Brusel odporučil začatie prístupových rokovaní so Srbskom

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 12:23 • 2 min
Brusel odporučil začatie prístupových rokovaní so Srbskom

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok odporučila členom Európskej únie začatie rokovaní o budúcom členstve Srbska po tom, ako Belehrad minulý týždeň dosiahol rozhodujúcu dohodu o usporiadaní vzťahov s odšiepeneckým Kosovom.

slovakia

left justify in out

Podľa zverejnenej správy Brusel zastáva názor, že Srbsko týmto spôsobom "splnilo kľúčovú prioritu v podobe krokov smerujúcich k viditeľnému a udržateľnému zlepšeniu vzťahov s Kosovom". Konkrétny termín začiatku rokovaní však zatiaľ nie je známy. Komisia taktiež v pondelok prijala návrh rámcovej dohody, ktorá v prípade schválenia umožní Kosovu zúčastňovať sa na 22 programoch EÚ. Podobné dohody sa pritom podľa správy týkajú krajín, ktoré únia zaradila do svojho Stabilizačného a asociačného procesu. Najnovšie kroky týkajúce sa Srbska majú byť jedným z predmetov pondelňajšieho zasadnutia ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu.

Historickú dohodu o budúcich vzťahoch medzi Belehradom a Prištinou, ktorú sprostredkovala EÚ, v pondelok formálne schválila srbská vláda. Podrobnosti dokumentu však oficiálne stále nezverejnili. Podľa srbského spravodajského portálu B92.net dohoda obsahuje 15 bodov, ktoré sa okrem iného týkajú problematiky Srbmi obývaných území v Kosove alebo členstva Prištiny v medzinárodných organizáciách. Spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na nemenované zdroje informovala, že Kosovo umožní Srbom obývajúcim územie spravované Prištinou mať vlastné policajné zložky aj súdy. Belehradu sa však pre Srbov v Kosove nepodarilo presadiť autonómiu, ako pôvodne požadovali. V texte dohody sa tiež údajne nespomína, že by Srbsko uznalo jednostranne vyhlásenú nezávislosť Kosova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies