Brusel priškrtí financie na eurofondy

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 08:37 • 2 min
Brusel priškrtí financie na eurofondy

BRUSEL – Európska komisia (EK) počas minulotýždňových rokovaní uviedla, že začne obmedzovať tok peňazí na eurofondy po roku 2020.

slovakia

left justify in out

„Občania očakávajú, že EÚ urobí viac, ale rozpočet EÚ klesá. Na vyriešenie tejto dilemy musíme čo najviac využiť každé euro, ktoré minieme,“ oznámil komisár zodpovedný za rozpočet a ľudské zdroje Günther H. Oettinger, čím dal Európanom jasne najavo, že sa začína úsporný režim.

 

Taktiež uviedol, že krajiny, ktoré budú chcieť získať eurofondy na svoje projekty, budú sa musieť viac zapájať do spolufinancovania ako doposiaľ. Táto skutočnosť motivuje Slovensko v zabojovaní o miestenku v zamýšľanom únijnom jadre, kde by sme sa vedeli s ostatnými štátmi deliť o špeciálne fondy. V dokumente sa dokonca uvádza, že krajiny, ktoré budú schopné z väčšej časti financovať svoje projekty, budú v prerozdeľovaní eurofondov uprednostnené. Spolufinancovanie by mohlo narásť až na 50 percent, namiesto doterajších zvyčajných päť až 15 percent. 

 

„Čísla v jednotlivých rokoch sa môžu mierne odlišovať, posun na 50% je však zásadný,“ vyjadril sa analytik z inštitútu INESS Martin Vlachynský. Podľa ich prieskumu, v rokoch 2004 až 2015 Slovensko spolufinacovalo projekty podporené EÚ sumou približne 21 miliárd eur, pričom bol náš verejný rozpočet zhruba 30 miliárd eur. EK v ďalšom kroku uvažuje nad prísnejším dohľadom na prijímateľov a čerpanie financií podmieni spoluprácou s Úradom európskeho prokurátora, ktorý bude dohliadať na ochranu finančných záujmov EÚ.

 

„Krajiny, ktoré sa zapoja do posilnenej spolupráce v tejto oblasti nebudú musieť plniť niektoré dodatočné podmienky a čerpanie európskych peňazí pre nich bude jednoduchšie,“ tvrdí Radovan Geist z portálu Euractiv. 

 

Brusel momentálne tlačí na to, aby sa peniaze presúvali do oblastí, ktoré sú chápané ako dôležité pre celú EÚ, napr. ochrana vonkajších hraníc, výskum či budovanie európskej infraštruktúry ako napríklad budovanie vysokorýchlostných vlakových prepojení medzi jednotlivými európskymi metropolami. EÚ v rokoch 2014 až 2020 vynaloží najviac peňazí na poľnohospodárstvo, vedu, bezpečnosť a udržateľný rozvoj.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona