Brusel doteraz nedostatočne kontroloval deficity viacerých krajín

NETKY.SK • 16 Apríl 2016, 12:37 • 2 min
Brusel doteraz nedostatočne kontroloval deficity viacerých krajín

BRUSEL - Európsky účtovný dvor plánuje zverejniť mimoriadne kritickú správu o kontrolách štátnych deficitov zo strany Európskej komisie. Mimoriadna analýza prichádza k záveru, že Brusel uplatňuje pravidlá, ktoré slúžia na ochranu eura, rozporným a neprehľadným spôsobom. S odvolaním sa na časopis Spiegel o tom informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Audítori účtovného dvora sa pozreli na spôsob, akým EK v minulých rokoch kontrolovala rozpočtové deficity Talianska, Francúzska, Cypru, Česka, Malty a Nemecka. "Vypracovávať čoraz komplexnejšie pravidlá, a potom ich nedodržiavať, podkopáva dôveryhodnosť európskeho kontrolného mechanizmu," cituje Spiegel zo správy, ktorú má dvor zverejniť v utorok 19. apríla. Účtovný dvor mal údajne prísť aj k záveru, že EK často berie politické ohľady.

 

EK ani účtovný dvor sa pre agentúru DPA k informácii Spiegelu odmietli vyjadriť. Komisia však zdôraznila, že medzičasom výrazne sprísnila hospodársko-politicku koordináciu a dohľad nad rozpočtovou disciplínou členských krajín.

 

"Komisia uplatňuje pravidlá objektívne a k všetkým členským štátom pristupuje rovnako a pochopiteľne neignoruje rôznorodé špecifiká členských krajín," povedal hovorca. Zároveň poukázal na to, že EK v rámci konaní pri prekročení deficitu rozpočtu dáva iba odporúčania. Rozhodnutie leží výlučne na zástupcoch členských štátov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies