšieho obnovenia prevádzky. Stále je to však ďaleko od bežnej kapacity letiska, ktorá je okolo 600 odletov a príletov denne.

slovakia

left justify in out

K normalizácii situácie sa snaží prispieť aj hlavný bruselský dopravca, spoločnosť STIB-MIVB, ako aj autobusová firma De Lijn, ktorá pomáha prepravovať cestujúcich na hlavné letisko krajiny. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga.

 

Väčšina európskych letov je už prevádzkovaná zo Zaventemu, stále sú však letecké spojenia v rámci Európy, ktoré až budú až do piatku dočasne zabezpečovať regionálne letiská v Liege a Antverpách. Spoločnosť Brussels Airlines už ale obnovila všetky svoje medzikontinentálne lety a nie je odkázaná na výpomoc veľkých letísk v iných európskych štátoch.

 

Autobusové spoločnosti STIB-MIVB a De Lijn od dnešného rána testujú nové, alternatívne trasy cez mesto smerom na letisko. Ak budú testy úspešné, linky autobusov č. 12 a 21, ktoré spájajú centrum mesta s letiskom, by mohli fungovať už vo štvrtok.

 

Otázne zatiaľ zostáva vlakové spojenie na letisko Zaventem. Železničná spoločnosť SNCB uviedla, že nemôže poskytnúť žiaden konkrétny dátum opätovného otvorenia železničnej stanice pod letiskom.

 

"Stanica je z bezpečnostných dôvodov zavretá. O jej znovuotvorení nemôže rozhodnúť iba SNCB, je do toho zapojená aj polícia a ostatné zodpovedné úrady," uviedol hovorca spoločnosti Thierry Ney.

 

Na povolenie Národnej bezpečnostnej rady čaká aj mestský dopravca STIB-MIVB, aby mohol obnoviť bežný režim v mestskej hromadnej doprave. V prevádzke je zatiaľ len 39 zo 69 staníc metra, čo je zavinené nedostatkom vyškoleného personálu - policajtov a vojakov vyškolených na zabezpečenie staníc. "Nie je to naše rozhodnutie. Bezpečnosť je vyhodnocovaná na dennej báze zo strany Národnej bezpečnostnej rady," povedal hovorca STIB.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies