Brusel predložil návrh rozpočtu únie na budúci rok

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 15:57 • 2 min
Brusel predložil návrh rozpočtu únie na budúci rok

BRATISLAVA - Európska komisia vo štvrtok predložila návrh rozpočtu, ktorý počíta s platbami vo výške 134,9 mld. eur. Zameraný má byť na podporu rastu, zamestnanosti a „rozhodnú reakciu na utečeneckú krízu“, píše vo vyhlásení komisia. Oproti roku 2016 pritom únijný rozpočet klesol o 9 mld. eur. Tento návrh teraz spoločne prerokujú Európsky parlament a členské štáty Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Finančné prostriedky konkrétne určené na podporu hospodárskeho rastu by podľa návrhu mali dosiahnuť v budúcom roku 74,6 mld. eur. Z tohto balíka je 21,1 mld. eur určených na rast, zamestnanosť a konkurencieschopnosť, vrátane 10,6 mld. eur na výskum a inovácie v rámci programu Horizont 2020, ďalej 2 mld. eur na vzdelávanie v rámci programu Erasmus+, 299 mil. eur pre malé a stredné podniky v rámci programu COSME a 2,5 mld. eur v rámci Nástroja na prepájanie Európy.


Ďalší balík vo výške 2,66 mld. eur by mal smerovať do Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI), ktorý je nástrojom na realizáciu Investičného plánu pre Európu. Suma 53,57 mld. eur je zase určená na podporu produktívnych investícií a štrukturálnych reforiem na účely podnietenia konvergencie medzi členskými štátmi a medzi regiónmi prostredníctvom európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF). Podpora európskym poľnohospodárom sa navrhuje vo výške 42,9 miliardy eur.


V návrhu rozpočtu na rok 2017 komisia navrhuje vyčleniť tiež 5,2 mld. eur na posilnenie vonkajších hraníc únie a riešenie utečeneckej krízy a neregulárnej migrácie. V návrhu rozpočtu únie sú zahrnuté aj približne 3 mld. eur na financovanie činností v rámci Európskej únie, ako napríklad vytvorenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, návrh nového systému na posilnenie riadenia hraníc, návrhy na preskúmanie spoločného európskeho azylového systému vrátane reformy dublinského mechanizmu či vytvorenie Agentúry EÚ pre azyl.


Návrh rozpočtu obsahuje aj 200 mil. eur na nový nástroj na poskytovanie humanitárnej pomoci v rámci Európskej únie. Ďalšie 2,2 mld. eur by mali smerovať na činnosti únie s cieľom riešiť predovšetkým základné príčiny toku utečencov.


„Vzhľadom na narastajúce výzvy v oblasti bezpečnosti, ktorým čelí Európska únia a jej členské štáty, v návrhu rozpočtu Európskej únie na rok 2017 sú pridelené aj značné zdroje na účely bezpečnosti,“ hovorí o návrhu Európska komisia. V rámci týchto zdrojov by 111,7 mil. eur malo smerovať na podporu Europolu a 61,8 mil. eur bude vyhradených na zvýšenie bezpečnosti inštitúcií Európskej únie, a to spolu s ďalšími 16 mil. eur na bezpečnostné opatrenia v roku 2016. Komisia tiež navrhuje prípravnú akciu zameranú na výskum v oblasti obrany s vyčlenením 25 mil. eur v roku 2017.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona