Brusel obsadili stovky traktorov a tisícky nespokojných európskych farmárov

NETKY.SK • 7 September 2015, 12:48 • 2 min
Brusel obsadili stovky traktorov a tisícky nespokojných európskych farmárov

BRUSEL - Najmenej 600 traktorov a niekoľko tisíc demonštrantov dorazilo dnes ráno do belgickej metropoly v rámci rozsiahleho protestu, ktorý ešte v priebehu augusta zvolala Európska mliečna rada (EMB) pre klesajúce ceny mlieka v Európe.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií belgických médií, ktoré podrobne sledujú pohyb traktorov a dianie v Bruseli, nespokojní farmári za zvukov neustáleho trúbenia prichádzali už od 5. h ráno zo všetkých kútov krajiny. Do 11. h sa sústredili v blízkosti sídiel Európskej komisie a Európskej rady. "Európska štvrť", kde sídlia hlavné inštitúcie EÚ, je momentálne odrezaná od zvyšku sveta zátarasami s ostnatým drôtom. Premenila sa na "pevnosť" stráženú stovkami policajtov a členov zásahových jednotiek.

 

Doprava v centre Bruselu je silno narušená, niekoľko dôležitých spojovacích tunelov bolo zavretých a rovnako mimo prevádzky je aj stanica metra v blízkosti euroinštitúcií. Doobeda už došlo k niekoľkým potýčkam medzi demonštrantami a políciou, keď sa niekoľko traktorov s nasadenými radlicami pokúsilo rozbiť policajné zátarasy. Proti traktorom okamžite zakročili ťažké vozidlá polície a vodné delá.

 

Podľa organizátorov podujatia by Brusel malo na znak protestu obsadiť vyše 1000 traktorov a okolo 5000 až 7000 demonštrujúcich poľnohospodárov z viacerých krajín EÚ, najmä však z Belgicka, Francúzska a Nemecka.

Protestnú akciu zvolala Európska mliečna rada na znak protestu proti súčasnej politike EÚ v oblasti výroby mlieka. Súčasná cena mlieka je podľa stanoviska EMB neudržateľná pre poľnohospodárov a jedine zníženie objemu výroby mlieka môže túto krízu vyriešiť.

 

Šéf EMB Romuald Schaber v stanovisku pre médiá upozornil, že výrobcovia mlieka nebojujú za dotácie, chcú iba zaviesť limity na výrobu mlieka prostredníctvom nového krízového programu. Protest farmárov bol symbolicky zvolaný na deň, keď sa v Bruseli koná mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre poľnohospodárstvo. Cieľom diskusií ministrov je nájsť opatrenia v prospech oživenia sektora mlieka a tiež sektora výroby mäsa, predovšetkým bravčového.

 

Chovatelia dobytka a výrobcovia mlieka v Európskej únii trpia poklesom cien hovädzieho a bravčového mäsa, mlieka a mliečnych výrobkov aj pre ruské embargo na európske potraviny. Rusko do zavedenia embarga predstavovalo 10 % poľnohospodárskeho vývozu z krajín EÚ, v hodnote okolo 16 miliárd eur ročne. Odhaduje sa, že od zatvorenia ruského trhu vznikol prebytok okolo 100.000 až 150.000 ton bravčového mäsa. Ďalším dôvodom poklesu cien je zníženie globálneho dopytu po mlieku, najmä v Číne, a zvýšená produkcia mlieka. V roku 2014 bol v EÚ nárast produkcie mlieka na úrovni 4,5 % oproti predošlému roku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies