Brusel prepracuje pravidlá navrhovaného bezplatného roamingu

NETKY.SK • 9 September 2016, 16:17 • 2 min
Brusel prepracuje pravidlá navrhovaného bezplatného roamingu

BRUSEL - Európska komisia (EK) po silnej kritike pozdrží plán pre nové pravidlá roamingových poplatkov. Návrh, podľa ktorého mali operátori obmedziť bezplatný roaming najviac na 90 dní, sa musí na príkaz prezidenta EK Jeana-Claudea Junckera prepracovať.

slovakia

left justify in out

Hoci sú určité obmedzenia plánované od samého začiatku, nové pravidlá sa prezentujú ako odbúranie roamingových poplatkov. Na tejto formulácii EK trvá. "Roamingové poplatky úplne zmiznú do júna 2017. Bodka," cituje hovorcu EK agentúra DPA. "O tom nemáme žiadne pochybnosti." Zároveň naznačil, že podrobnosti k novému návrhu by sa mohli zverejniť už budúci týždeň.

 

Európsky parlament a členské štáty už vlani odsúhlasili nové pravidlá, ktoré s "trvalým roamingom" nepočítajú. EK mala vypracovať podrobnosti, čo to vlastne znamená. Vo svojom návrhu, ktorý sa teraz musí prepracovať, okrem iného uvádza, že operátori musia minimálne 90 dní v roku umožniť v zahraničí telefonáty, textové správy alebo dátové prenosy bez dodatočných poplatkov. Možné malo byť aj využívanie bezplatného roamingu 30 dní nepretržite.

 

Komisia pôvodne argumentovala, že dlhšie používanie telefónov bez roamingových poplatkov by mohlo viesť k zneužívaniu. Napríklad, používateľ by si mohol kúpiť SIM kartu v krajinách s nízkymi poplatkami a následne ju trvalo používať v drahších štátoch. Podľa názoru Bruselu by to mohlo postupne viesť k plošnému zdražovaniu mobilných služieb. Obmedzenie bezplatného roamingu na 90 dní by malo uspokojiť všetkých cestujúcich a dovolenkárov, keďže spravidla sa v európskom zahraničí zdržujú oveľa kratšie.

 

Medzinárodné združenie mobilných operátorov GSMA vyjadrilo otvorenosť novým zrozumiteľným pravidlám, ktoré by zladili otázku bezplatného roamingu s rizikom zneužitia. Aj európske sektorové združenie Etno považuje lehotu 90 dní za dostatočnú a zdôraznilo, že operátori poskytujú špeciálne ponuky pre používanie v zahraničí. Podľa oboch združení totiž zneužívanie škodí všetkých spotrebiteľom, najmä poctivým.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies