Brusel schválil Maďarsku rozšírenie jadrovej elektrárne Paks o dva nové reaktory

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 13:34 • 2 min
Brusel schválil Maďarsku rozšírenie jadrovej elektrárne Paks o dva nové reaktory

BRUSSEL - Európska komisia v pondelok schválila maďarský plán štátnej pomoci na rozšírenie jadrovej elektrárne Paks o dva nové reaktory.

slovakia

left justify in out

V otázke ochrany hospodárskej súťaže poskytlo Maďarsko dostatočné záruky, „čo komisii umožnilo schváliť investíciu v zmysle pravidiel EÚ o štátnej pomoci“, uviedla vo vyhlásení európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Projekt výstavby nových jadrových blokov atómovej elektrárne Paks v hodnote 12,5 mld. eur komisia skúmala tri roky. Rozšírenie elektrárne realizuje ruská spoločnosť Rosatom. Na základe dohody podpísanej začiatkom roka 2014 dostane Maďarsko od Ruska úver v sume 10 mld. eur na financovanie prevažnej časti nákladov spojených s projektom.

Jadrová elektráreň Paks má štyri bloky s reaktormi VVER-440, ktoré uviedli do prevádzky v rokoch 1982 až 1987. Prevádzka prvej dvojice bola predĺžená o 20 rokov a teraz prebieha konanie o predĺžení doby prevádzky tretieho a štvrtého bloku. V jadrovej elektrárni Paks 2 sa pripravuje výstavba dvoch blokov s reaktormi VVER-1200, ktoré sa radia do generácie III+.

 

V roku 2014 bola podpísaná medzivládna dohoda medzi Maďarskom a Ruskom o výstavbe tejto elektrárne a dohoda o poskytnutí úveru Ruskom na financovanie 80 % investičných nákladov. Nové bloky by mali začať dodávať elektrinu v rokoch 2024 až 2025.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies