Brocka: Zmrazenie platov ústavných činiteľov je cirkus Smeru

NETKY.SK • 2 December 2013, 13:40 • 2 min
Brocka: Zmrazenie platov ústavných činiteľov je cirkus Smeru

BRATISLAVA – Návrh na zmrazenie platov ústavných činiteľov je podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku divadlo, cirkus a populizmus Smeru- SD, pretože v poslaneckom klube má viacero poslancov, ktorí sedia na viacerých stoličkách, nielen na poslaneckej, a poberajú plné príjmy z týchto funkcií. Vláda predložila návrh na zmrazenie platov ústavných činiteľov na rok 2014. V utorok o návrhu rozhodne parlament.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Brocka dnes pre agentúru SITA, ak je návrh na zmrazenie platov výrazom šetrenia zo strany vlády, tak je to správny prístup a takéto správanie aj verejnosť od ústavných činiteľov očakáva. Brockovi sa však nepozdáva, že poslanci NR SR vykonávajú viacero funkcií naraz. „To je v rozpore s princípmi, na ktorých stojí zákon o platových pomeroch ústavných činiteľov. Od platov poslancov sa odvíjajú platy členov vlády, prezidenta, sudcov, či prokurátorov. Prax, ktorú zaviedli poslanci Smeru-SD, že kumulujú viacero platených funkcií, privádza absurdný stav,“ povedal s tým, že dnes neznámy poslanec Smeru-SD, ktorý v parlamente takmer vôbec nevystúpil, poberá z verejných zdrojov vyšší príjem ako predseda vlády. „To je nespravodlivé voči členom vlády. Je to aj demoralizujúce. Mali by sme to dať na poriadok,“ povedal Brocka. KDH preto podľa neho navrhuje novelizáciu zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov, v ktorej chce upraviť, aby poslanec NR SR, aj keď má viacero funkcií, mal nárok len na plat poslanca a príslušné náležitosti. 

V utorok poslanci definitívne rozhodnú o novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorou sa zmrazia platy ústavných činiteľov pre rok 2014. Platy ústavných činiteľov, sudcov, prokurátorov a verejného ochrancu práv podľa návrhu zostanú na úrovni roka 2013. Sudcom a prokurátorom ostane 13. a 14. plat. Štát rozhodnutím ušetrí takmer 8,2 milióna eur. S týmito zdrojmi sa počíta aj pri zostavovaní štátneho rozpočtu. Združenie sudcov Slovenska zmrazovanie platov sudcov nepodporuje. Parlament právnu normu prerokúva v skrátenom legislatívnom konaní. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies