Brusel predĺžil sankcie voči Bielorusku o ďalší rok

NETKY.SK • 31 Október 2014, 10:52 • 2 min
Brusel predĺžil sankcie voči Bielorusku o ďalší rok

BRUSEL - Európska únia predlžila platnosť sankcií uvalených na Bielorusko o ďalší rok, keďže vláda v Minsku podľa nej nespravila dostatočný pokrok v oblasti ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtkovom stanovisku Európskej komisie ako výkonného orgánu únie sa uvádza, že rozhodnutie predlžiť sankcie od 31. októbra 2014 padlo, keďže "nie všetkých politických väzňov prepustili a úcta k ľudským právam, vláde zákona a demokratickým princípom sa v Bielorusku nijak zásadne nezvýšila".

 

EÚ uvalila sankcie na Bielorusko v roku 2004 v reakcii na zmiznutie politických aktivistov kritizujúcich vládu prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý v postsovietskej krajine tvrdou rukou vládne už 20 rokov. V ďalších rokoch Brusel reagoval na opakované narušovanie volebného procesu. Obmedzenia EÚ smerom k Minsku sa tykajú zákazu obchodu so zbraňami a prostriedkami na potláčanie nepokojov či zmrazovania účtov a zákaz cestovania pre jednotlivcov. Medzi nimi sú desiatky ľudí blízkych Lukašenkovi či prokurátori a sudcovia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies