Brownfieldy treba najprv treba zmapovať a potom riešiť, čo na nich bude

NETKY.SK • 2 Jún 2018, 14:37 • 2 min
Brownfieldy treba najprv treba zmapovať a potom riešiť, čo na nich bude

BRATISLAVA – Dlhodobo nevyužívané alebo zanedbané územia, tzv. brownfieldy, treba najprv zmapovať a potom riešiť, čo na nich bude. Pre TASR to uviedol výkonný riaditeľ Inštitútu urbánneho rozvoja (IUR) Juraj Suchánek.

slovakia

left justify in out

Jeho členmi sú aj developeri a banky, ktoré môžu mať pozemky v takýchto oblastiach. IUR uverejnil dotazník o brownfieldoch ako súčasť prieskumu na svojej stránke koncom mája. Ten organizujú zamestnanci magistrátu ako súčasť prípravných prác urbanistickej štúdie - brownfieldy na území mesta Bratislava, píše sa v úvode k dotazníku.

 

Dokument obsahuje napríklad otázky, kde sa brownfield nachádza, koľko je tam budov, zelene, či je opustený a podobne. Prípravu vyhľadávacej štúdie o takýchto územiach avizovala vo februári tohto roka bratislavská hlavná architektka Ingrid Konrad v rozhovore s tým, že bude dôležitým podkladom pre nový územný plán a rozvoj Bratislavy.

 

"Dotazníkový prieskum sme uverejnili po dohode s oddelením stratégií rozvoja a tvorby územnoplánovacích dokumentov mesta, aby sa mohli naši členovia k nemu vyjadriť," povedal Suchánek. Poslaním IUR je vytvoriť partnerský vzťah medzi verejnosťou, vládnymi inštitúciami, samosprávami a developerským odvetvím, dodal.

 

V prieskume je brownfield definovaný ako priestor alebo areál s výstavbou, ktorý stratil pôvodné využitie, je úplne opustený, prípadne je využívaný na približne 30 %. Tieto areály by mali mať aspoň 5000 štvorcových metrov a strata plnohodnotnej funkcie by mala trvať viac ako dva roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies