Brusel sa len pomaly vracia k obvyklému životnému tempu

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 14:50 • 2 min
Brusel sa len pomaly vracia k obvyklému životnému tempu

BRUSEL - Tretí deň po tom, ako Brusel zažil teroristické útoky na letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek, sa belgická metropola pomaly vracia k obvyklému tempu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Verejná doprava funguje podobne ako v stredu. Autobusy, trolejbusy a električky premávajú s výpadkami, ale viac-menej podľa harmonogramu. Premávka na jednotlivých linkách metra sa obnovuje postupne a pomalšie ako v pozemnej MHD. Podľa médií je zatiaľ otvorených len 17 zo 69 staníc metra a aj tie sa podvečer zatvárajú.


Železničná doprava funguje, ale dopravné spoločnosti cestujúcich upozorňujú, aby na železničné stanice prichádzali s predstihom, pretože obmedzili počet vchodov do budov a každý sa musí podrobiť osobnej prehliadke. Pred stanicami sa tak vytvárajú rady čakajúcich.


Vo väčšine škôl sa dnes vyučovalo, aj keď mnohí rodičia svoje deti radšej nechali doma, kým sa situácia v meste neupokojí.


Vedenie mesta výrazne posilnilo bezpečnostné opatrenia, ktoré sú najviac citeľné vo verejnej doprave, najmä v metre, kde policajti a vojaci pri vchodoch kontrolujú batožinu všetkých cestujúcich. Žiadajú ich tiež, aby si vyzliekli vrchný odev a každého podrobia kontrole pomocou detektoru kovov.


Posilnené je aj hliadkovanie na uliciach, najmä v centre mesta a štvrti, kde sídlia európske inštitúcie.


Atentáty na bruselskom letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek si vyžiadali 31 obetí a vyše 300 zranených. Vláda rozhodla, že pamiatku obetí si celé Belgicko uctí minútou ticha dnes o 14.30 h. Pietne zhromaždenia sa konali aj v stredu na poludnie.


Stovky ľudí stále prichádzajú do centra Bruselu, aby tam na námestí La Grand-Place či v priľahlých uliciach a námestiach položili kvety a zapálili sviečku na pamiatku obetí atentátov, ktoré sú najtragickejšími v dejinách krajiny. Medzi predmetmi, ktoré prinášajú, sú aj fľašky belgického piva, malé repliky sochy Manneken-Pis, či zástavky mnohých štátov sveta. Na mnohých miestach sú transparenty s nápisom "Ik Ben Brussel, je suis Bruxelles" (Som Brusel).
Pietne zhromaždenie sa uskutočnilo v stredu večer aj na kruhovom objazde vzdialenom niekoľko stoviek metrov od areálu letiska Zaventem. Zišli sa tam miestni obyvatelia, z ktorých mnohí na letisku pracujú a ich kolegovia boli pri utorkových útokoch zranení. Ľudia na pamiatku obetí i ako prejav solidarity so zranenými prinášali kvety i transparenty s nápismi "Zavent'aime" či "I still love my airport job" a zapaľovali sviečky.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies