Brusel stopol financovanie budúcoročných volieb v Kambodži, pre nedávne rozpustenie opozície

NETKY.SK • 12 December 2017, 13:31 • 2 min
Brusel stopol financovanie budúcoročných volieb v Kambodži, pre nedávne rozpustenie opozície

PHNOM PÉNH - Európska únia v utorok oznámila, že pozastavila finančnú pomoc kambodžskej volebnej komisii pri organizovaní budúcoročných parlamentných volieb.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je nedávne rozpustenie hlavnej kambodžskej opozičnej strany. Brusel zároveň varoval, že voľby naplánované na júl 2018 nebudú legitímne, pokiaľ sa na nich nezúčastní aj opozícia.

Najvyšší súd Kambodže nariadil 16. novembra rozpustenie Kambodžskej strany národnej záchrany, jedinej opozičnej skupiny, ktorá má zástupcov v parlamente. Išlo o jednu z najtvrdších rán, aké doteraz uštedril snahám o demokraciu v tejto ázijskej krajine.

 

Verdikt sa považuje za posledný krok autoritárskeho premiéra Hun Sena zameraný na odstránenie potenciálnych konkurentov pred júlovými voľbami. Tie budú prvé od roku 2013, keď sa Hun Sen tesne udržal pri moci po tom, ako opozícia získala nečakane silnú podporu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies