Brusel kondoloval pozostalým po Američanke usmrtenej v Sýrii

NETKY.SK • 11 Február 2015, 19:18 • 2 min
Brusel kondoloval pozostalým po Američanke usmrtenej v Sýrii

BRUSEL - Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová spoločne s komisárom pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Chrístosom Stylianídesom vyjadrili svoju "najhlbšiu sústrasť rodine, priateľom a kolegom" Kayle Muellerovej, americkej humanitárnej pracovníčky, ktorá zahynula v Sýrii po tom, ako padla do zajatia militantno-extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ).

slovakia

left justify in out

Podľa zverejneného vyhlásenia je smrť Američanky pochádzajúcej z Arizony súčasťou "dlhého a hrozného sledu zabíjania v sýrskom konflikte", ktorého obetiam chcela pomôcť.

 

Členovia Európskej komisie (EK) ocenili "humanitárneho ducha a obetavosť" Muellerovej a vyzvali na "zdvojnásobenie celosvetového úsilia o skoncovanie s vraždením a utrpením spôsobovanými týmto konfliktom" ako najlepší spôsob uctenia si pamiatky jej samotnej ako aj ostatných usmrtených civilistov. "Európska únia je naďalej odhodlaná prispievať k regionálnym a medzinárodným snahám bojovať proti Dáiš (starší akronym pre IŠ) a iným teroristickým skupinám, ktoré ohrozujú regionálnu a globálnu stabilitu," uvádza sa vo vyhlásení. 

 

Prezident USA Barack Obama v utorok potvrdil, že Muellerová je mŕtva, pričom prisľúbil vypátranie a potrestanie vinníkov. Islamský štát ešte minulý piatok oznámil, že 26-ročná Muellerová zahynula pri nálete jordánskych síl, ktoré si údajne vybrali za terč miesto jej zadržiavania. Extrémisti Američanku zajali v auguste 2013 v sýrskom Halabe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona