Brown: Británia splní svoje sľuby dané Škótsku pred referendom

NETKY.SK • 20 September 2014, 13:25 • 2 min
Brown: Británia splní svoje sľuby dané Škótsku pred referendom

EDINBURGH - Bývalý britský labouristický premiér Gordon Brown dnes povedal svojim stúpencom v škótskom Fife, že sľuby, ktoré dostali od Británie pred referendom o nezávislosti budú splnené, informovala BBC.

slovakia

left justify in out

Zopár dní pred historickým hlasovaním z 18. septembra Brown vstúpil do dejín britskej politiky vyhlásením, že zákony udeľujúce škótskemu parlamentu nové právomoci budú vypracované do 25. januára, dňa narodenín najuctievanejšieho škótskeho básnika Roberta Burnsa.
     

"Oči z celého sveta nás sledovali a teraz, myslím si, sledujú vodcov hlavných politických strán Spojeného kráľovstva," povedal dnes Brown svojim stúpencom. Zdôraznil, že britskí politici svoje sľuby neporušia a osobne sa zaviazal dohliadnuť na to.
     

Hovoril o "troch zámkoch", ktoré garantujú dodržanie sľubu. Prvým je podľa neho vyhlásenie, ktorým sa počas predvolebnej kampane premiér David Cameron, vodca Labouristickej strany Ed Miliband a predseda Liberálnych demokratov, vicepremiér Nick Clegg zaviazali garantovať Škótsku väčší podiel na príjmoch z daní a poskytnúť Škótom kontrolu nad výdavkami v rezorte zdravotníctva. Súčasťou rezolúcie bol záväzok, že návrh nového škótskeho zákona bude pripravený do konca januára. Brown dnes uviedol, že Dolná komora britského parlamentu sa ním začne zaoberať v pondelok.
     

Druhou "istotou" podľa jeho slov je, že štátni úradníci už pracujú na časovom harmonograme a detailoch plánov, aby mohol byť návrh nových právomocí zverejnený koncom októbra. Za tretiu "istotu" označil 16. október, kedy sa v Dolnej komore začne rozprava k návrhu nového škótskeho zákona, aby sa všetko podľa plánu stihlo.
     

Gordon Brown dnes vyvrátil fámy, že sa plánuje vrátiť do najvyššej politiky. Povedal, že sa na to cíti už príliš starý. 
     

Bývalý britský premiér dnes vyzval spoluobčanov na zjednotenie sa. "Je čas na boj a čas na jednotu. Teraz nadišiel čas, aby sa Škótsko zjednotilo," citovala ho BBC. 
     

Keď Škóti v referende odmietli nezávislosť,  britský premiér Cameron povedal, že táto záležitosť je na jednu generáciu vyriešená a zaviazal sa k rýchlej novele ústavy, ktorá ovplyvní všetky časti Spojeného kráľovstva - Škótsko, Wales aj Severné Írsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies