Brusel Škótsku: Po Brexite nemôžete zostať v EÚ

NETKY.SK • 26 Jún 2016, 17:30 • 2 min
Brusel Škótsku: Po Brexite nemôžete zostať v EÚ

EDINBURG – Brusel odkázal škótskej premiérke Nicole Sturgeonovej, že Škótsko si nemôže ponechať členstvo v Európskej únii a bude ju musieť opustiť so zvyškom Veľkej Británie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po zverejnení výsledkov referenda Sturgeonová požadovala okamžité rokovania s Bruselom v snahe udržať členstvo Škótska v EÚ. Líderka Škótskej národnej strany včera vystúpila v Edinburgu na schodoch Bute House a hovorila o novom referende o nezávislosti Škótska od Británie, kým nezačnú rokovania o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ.

 

img

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová sa domnieva, že škótsky parlament by mohol Británii zabrániť v odchode z EÚ. Brusel však škótskej premiérke odkázal, že aj keby Škótsko získalo nezávislosť od Británie, tak sa bude musieť o členstvo uchádzať ako kandidátska krajina. Európska parlamentná výskumná služba zaslala poslancom informačné oznámenie, ktoré hovorí, že členský štát "nemôže zostať v Európskej únii, ak členský štát sám z nej vystupuje."

Avšak existuje medzera, ktorú by Škótsko nakoniec mohlo využiť. Krajina by mohla zostať členom EÚ, keby sa jej podarilo presadiť "reverznú grónsku možnosť." Grónsko totiž hlasovalo o vystúpení z EÚ v roku 1982 a to aj napriek tomu, že jeho obyvateľmi sú Dáni a Dánsko zostalo členom Európskej únie.

Dánske kráľovstvo sa totiž skladá z Dánska, Grónska a Faerských ostrovov. Avšak len Dánsko je členom EÚ a ďalšie dve krajiny nie. Existuje tak precedens, keď rozdielne štáty v rámci jedného kráľovstva majú rozdielny vzťah voči EÚ. Samozrejme situácia vo Veľkej Británii je trochu odlišná. Dánsko je najväčším štátom v celom kráľovstve, avšak zotrvanie Škótska (aj so Severným Írskom) by bez Anglicka a Walesu by bola unikátnou v celej Európe.

 

Je príliš skoro posudzovať náladu v EÚ, ktorá sa v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov môže meniť. Blízka budúcnosť ukáže, ako sa celá záležitosť vyvinie a čo to bude znamenať pre všetkých ľudí žijúcich na ostrovoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies