Brusel zvažuje zmeny, EASA odporučila dvoch ľudí v kokpite

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 18:32 • 2 min
Brusel zvažuje zmeny, EASA odporučila dvoch ľudí v kokpite

BERLÍN/LONDÝN - Európska agentúra pre bezpečnosť leteckej dopravy (EASA) v piatok vydala odporúčanie pre všetky európske aerolínie na zaistenie trvalej prítomnosti minimálne dvoch členov posádky v kokpite počas letu.

slovakia

left justify in out

 Reaguje tak na utorňajšiu haváriu lietadla spoločnosti Germanwings. Odporúčanie zo strany EASA je podľa agentúry Reuters rýchlejším spôsobom na dosiahnutie zmeny v porovnaní s komplexným legislatívnym procesom v rámci EÚ. EK ako jej výkonný orgán v piatok potvrdil záujem pozrieť sa na celú vec, no až po zverejnení výsledkov vyšetrovania pádu stroja Germanwings.

 

Kanadské aerolínie Air Canada, britská nízkonákladová spoločnosť EasyJet, nemecká Air Berlin či maďarská WizzAir oznámila okamžité zavedenie nariadenia o prítomnosti minimálne dvoch členov posádky v pilotnej kabíne. Lufthansa, pod ktorú Germanwings patrí, po pôvodnom váhaní nakoniec pristúpila k rovnakému nariadeniu. Týkať sa bude všetkých jej dcérskych spoločnosti vrátane rakúskej Austrian Airlines. Doteraz mohol zostať pilot v kokpite v rámci dopravy v Európe a Kanade dočasne sám. Pravidlá leteckej dopravy v USA to od útokov z 11. septembra 2001 neumožňujú. 

 

Lietadlo spoločnosti Germanwings sa v utorok narazilo do vysokohorského úbočia Álp na juhovýchode Francúzska. Na palube stroja Airbus A320 smerujúceho zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu bolo 150 ľudí, z ktorých nehodu nik neprežil. Podľa francúzskou prokuratúrou zverejnených údajov z takzvanej čiernej skrinky bol v čase nárazu liatadla v kokpite iba kopilot, pričom hlavný pilot sa niekoľko minút neúspešne pokúšal o návrat do kabíny. Vyšetrovatelia preto považujú za hlavnú príčinu pádu zámerné konanie kopilota.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona