BRATISLAVA - Brokolica je jedna z najzdravších potravín a účinne pomáha chrániť pred vznikom rakoviny. Patrí medzi zeleninu s najvyšším obsahom vitamínu C a je významným zdrojom karotenoidov, z ktorých v tele vzniká dôležitý vitamín A.
Brokolicová nátierka
Potrebné suroviny: 150g brokolice, 2 PL bieleho jogurtu, 2 PL rastlinného masla, 50g tvrdého syra, vegeta, majorán, prípadne petržlenová vňať
Príprava receptu: Brokolicu uvaríme na pare domäkka, tvrdý syr najemno nastrúhame. Uvarenú brokolicu roztlačíme, spolu s jogurtom maslom, syrom vyšľaháme dopenista. Dochutíme vegetou, majoránom, prípadne nasekanou petržlenovou vňaťou.
Brokolicové muffiny
Potrebné suroviny: brokolica, vajíčka, syr, cibuľa, cesnak, soľ, korenie
Príprava receptu: Brokolicu krátko povariť, stačí 1 - 2 minútky, rozdeliť na malé kúsky, pridať rozšľahané vajíčka, nastrúhaný syr, nadrobno nasekanú cibuľku, cesnak, osoliť, okoreniť a zamiešať. Je možné pridať rôzne bylinky, prípadne nakrájanú papriku, rajčinu... a dať do muffinovej formy, posypať ešte syrom a dať zapiecť.
Brokolicové fašírky
Potrebné suroviny: 400 g brokolice, 250 g syr Niva, 1 vajce, 1,5 - 2 dcl mlieka, 2 staršie rožky, 2 - 3 strúčiky cesnaku (nemusí byť), strúhanka
Príprava receptu: Brokolicu uvaríme do mäkka, scedíme, vložíme do misy a necháme vychladnúť, potom roztlačíme vidličkou. K brokolici nastrúhame nivu, vyklepneme vajce, roztlačený cesnak a nakoniec pridáme 2 rožky namočené v mlieku (vytlačené), masu premiešame. Soliť ani koreniť netreba, aby vynikli chute. Ak je masa redšia, prisypeme strúhanku, ale nie veľa, len tak aby sa dali tvarovať fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a vyprážame.
Brokolicový nákyp
Potrebné suroviny: 1 brokolica, 4 vajíčka, soľ, ml.č.korenie, cesnak, cibuľa, pol hrnčeka polohrubej múky, 1 ČL prášku do pečiva, pol hrnčeka mlieka, 150g šunky
Príprava receptu: Surovú brokolicu nasekáme na drobno (netreba ju predvárať, preto ju treba na sekať na malé kúsky, respektíve väčšie kúsky na chvíľu povariť). Pridáme vajíčka, soľ, korenie, pretlačený cesnak (množstvo podľa chuti), na masle orestovanú cibuľku, šunku na kocky, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec mlieko. Všetko dobre premiešame a cesto vylejeme do vymastenej zapekacej formy. Pečieme vo vyhriatej rúre 20-30min.
Brokolicové placky
Potrebné suroviny: 700 g brokolice, 4 vajcia, 4 PL hladkej múky, 4 PL strúhanky, 50 g strúhaného syra, štipka mletého muškátového orieška /nemusí byť/, soľ, korenie, olej
Príprava receptu: Brokolicu umyjeme, rozoberieme na ružičky a uvaríme v osolenej vode. Vodu zlejeme a brokolicu necháme odkvapkať. Odkvapkanú brokolicu nakrájame nadrobno a dáme ju do väčšej misy. Pridáme múku, rozšľahané vajcia, nastrúhaný syr, muškátový oriešok, soľ, korenie. Všetko dobre premiešame a zmes podľa potreby zahustíme strúhankou. Na panvici rozohrejeme olej, zo zmesi tvarujeme placky a z oboch strán ich opečieme dozlata.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.