Brusel nepodpíše s Ukrajinou dohodu, ak neprepustí Tymošenkovú

NETKY.SK • 20 September 2013, 13:43 • 2 min
Brusel nepodpíše s Ukrajinou dohodu, ak neprepustí Tymošenkovú

JALTA - Litovská prezidentka Dalia Grybauskaité, ktorej krajina v súčasnosti predsedá Európskej únii, v piatok vyhlásila, že EÚ nepodpíše asociačnú dohodu s Ukrajinou, pokiaľ tamojšie úrady neprepustia väznenú expremiérku Juliju Tymošenkovú.

slovakia

left justify in out

Kyjev bude pred novembrovým podpisom musieť podľa litovskej líderky uskutočniť viacero reforiem vrátane vyriešenia Tymošenkovej prípadu, ktorý mnohí považujú za politicky motivovaný. "Bez toho nedôjde k podpisu," zdôraznila Grybauskaité. Ukrajinská vláda v stredu schválila Stabilizačnú a asociačnú dohodu s EÚ, ktorá je prvým krokom smerom k členstvu v 28-člennom spolku. Dokument by mali obe strany podpísať na novembrovom summite v litovskom Vilniuse.

Podpis dohody môže zhoršiť vzťahy medzi Ukrajinou a jej úzkym spojencom Ruskom. Moskva v poslednej dobe zaviedla viaceré obmedzenia týkajúce sa tovaru dovážaného z Ukrajiny, čo je považované za súčasť nátlaku na Kyjev. Podpisom dohody s úniou sa však pre ukrajinských exportérov otvoria nové možnosti so Západom, čo môže ohroziť budúce členstvo Ukrajiny v colnej únii medzi bývalými sovietskymi krajinami na čele s Ruskom. 

Prípad Tymošenkovej je najvážnejším sporným bodom medzi Kyjevom a EÚ. Expremiérke súd v roku 2011 udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, momentálne však čelí ďalším obvineniam, ktoré sa týkajú sprenevery a daňových únikov, ale aj údajného podielu na vražde vplyvného podnikateľa a politika Jevhena Ščerbaňa. Stíhanie viedlo k poškodeniu vzťahov medzi Kyjevom a Európskou úniou, ktorá ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona