Brusel obmedzuje rokovania o plynovode Južný prúd

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 16:19 • 2 min
Brusel obmedzuje rokovania o plynovode Južný prúd

BRUSEL - Rozhovory budú pokračovať na technickej úrovni, politické rokovania sa vo svetle súčasných vzťahov EÚ a Ruska odkladajú, uviedla hovorkyňa EK Sabine Bergerová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) odkladá politické rokovania s Moskvou o plynovode Južný prúd, ktorý má obísť Ukrajinu a prepravovať ruský zemný plyn do Európy cez Balkán. Komisia to zdôvodnila aktuálnym vývojom vzťahov EÚ s Ruskom. Rozhovory budú pokračovať na technickej úrovni, uviedla v pondelok hovorkyňa EK Sabine Bergerová. Únia už minulý týždeň s Ruskom prerušila rokovania o liberalizácii vízového režimu a ekonomickej spolupráci. Reagovala tým na zásah ruských ozbrojených síl v ukrajinskom regióne Krym. 

 

Plynovod Južný prúd má dopravovať zemný plyn cez Čierne more do južnej a strednej Európy. Buduje ho firma Gazprom s cieľom diverzifikovať prepravné trasy pri exporte zemného plynu. Na výstavbe pozemnej časti plynovodu sa medzivládnymi dohodami zaviazali podieľať Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Grécko, Slovinsko, Chorvátsko a Rakúsko. Odhadované celkové náklady na projekt sú viac ako 15 mld. eur. Od roku 2018 by mal plynovod prepravovať do Európy do 63 mld. kubických metrov plynu. 

 

Krízu v regióne Krym, kde hovorí väčšina obyvateľov rusky, vystupňovalo koncom februára zvrhnutie proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Časť obyvateľov autonómnej oblasti totiž odmietla uznať novú vládu v Kyjeve. Situácia sa vyhrotila začiatkom tohto mesiaca, keď ruskí vojaci na Kryme obsadili miestny parlament a viaceré letiská. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona