Brusel nám predpovedá tento rok rast o 0,9 %

NETKY.SK • 5 November 2013, 13:53 • 2 min
Brusel nám predpovedá tento rok rast o 0,9 %

BRATISLAVA - Slovenské hospodárstvo v tomto roku porastie o 0,9 %. Predpovedá to v aktuálnej jesennej prognóze Európska komisia (EK), ktorá tak mierne znížila svoj odhad z mája o 0,1 percentuálneho bodu.

slovakia

left justify in out

V roku 2014 by mal podľa odhadov Bruselu hospodársky rast na Slovensku opäť zrýchliť na 2,1 %. Ďalšie zrýchlenie, a to na 2,9 %, má nasledovať v roku 2015.

K rastu počas tohto roka prispelo najmä zotavenie domáceho dopytu a silný čistý export. Po výraznom raste v druhom kvartáli by mal vývoz expandovať aj v zostávajúcej časti roka, hoci pomalším tempom. Komisia tiež prognózuje, že domáci dopyt by sa mal v roku 2014 na tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) podieľať vyššou mierou ako čistý export. Inflácia tento rok výrazne spomalila rast a aj v horizonte rokov 2014 a 2015 by sa mala udržať pod hranicou 2 %. 

Európska komisia v súlade s májovou prognózou verí, že vláde Slovenskej republiky sa podarí stlačiť deficit verejných financií v tomto roku na maastrichtské 3 % HDP. To by znamenalo zníženie rozpočtového schodku oproti vlaňajšku o 1,5 percentuálneho bodu. Brusel upozorňuje, že o zníženie deficitu sa čiastočne postarajú jednorazové opatrenia na príjmovej strane, akými sú predaj štátnych ropných rezerv alebo presun prostriedkov zo súkromných dôchodkových fondov do štátneho systému. V roku 2014 komisia prognózuje zvýšenie deficitu na 3,2 % HDP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies