Brusel si posvieti aj na FC Barcelona a Real Madrid

NETKY.SK • 18 December 2013, 13:47 • 2 min
Brusel si posvieti aj na FC Barcelona a Real Madrid

BRUSEL - Španielske kluby možno dostali od štátu pomoc nad rámec smerníc Európskej únie

slovakia

left justify in out

Sedem španielskych klubov vrátane dvoch gigantov Realu Madrid a FC Barcelona možno prijalo od štátu finančnú pomoc v rozpore s európskymi smernicami. Prípad začala vo štvrtok vyšetrovať Európska komisia. Ak sa podozrenia potvrdia, FC Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao, Osasuna Pamplona, Valencia, Hércules Alicante a Elche sa nečestne obohatili o niekoľko miliárd eur v čase, keď krajina bojuje s krízou.

"Európska komisia otvorila tri rôzne vyšetrovania, aby preverila, či rôzne nástroje verejnej podpory v prospech profesionálnych španielskych futbalových klubov boli v súlade s pravidlami členského štátu Európskej únie. Kluby na profesionálnej báze by nemali svoje náklady a investície kryť za pomoci daňových poplatníkov," vyhlásil španielsky komisár pre konkurencieschopnosť Joaquín Almunia Amann, zhodou okolností fanúšik Bilbaa. 

Prvé vyšetrovanie sa týka údajných daňových úľav pre Real Madrid, FC Barcelona, Bilbao a Osasunu. Druhé má dať odpoveď na otázku, či sa výmena pozemkov medzi mestom Madrid a Realom nedá považovať za pomoc zo strany štátu či samosprávy. V treťom prípade ide o pôžičky, ktoré štátom vlastnený Finančný inštitút vo Valencii poskytol trom klubom - Valencii, Hérculesu a Elche. 

Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo ešte pred týmto krokom Bruselu vyhlásil, že bude kluby brániť až do úplného konca. "Pokiaľ viem, nebol porušený zákon," povedal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona