Brusel po útoku posilňuje bezpečnosť židovských pamiatok

NETKY.SK • 25 Máj 2014, 09:35 • 2 min
Brusel po útoku posilňuje bezpečnosť židovských pamiatok

BRUSEL - Belgicko sa rozhodlo posilniť bezpečnostné opatrenia v okolí židovských pamiatok po celej krajine po tom, čo v sobotu centrom Bruselu otriasol ozbrojený útok neznámeho strelca v židovskom múzeu, ktorý pripravil o život troch ľudí.

slovakia

left justify in out

"Židovským pamiatkam zabezpečíme maximálnu možnú ochranu," povedala krátko po útoku belgická ministerka vnútra Joëlle Milquetová, ktorá sa už predtým pre agentúru AP vyjadrila, že za útokom môžu byť antisemitské motívy.
      

Pri streľbe v židovskom múzeu zahynuli traja ľudia - jeden muž a dve ženy. Všetci traja boli postrelení do hlavy alebo krku. Štvrtý postrelený človek ostáva naďalej v nemocnici v kritickom stave.
      

Polícia v súvislosti s útokom zadržala jedného muža, ktorý po útoku odišiel autom z miesta činu. Úrady však nevedeli potvrdiť ani vyvrátiť, či má muž s útokom skutočne niečo spoločné. Zadržaný priznáva, že sa počas incidentu zdržiaval na mieste činu. Polícia stále pátra po druhom podozrivom, ktorého videli z miesta odísť peši.
      

Incident v oficiálnom vyhlásení odsúdil už aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten útok nazval "výsledkom neutíchajúceho protižidovského ťaženia".
      

Podľa BBC v súčasnosti v Belgicku žije okolo 42.000 židov, z ktorých asi polovica žije v práve Bruseli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona