Brusel Slovensku prognózuje vyše 3-percentným hospodársky rast

NETKY.SK • 9 November 2016, 14:48 • 2 min
Brusel Slovensku prognózuje vyše 3-percentným hospodársky rast

BRATISLAVA - Slovenské hospodárstvo si v nasledujúcich rokoch udrží solídny vyše 3-percentný rast. Predpokladá to Európska komisia vo svojej najnovšej jesennej ekonomickej prognóze, ktorú zverejnila v stredu.

slovakia

left justify in out

V roku 2016 Brusel predpovedá Slovensku rast hrubého domáceho produktu o 3,4 %, čo oproti predchádzajúcej jarnej prognóze znamená zlepšenie výhľadu o 0,2 percentuálneho bodu. Naopak mierne, o 0,1 percentuálneho bodu, komisia znížila odhad rastu slovenskej ekonomiky pre rok 2017 na 3,2 %. Dynamika nášho hospodárstva by však podľa predpokladov Bruselu mala opäť zrýchliť v roku 2018 na 3,8 %.

 

Podľa očakávaní komisie bude hlavným ťahúňom slovenskej ekonomiky v horizonte prognózy najmä spotreba domácností, aj keď postupne by mal rásť tiež vplyv investícií a čistého exportu. Výhľad v nasledujúcich rokoch pritom vylepšujú významné investície v automobilovom priemysle a rastúce verejné výdavky, vrátane veľkých infraštruktúrnych projektov, ako je obchvat Bratislavy. Čistý export by mal ekonomike začať pomáhať najmä s nástupom produkcie nových kapacít v automobilovom priemysle v roku 2018.


Na druhej strane však komisia, podobne ako ostatné relevantné inštitúcie, znížila výhľad vývoja spotrebiteľských cien. Pre tento rok očakáva na Slovensku defláciu na úrovni 0,5 %, čím svoju predchádzajúcu predpoveď znížila o 0,4 percentuálneho bodu. Hoci zostáva v platnosti očakávanie, že rast cien sa obnoví v roku 2017, aj v tomto prípade Brusel svoje pôvodne odhady výrazne skresal. Kým na jar predpovedal budúcoročný rast cien na úrovni 1,5 %, teraz je to už iba 0,8 %. Dynamika cien by sa mala postupne zvyšovať na 1,4 % v roku 2018.


Brusel podotýka, že Slovensko tak zažije v tomto roku už tretí rok v poradí s poklesom spotrebiteľských cien. Hľadať za tým podľa prognózy možno najmä nízke ceny energií a potravín, ktorých pokles zatieňuje aj rast cien služieb. Hoci regulované ceny elektriny a plynu by mali podľa komisie klesať aj v roku 2017, celkovú infláciu by do čiernych čísel mal vrátiť pokračujúci rast cien služieb a obnovený rast cien potravín a pohonných látok.


Čoraz pozitívnejšie Brusel vníma vývoj na slovenskom trhu práce. Tohtoročný odhad aj budúcoročný odhad úrovne nezamestnanosti oproti jarnej prognóze znížil zhodne o 0,8 percentuálneho bodu na 9,7 %, resp. 8,7 %. Nezamestnanosť by potom mala ďalej klesať až k 7,5 % v roku 2018. Pokles nezamestnanosti podľa komisie vyplýva najmä so solídneho hospodárskeho rastu krajiny. Tento vývoj však posilní aj tlak na rast miezd, ktorých nominálny rast má podľa Bruselu postupne zrýchľovať z tohtoročných 2,3 % až na 4,8 % v roku 2018.


O niečo lepšie sa komisia pozerá aj na vývoj slovenských verejných financií. Kým na jar Brusel predpokladal, že tohtoročný deficit verejných financií dosiahne 2,4 % hrubého domáceho produktu, aktuálne túto úroveň reviduje na 2,2 % výkonu ekonomiky. Mierne, o 0,1 percentuálneho bodu, znížila komisia aj odhad deficitu na rok 2017 na úroveň 1,5 % hrubého domáceho produktu. V roku 2018 by mal schodok rozpočtu verejných financií klesnúť na 0,5 % hrubého domáceho produktu. Pri verejnom dlhu výraznejšie zmeny v prognóze Brusel nerobí. Tohtoročný výhľad znížil len minimálne o 0,1 percentuálneho bodu na 53,3 % hrubého domáceho produktu, budúcoročný odhad necháva bez zmeny na úrovni 52,7 % výkonu ekonomiky a v roku 2018 by mal dlh klesnúť na 51,5 % hrubého domáceho produktu.


Zníženie odhadu schodku verejných financií za tento rok komisia pripisuje najmä silným príjmom z korporátnej dane vplyvom rastu ziskovosti podnikov, ako aj stabilnému rastu príjmov z daní a odvodov fyzických osôb, za čo zase môže pozitívny vývoj na trhu práce. Hlbšie znižovanie deficitu je však podľa Bruselu limitované najmä nerozpočtovanými výdavkami, akými sú napríklad korekcie pri eurofondoch a taktiež vyššími ako rozpočtovanými investíciami. Ďalší očakávaný pokles deficitu v roku 2017 ide podľa komisie exkluzívne na vrub príjmových opatrení, ktoré vláda priniesla vo svojom aktuálnom daňovom balíčku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona