Brusel vyhlásil najvyšší stupeň teroristickej výstrahy, odstavili metro

NETKY.SK • 21 November 2015, 07:24 • 2 min
Brusel vyhlásil najvyšší stupeň teroristickej výstrahy, odstavili metro

BRUSEL - Belgické úrady po vyhlásení najvyššieho stupňa teroristického ohrozenia v Bruseli radia zastaviť premávku v celej sieti tamojšieho metra. Národné krízové centrum v sobotu ráno oznámilo, že uvedené opatrenie by malo platiť počas celého víkendu, informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií belgickej rozhlasovej stanice RTBF by mala byť počas odstávky metra v Bruseli zachovaná premávka električiek i autobusov. Národné krízové centrum vydalo pre všetkých 19 častí bruselského regiónu taktiež odporúčanie zrušiť tento víkend väčšie verejné podujatia vrátane futbalových zápasov prvej a druhej ligy.

 

Belgické krízové centrum v noci nadnes oznámilo zvýšenie úrovne teroristického ohrozenia v Bruseli na najvyšší, štvrtý stupeň, ktorý znamená "vážne a bezprostredné ohrozenie". Obyvateľom hlavného mesta, ktoré je sídlom federálnej vlády, ako aj ústredných orgánov EÚ a NATO, radia vyhýbať sa väčším zhromaždeniam. Na zvyšnom území Belgicka zostáva v platnosti tretí stupeň výstrahy pred terorizmom, ktorý znamená "možné a pravdepodobné" ohrozenie.

 

Ministerstvo zahraničných vecí USA prostredníctvom siete Twitter vyzvalo Američanov zdržiavajúcich sa v Belgicku na zvýšenú opatrnosť.

 

Najnovšie obavy pred terorizmom v Belgicku nasledujú po tom, ako vyšlo najavo, že tu žili najmenej dvaja účastníci minulotýždňových útokov v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a vyše 350 zranených. Belgické orgány v uplynulých dňoch uskutočnili v Bruseli viacero protiteroristických razií.

 

Bruselská prokuratúra v piatok večer oznámila zadržanie tretieho podozrivého v súvislosti s parížskymi útokmi z 13. novembra, ku ktorým sa prihlásila organizácia Islamský štát. Ďalšieho podozrivého po vypočutí prepustili na slobodu.

Údajným organizátorom teroristických útokov v Paríži bol Abdelhamid Abaaoud, Belgičan s marockými koreňmi, ktorý v minulosti žil v bruselskej štvrti Molenbeek. Abaaoud v stredu prišiel o život pri zásahu francúzskych špeciálnych síl na parížskom predmestí Saint-Denis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies