Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
24. júl. 2019Vladimír
BratislavaBratislava 25°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
26.02.2018 09:00 Gurmán
Brokolicový týždeň
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
26.02.2018 09:00 Gurmán

Brokolicový týždeň



BRATISLAVA - Brokolica je jedna z najzdravších potravín a účinne pomáha chrániť pred vznikom rakoviny. Patrí medzi zeleninu s najvyšším obsahom vitamínu C a je významným zdrojom karotenoidov, z ktorých v tele vzniká dôležitý vitamín A.


Brokolicová nátierka

 

Potrebné suroviny: 150g brokolice, 2 PL bieleho jogurtu, 2 PL rastlinného masla, 50g tvrdého syra, vegeta, majorán, prípadne petržlenová vňať

 

Príprava receptu: Brokolicu uvaríme na pare domäkka, tvrdý syr najemno nastrúhame. Uvarenú brokolicu roztlačíme, spolu s jogurtom maslom, syrom vyšľaháme dopenista. Dochutíme vegetou, majoránom, prípadne nasekanou petržlenovou vňaťou.

 

 

Brokolicové muffiny

 

Potrebné suroviny: brokolica, vajíčka, syr, cibuľa, cesnak, soľ, korenie

 

Príprava receptu: Brokolicu krátko povariť, stačí 1 - 2 minútky, rozdeliť na malé kúsky, pridať rozšľahané vajíčka, nastrúhaný syr, nadrobno nasekanú cibuľku, cesnak, osoliť, okoreniť a zamiešať. Je možné pridať rôzne bylinky, prípadne nakrájanú papriku, rajčinu... a dať do muffinovej formy, posypať ešte syrom a dať zapiecť.

 

 

Brokolicové fašírky

 

Potrebné suroviny: 400 g brokolice, 250 g syr Niva, 1 vajce, 1,5 - 2 dcl mlieka, 2 staršie rožky, 2 - 3 strúčiky cesnaku (nemusí byť), strúhanka

 

Príprava receptu: Brokolicu uvaríme do mäkka, scedíme, vložíme do misy a necháme vychladnúť, potom roztlačíme vidličkou. K brokolici nastrúhame nivu, vyklepneme vajce, roztlačený cesnak a nakoniec pridáme 2 rožky namočené v mlieku (vytlačené), masu premiešame. Soliť ani koreniť netreba, aby vynikli chute. Ak je masa redšia, prisypeme strúhanku, ale nie veľa, len tak aby sa dali tvarovať fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a vyprážame.

 

 

Brokolicový nákyp

 

Potrebné suroviny: 1 brokolica, 4 vajíčka, soľ, ml.č.korenie, cesnak, cibuľa, pol hrnčeka polohrubej múky, 1 ČL prášku do pečiva, pol hrnčeka mlieka, 150g šunky

 

Príprava receptu: Surovú brokolicu nasekáme na drobno (netreba ju predvárať, preto ju treba na sekať na malé kúsky, respektíve väčšie kúsky na chvíľu povariť). Pridáme vajíčka, soľ, korenie, pretlačený cesnak (množstvo podľa chuti), na masle orestovanú cibuľku, šunku na kocky, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec mlieko. Všetko dobre premiešame a cesto vylejeme do vymastenej zapekacej formy. Pečieme vo vyhriatej rúre 20-30min.

 

 

Brokolicové placky

 

Potrebné  suroviny: 700 g brokolice, 4 vajcia, 4 PL hladkej múky, 4 PL strúhanky, 50 g strúhaného syra, štipka mletého muškátového orieška /nemusí byť/, soľ, korenie, olej

 

Príprava receptu: Brokolicu umyjeme, rozoberieme na ružičky a uvaríme v osolenej vode. Vodu zlejeme a brokolicu necháme odkvapkať. Odkvapkanú brokolicu nakrájame nadrobno a dáme ju do väčšej misy. Pridáme múku, rozšľahané vajcia, nastrúhaný syr, muškátový oriešok, soľ, korenie. Všetko dobre premiešame a zmes podľa potreby zahustíme strúhankou. Na panvici rozohrejeme olej, zo zmesi tvarujeme placky a z oboch strán ich opečieme dozlata.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok