Brusel by mal zrýchliť prístupový proces so Srbskom

NETKY.SK • 27 Júl 2010, 06:59 • 2 min
Brusel by mal zrýchliť prístupový proces so Srbskom

Brusel by mal zrýchliť prístupový proces so Srbskom

slovakia

left justify in out

img

Slovensko zatiaľ necíti žiaden tlak, aby uznalo Kosovo za nezávislý štát. Povedal to dnes po stretnutí ministrov zahraničných vecí Európskej únie šéf slovenskej diplomacie Mikuláš Dzurinda, ktorý si myslí, že by Brusel by mal postupovať rýchlejšie v prípade prístupového procesu Srbska.
"Nie som, ani som nebol konfrontovaný ani s náznakom tlaku. Nikto na nás netlačí a všetci rozumejú nášmu postoju. Ten vychádza z historickej skúsenosti, ale aj z hlbokého politického presvedčenia," odvrátil Dzurinda dohady o zvýšenom diplomatickom úsilí EÚ i niektorých členských štátov dosiahnuť, aby pätica krajín vrátane Slovenska uznala Kosovo za nezávislý štát. Tlak mal stúpnuť najmä po konzultatívnom stanovisku Medzinárodného súdneho dvora z minulého týždňa, ktorý sa uzniesol na verdikte, že Kosovo vyhlásením nezávislosti neporušilo medzinárodné právo.
"Nie sme proti Kosovu. Sme ale za to, aby každé rozhodnutie, ktoré prijme slovenská politika, zohľadňovalo slovenskú snahu o stabilný, mierový a perspektívny západný Balkán. To, ako sa bude vyvíjať Srbsko, kľúčovo ovplyvní vývoj v regióne," konštatoval Dzurinda.
Slovensko patrí medzi päť členských štátov EÚ, ktoré medzinárodne neuznali Kosovo. "Ak pohľad týchto krajín aj nie je identický, je výnimočne podobný," charakterizoval postoj pätice Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko, Španielsko Dzurinda, ktorý mal dnes v novej funkcii v Bruseli premiéru na rokovaní Rady EÚ.
Bývalý dvojnásobný slovenský premiér namieril kritiku aj smerom do Bruselu s odôvodnením, že Európska únia v prípade Srbska nekoná v integračnom procese žiaducou rýchlosťou.
"Prihlášku do Európskej únie podalo Srbsko už v decembri minulého roka. Je bez reakcie. Na čo čakáme v Európe? Jeden môj kolega počas rokovaní vyslovil myšlienku, že keď máme porozumenie pre zrýchlený prístupový proces v prípade Islandu, prečo takéto porozumenie pre Belehrad nemáme? Budeme presadzovať takúto politiku naďalej, chceme, aby Srbsko dostalo svoj harmonogram, dostalo konkrétny projekt, aby ho to motivovalo a aby sa zblíženie medzi Belehradom a EÚ zrýchľovalo a spolupráca bola tesnejšia," uzavrel Dzurinda.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona