Brusel nepreplatí SR 183 mil. eur na 326 chybných projektov

NETKY.SK • 19 December 2013, 16:34 • 2 min
Brusel nepreplatí SR 183 mil. eur na 326 chybných projektov

BRATISLAVA - Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny označil za dôvod korekcií nedostatky počas verejného obstarávania pre krátke lehoty na prevzatie súťažných podkladov, resp. na predloženie ponúk. Slovensko môže európske peniaze použiť na náhradné projekty do konca roku 2015.

slovakia

left justify in out

Európska únia nepreplatí Slovensku zo súčasných eurofondov neoprávnené výdavky vo výške takmer 183 mil. eur na 326 väčších projektov s chybami. Podľa podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho boli dôvodom korekcií nedostatky počas verejného obstarávania pre krátke lehoty na prevzatie súťažných podkladov, resp. na predloženie ponúk. Slovensko by malo uvedené finančné prostriedky zaplatiť zo štátneho rozpočtu, alebo upraviť ich výšku, ale európske peniaze bude môcť využiť na náhradné projekty do konca roku 2015. Európska komisia na začiatku rokovania so SR identifikovala sumu neoprávnených výdavkov vyše 700 mil. eur.

"Negociáciami a argumentmi sme sa postupne dostali na výslednú sumu 182,91 mil. eur. Čiže toto je výška korekcie, alebo identifikované neoprávnené výdavky zo strany Európskej komisie," povedal vo štvrtok Vážny. "Budeme musieť, samozrejme, uplatniť korekcie na faktúrach alebo na súhrnných žiadostiach o platbu v projektoch, ktoré sú identifikované z minulosti ako chybné," dodal Vážny. Vicepremiér zároveň uviedol, že vykonané opatrenia majú zabrániť tomu, aby sa niečo podobné už neopakovalo. Je presvedčený, že nešlo o politickú chybu, či chybu vlád, ale priznal, že sa ťažko argumentovalo, keď lehota pre vyzdvihnutie súťažných podkladov vo verejnom obstarávaní bola skrátená neprimerane. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies