Brusel a Peking ukončili spor o telekomunikačnú techniku

NETKY.SK • 15 Október 2014, 11:03 • 2 min
Brusel a Peking ukončili spor o telekomunikačnú techniku

RÍM - Čína a Európska únia sa priblížili k ukončeniu sporu o dotácie pre čínskych výrobcov telekomunikačnej techniky, ktoré sa stali predmetom vyšetrovania európskych regulačných úradov. Informoval o tom v stredu európsky komisár pre obchod Karel de Gucht. S návrhom dohody plánuje oboznámiť kolegov v Európskej komisii (EK) a požiadať ich o podporu.

slovakia

left justify in out

Podrobnosti k obsahu dohody, ktorú označil za "prijateľné" riešenie neuviedol a obmedzil sa na konštatovanie, že jej text oficiálne zverejní v najbližších dňoch. Zdroje agentúry Reuters minulý týždeň informovali, že Brusel a Peking by mali návrh dohody pripraviť ešte pred summitom EÚ a Číny, ktorý sa uskutoční 16. a 17. októbra v Miláne. 

 

Čínsky dovoz zariadení pre mobilné siete do EÚ má hodnotu zhruba 1 mld. eur ročne. Čínske firmy tak predstavujú vážnu konkurenciu európskym výrobcom ako Ericsson, Nokia Siemens Networks a Alcatel-Lucent. Agentúra Reuters minulý týždeň informovala, že súčasťou dohody o ukončení protimonopolného vyšetrovania by mohol byť záväzok Pekingu obmedziť exportné úvery pre spoločnosť Huawei, ktorá je najväčším výrobcom telekomunikačných zariadení na svete, a pre menšiu firmu ZTE. Podľa údajov EÚ podiel spoločnosti Huawei na európskom trhu telekomunikačných zariadení vzrástol z úrovne 2,5 % v roku 2006 na súčasných 25 %. Ceny čínskeho výrobcu sú zároveň v porovnaní s európskou konkurenciou nižšie o zhruba 18 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona