Brusel je znepokojený odsúdením Navaľného v Rusku

NETKY.SK • 18 Júl 2013, 13:09 • 2 min
Brusel je znepokojený odsúdením Navaľného v Rusku

BRUSEL - Európska únia odsúdila rozhodnutie ruského súdu, ktorý poslal vo štvrtok lídra opozície 37-ročného Alexeja Navaľného na päť a jeho spoluobžalovaného Pjotra Oficerova na štyri roky do väzenia.

slovakia

left justify in out

Hovorca hlavnej predstaviteľky zahraničnej politiky EÚ povedal, že Catherine Ashtonová je znepokojená obvinením Navaľného a udelením mu 5-ročného trestu. Podľa Ashtonovej odsúdenie Navaľného a jeho spoluobžalovaného Pjotra Oficerova vyvoláva "vážne pochybnosti" o vláde zákona v Rusku.

Ruský súd uznal Navaľného vinným zo sprenevery. Podľa prokuratúry, ktorá žiadala pre neho šesťročný trest, sa Navaľný v roku 2009, keď bol poradcom guvernéra kirovského regiónu, dopustil sprenevery v súvislosti s nepovoleným predajom dreva a štátu spôsobil škodu vo výške 16 miliónov rubľov (388-tisíc eur). Navaľný už predtým odmietol obvinenia ako absurdné a proces označil za politicky motivovaný. Podľa sudcu Sergeja Blinova nie je možné, aby sa Navaľný "polepšil" bez izolácie od spoločnosti. Verdikt okamžite odsúdili ochrancovia ľudských práv a kritici Kremľa. Ruské akcie po oznámení verdiktu klesli.

Navaľný, jeden z najcharizmatickejších ruských opozičných lídrov, už strávil dva 15-dňové tresty vo väzení za organizovanie protestov proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Na svojom blogu často zverejňuje podozrenia z korupčného správania sa najvyšších ruských predstaviteľov a je preto tŕňom v oku viacerých z nich. Mesto Moskva v stredu schválilo kandidatúru 37-ročného opozičného aktivistu na post starostu vo voľbách 8. septembra. Uvažoval tiež o kandidatúre v prezidentských voľbách v roku 2018. Verdikt v procese však tieto jeho snahy očividne zmaril. Obhajoba sa plánuje proti verdiktu odvolať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona