Brusel Slovensku opäť pozastavil preplácanie časti eurofondov, zistil nové pochybenia

NETKY.SK • 27 Január 2016, 12:08 • 2 min
Brusel Slovensku opäť pozastavil preplácanie časti eurofondov, zistil nové pochybenia

BRATISLAVA - Európska komisia opäť pozastavila Slovensku preplácanie časti eurofondov. Ako informoval spravodajský portál biztweet.eu, ďalší audit zistil nové pochybenia.

slovakia

left justify in out

"V roku 2015 vykonal eurokomisariát pre regionálnu politiku sériu po sebe idúcich auditov s cieľom kontroly manažmentu a systémov kontroly, v ktorých boli zistené problémy v predošlých rokoch,“ informovala portál hovorkyňa Európskej komisie pre regionálnu politiku Sophie Dupin de Saint-Cyr.


Napriek dostatočnému času na nápravu predošlých pochybení je preplácanie niektorých eurofondových projektov pozastavené. "Pre väčšinu programov neexistujú žiadne auditové prípady. V súčasnosti je prerušenie preplácania v prípade jednej priority v Operačnom programe Technická pomoc a v štyroch operáciách v Operačnom programe Konkurencieschopnosť a hospodársky rast,“ dodala Dupin de Saint-Cyr.


Prerušený je aj kooperatívny projekt česko-slovenskej cezhraničnej spolupráce. Ministerstvo financií nechcelo na otázky biztweetu odpovedať. Za zodpovedné za previnenia označilo jednotlivé vedenia operačných programov.


Za riadenie programu Technická pomoc zodpovedá Úrad vlády SR na čele s Igorom Federičom (Smer-SD), v prípade programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast ministerstvo hospodárstva vedené Vazilom Hudákom a pri programe cezhraničnej spolupráce SR - ČR ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na čele s Ľubomírom Jahnátkom (Smer-SD).

 

Celková príprava a čerpanie eurofondov je v kompetencii Centrálneho koordinačného orgánu na úrade vlády, ako aj podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho (Smer-SD). Za certifikáciu a audit eurofondov zodpovedá ministerstvo financií vedené Petrom Kažimírom (Smer-SD).


Biztweet ako prvý informoval o problémoch vlády v oblasti eurofondov v Bruseli aj v roku 2014. Audit Európskej komisie ukázal na netransparentné postupy ministerstva financií a pohrozil zastavením eurofondov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies