Brusel možno povolí nezapočítavanie nákladov na utečencov do deficitu

NETKY.SK • 6 Október 2015, 08:50 • 2 min
Brusel možno povolí nezapočítavanie nákladov na utečencov do deficitu

LUXEMBURG - Je možné, že európske krajiny si pri kalkulácii svojich rozpočtových deficitov nebudú musieť započítavať náklady spojené s migračnou krízou, bude sa však posudzovať prípad od prípadu. Uviedli to dnes zdroje Európskej únie. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti najmä Rakúsko žiada, aby výdavky na utečencov, ktorí do krajiny prichádzajú v obrovskom počte, nemuselo započítavať do deficitu. Na základe pravidiel Paktu rastu a stability musia členské štáty znížiť bežný rozpočtový schodok pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a štátny dlh nesmie prekročiť 60 % HDP. Na štrukturálnej báze však musí byť rozpočet vyrovnaný alebo prebytkový. Za vyrovnaný sa však považuje aj vtedy, ak tzv. štrukturálny deficit, očistený o vplyv hospodárskeho cyklu a jednorazové vplyvy, nepresahuje 0,5 % HDP.

 

Rakúsko túto podmienku minulý rok splnilo a jeho štrukturálny deficit dosiahol 0,4 %. Ale v máji Európska komisia zverejnila prognózu, že ak sa rakúska fiškálna politika nezmení, deficit na štrukturálnej báze bude tento rok dvojnásobne vyšší a v roku 2016 dosiahne 1,4 % HDP. Viedeň by preto chcela, aby sa náklady na utečeneckú krízu nezapočítavali.

 

"Niektoré krajiny eurozóny skutočne zápasia s vysokými nákladmi na utečencov a nemyslím si, že by bolo správne, ak by sme museli oznámiť, že nulový štrukturálny deficit nedosiahneme len kvôli utečeneckej kríze, no Európska komisia by nás aj tak potrestala," povedal rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling.

 

"Chceme iba jedno. Aby sa tak, ako je to v prípade katastrof, tieto náklady nepočítali," dodal. Podľa komisára EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierra Moscoviciho sa Európska komisia touto záležitosťou zaoberá. "Momentálne skúmame, či tu nejde o mimoriadne okolnosti," povedal Moscovici.

 

Ako dodal nemenovaný zdroj z Európskej komisie, rozpočtové pravidlá EÚ umožňujú takéto neočakávané okolnosti riešiť. "Ak EK dostane žiadosť od konkrétneho členského štátu, preskúmame, či je v jeho prípade možné takéto pružnejšie uplatnenie pravidiel, čo Pakt rastu a stability umožňuje," uviedol zdroj s tým, že budú postupovať prípad od prípadu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies