Brusel si ctí demokratickú vôľu Maďarov, ktorí volili, a aj tých, ktorí nevolili

NETKY.SK • 3 Október 2016, 17:38 • 2 min
Brusel si ctí demokratickú vôľu Maďarov, ktorí volili, a aj tých, ktorí nevolili

BRUSEL - Európska komisia (EK) si ctí demokratickú vôľu Maďarov, tých čo volili, a aj tých, čo nevolili, reagoval dnes v Bruseli na neplatný nedeľňajší maďarský plebiscit o utečeneckých kvótach hovorca EK Margaritis Schinas.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI na pravidelnej poludňajšej tlačovej konferencii Schinas konštatoval, že to, akým spôsobom sa bude narábať s výsledkom ľudového hlasovania, je v kompetencii maďarskej vlády. V ponímaní EK sa však nedeľňajšie referendum týkalo budúcich rozhodnutí. V reakcii na vyhlásenie premiéra Viktora Orbána, že čoskoro sa chce stretnúť s predsedom komisie Jeanom-Claudeom Junckerom, hovorca povedal, že dvere Junckerovej kancelárie sú otvorené prezidentom a premiérom každej členskej krajiny.

 

K migračnej otázke Schinas dodal, že tá má viacero riešení. Kvôli tomu, že ide o zložitý problém, je potrebná snaha o ucelené riešenie. Jej súčasťou - nie však jediným prvkom - je podľa jeho slov dohoda týkajúca sa relokácie utečencov. Podčiarkol však, že pravidlá schválené v právnom poriadku spoločenstva musia aplikovať všetci, a že maďarské referendum nemení proces rozhodovania, ktorý je zakotvený v únijnej zmluve.

 

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz na sociálnej sieti odkázal, že maďarskí občania nereagovali na Orbánovu výzvu. "Európska únia potrebuje teraz dialóg na hľadanie riešenia, a nie umelé vyvolávanie napätia," napísal sociálny demokrat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies