Brusel považuje správu o mučiacich praktikách USA za pozitívum

NETKY.SK • 10 December 2014, 17:04 • 2 min
Brusel považuje správu o mučiacich praktikách USA za pozitívum

BRUSEL - Európska únia považuje utorňajšie zverejnenie správy o tvrdých postupoch amerických orgánov v rámci boja proti terorizmu za pozitívny krok k uznaniu zlyhaní a k verejnej konfrontácii programu.

slovakia

left justify in out

Podľa jednej z hovorkýň Európskej komisie Catherine Rayovej parlamentná správa o krutých vypočúvacích praktikách americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) "podnecuje otázky o porušeniach ľudských práv americkými úradmi". Podľa jej slov EÚ "odsudzuje všetky podoby mučenia a zlého zaobchádzania za akýchkoľvek okolnosti vrátane boja proti terorizmu". Na margo väzníc USA na území niektorých členských krajín únie sa Rayová vyjadriť odmietla a odvolala sa na priame nešpecifikovanie krajín v správe Senátu.

 

Horná komora amerického parlamentu v utorok zverejnila niekoľko rokov pripravovanú správu o postupoch amerických orgánov v rámci boja proti terorizmu. Správa obsahuje detailné popisy viacerých krutých vypočúvacích praktik CIA, ktorá ich aplikovala na zadržaných v reakcii na útoky z 11. septembra. Dialo sa tak na základe špeciálneho programu autorizovaného vtedajším prezidentom Georgeom Bushom. Kontroverzné vypočúvacie metódy zakázal až jeho nástupca Barack Obama v roku 2009. Zadržaných podrobovali postupom hraničiacim s mučením. Stelesním kritizovaného boja USA proti terorizmu je väzenie Guantánamo, ktoré sa Obamovi nedarí zatvoriť už šesť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies