Brocková: Ekonomické fórum v Krynici je prestížnym ekonomickým podujatím

NETKY.SK • 7 September 2016, 17:28 • 2 min
Brocková: Ekonomické fórum v Krynici je prestížnym ekonomickým podujatím

KRYNICA – Ekonomické fórum, ktoré sa koná v poľskej Krynici, je podľa generálnej riaditeľky sekcie hospodárskej spolupráce Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brockovej prestížnym ekonomickým podujatím. Má podľa jej slov význam i v súvislosti s Vyšehradskou skupinou (V4).

slovakia

left justify in out

"Som veľmi rada, že tento rok má Slovenská republika veľmi silnú delegáciu na Ekonomickom fóre v Krynici, pretože je považované za východný Davos. Aj v Davose sa stretávajú ľudia, aby mohli diskutovať o aktuálnych problémoch a výzvach, ktoré sa týkajú predovšetkým daného regiónu," uviedla pre TASR Brocková s tým, že čo sa týka Ekonomického fóra, je to podobné ako v prípade Globsecu na Slovensku. "Začínalo to ako malá konferencia a rozrastá sa to do neuveriteľných dimenzií. Takýmto príkladom je aj Krynica," povedala.

 

Potenciál ekonomickej výmeny medzi Poľskom a Slovenskom je podľa Brockovej vysoký. "Od roku 1999 do roku 2008 nám vzájomný obchod vzrástol o 300 %. V čase krízy od roku 2009 do roku 2014 o 100 %, čiže to sú fakty, na ktorých sa dá stavať," zdôvodnila s tým, že v čase svetovej hospodárskej krízy bola poľská ekonomika jedna z mála, ktorá vďaka svojej domácej vnútornej spotrebe nebola taká postihnutá.

 

Ekonomické fórum v Krynici má podľa Brockovej význam i z pohľadu V4. "Je veľmi dobrým signálom, že V4 má silné posolstvá a že sa vieme prezentovať ako zoskupenie, ktoré má dnes silný hlas v EÚ. V čase, keď sa začnú rozhovory na neformálnom summite 16. 9. v Bratislave, tak toto je príležitosť prediskutovať záležitosti, ktoré sa nás týkajú v Európskej únii," povedala Brocková.

 

V poradí 26. ročník Ekonomického fóra sa v poľskej Krynici koná v dňoch 6. – 8. septembra. Je zamerané na aktuálne témy týkajúce sa ekonomických, sociálnych a politických problémov v Európe a je považované za najvýznamnejšiu ekonomickú konferenciu v strednej Európe. Podľa organizátorov sa naň prihlásilo viac ako 3500 účastníkov. Podujatie organizuje Foundation Institute for Eastern Studies v spolupráci s viac ako 100 partnermi, medzi ktorých patria najväčšie svetové spoločnosti. Hlavným partnerom je Malopoľské vojvodstvo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona