Brusel dal pokutu takmer 176 mil. eur za 35 rokov trvajúci kartel

NETKY.SK • 21 Júl 2010, 07:17 • 2 min
Brusel dal pokutu takmer 176 mil. eur za 35 rokov trvajúci kartel

Brusel dal pokutu takmer 176 mil. eur za 35 rokov trvajúci kartel - Svet Európska komisia (EK) dnes stanovila pokutu americkému a niekoľkým európskym chemickým podnikom vo výške 175,6 milióna eur za cenové dohody pri predaji fosfátov do kŕmnych zmesí.

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia (EK) dnes stanovila pokutu americkému a niekoľkým európskym chemickým podnikom vo výške 175,6 milióna eur za cenové dohody pri predaji fosfátov do kŕmnych zmesí. Tie sa pridávajú do krmív pre hovädzí dobytok, prasce, hydinu, ryby, psov a mačky.
      Najväčšiu pokutu (83,7 milióna eur) dostala belgická spoločnosť Tessenderlo Chemie. Francúzske firmy Timab Industries a Compagnie Financiere de Participation Roullier (CFPR) dostali spolu pokutu 59,8 milióna eur, španielska Ercros 14,85 milióna a napríklad americká FMC za účasť svojich amerických, holandských a španielskych dcérskych firiem v karteli 14,4 milióna eur. Najnižšiu pokutu zaplatia portugalské firmy Quimitecnica a Jose de Mello (2,79 milióna eur).
      Podľa EK spoločnosti prevádzkovali kartel od marca 1969 až do februára 2004, pričom si v rámci neho dojednávali ceny a delili zákazníkov a trhy po celej Európe. Kartel skončil pred šiestimi rokmi potom, ako fínsky účastník kartelu firma Kemira prípad oznámila Bruselu. Spoločnosť sa tak pokute vyhla, pričom sama medzičasom divíziu výroby kŕmnych zmesí predala.
      Všetky firmy až na Timab a CFPR vinu priznali a pokutu prijali, za čo im EK výšku pôvodnej pokuty znížila na dnes zverejnenú sumu. Timab a CFPR sa budú môcť odvolať na európske súdy. Dve z firiem si vymohli redukciu až o 70 %, nakoľko pôvodná výška by spôsobila ich bankrot. Ich mená EK neuviedla.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona