Brusel hrozí Chorvátom schengenom

NETKY.SK • 17 September 2013, 17:40 • 2 min
Brusel hrozí Chorvátom schengenom

BRUSEL - Európska únia potrestá svojho najnovšieho člena Chorvátsko za porušenie zákonov bloku. V utorok to potvrdila eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová.

slovakia

left justify in out

Brusel totiž žiadal "bezpodmienečnú zmenu" zákona o vydávaní v zahraniční stíhaných osôb. Chorváti síce koncom augusta prisľúbili nápravu, no doteraz sa tak nestalo. Redingová potvrdila, že sankcie určite prídu, no až po dohode s členskými štátmi. Výsledkom konania voči balkánskej krajine podľa nej môže byť ohrozenie budúcej dohody medzi Bruselom a Záhrebom o vstupe Chorvátov do schengenského priestoru voľného pohybu osôb a tovaru.

Jadrom sporu je bývalý príslušník juhoslovanskej tajnej služby Josip Perkovič, ktorý je podozrivý z vraždy. Chorvátska polícia síce dostala európsky zatykač vydaný na neho, no nevyhovela mu, keďže podozrivý čin sa stal ešte pred rokom 2002. Chorvátsky parlament totiž tri dni pred oficiálnym vstupom prijal kontroverzný zákon, podľa ktorého orgány v krajine nepovažujú zatykače týkajúce sa zločinov spáchaných pred viac ako desiatimi rokmi za platné. Legislatíva sa označuje za účelovú a "šitá na mieru" Perkovičovi. Spor o jeho vydanie je jedným z hlavných medzi Chorvátskom a Nemeckom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies