Brocka: Zákon k penziám z 2. piliera je dobre pripravený

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 13:08 • 2 min
Brocka: Zákon k penziám z 2. piliera je dobre pripravený

BRATISLAVA - So samotnou filozofiou návrhu novely zákona je poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) spokojný, nesúhlasí však s vysokou hranicou dôchodku, nad ktorou si budú môcť sporitelia peniaze z druhého piliera vybrať.

slovakia

left justify in out

Legislatívna úprava výplaty dôchodkov z druhého piliera je podľa poslanca Júliusa Brocku (KDH) dobre pripravená. Uviedol to počas dnešnej parlamentnej rozpravy k návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Predložená novela zákona podľa neho zabezpečuje prístup k dôchodkovým úsporám pre všetkých sporiteľov. Prihovára sa však za to, aby si v prechodnom období piatich až desiatich rokov mohli sporitelia peniaze z druhého piliera vybrať. "Je dobre, že zákon je na svete. Je to legislatívne zavŕšenie druhého piliera," povedal Brocka. 

 

So samotnou filozofiou návrhu novely zákona je poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) spokojný. Nesúhlasí však s vysokou hranicou dôchodku, nad ktorou si budú môcť sporitelia peniaze z druhého piliera vybrať. Podľa navrhovanej úpravy si totiž výrazná väčšina ľudí, ktorí si na dôchodok sporia v druhom dôchodkovom pilieri, bude musieť z celej nasporenej sumy povinne kúpiť doživotný dôchodok v životnej poisťovni. Tzv. programový výber, ktorý umožní postupne vyplatiť nasporenú sumu po odchode na dôchodok, bude určený pre tie osoby, ktorých dôchodok z prvého piliera alebo prvého a druhého piliera spolu je viac ako štvornásobok sumy životného minima, čo je v súčasnosti približne 800 eur. "Hľadajme kompromis. Snažme sa, aby čo najväčší počet ľudí mohol s časťou svojich peňazí voľne nakladať," povedal Kaník. 

 

Príliš vysoko nastavenú hranicu dôchodku ako podmienku pre výber penzijných úspor z druhého piliera kritizoval aj poslanec Jozef Mihál (SaS). "Uprednostnili ste záujem životných poisťovní pred záujmom sporiteľov," povedal Mihál. Podmienku dôchodku z prvého a druhého piliera vo výške aspoň 800 eur podľa exministra práce a sociálnych vecí splnia len tí, ktorí v hrubom zarábajú 1 600 eur. To podľa neho splní možno 2 až 5 % sporiteľov. Vláda podľa Mihála núti kúpiť si doživotný dôchodok v životnej poisťovni aj tých ľudí, ktorí sú pri odchode na dôchodok v zlom zdravotnom stave a kúpa doživotnej penzie je pre nich vzhľadom na ich zdravotný stav nevýhodná. Opozičný poslanec žiada, aby sa hranica dôchodku vo výške 4-násobku životného minima ako podmienka pre výber úspor z druhého piliera znížila na maximálne dvojnásobok životného minima. 

 

Poslanec Ivan Švejna (Most-Híd) navrhovanej novele zákona tiež vytkol to, že zaväzuje sporiteľov k tomu, aby svoje úspory odovzdali životnej poisťovni a kúpili si za ne doživotnú penziu. Vláda tak podľa neho núti veľkú časť ľudí, aby uzavreli zmluvu, ktorú on považuje za nevýhodnú. Poukázal na to, že muži sa po nástupe na dôchodok dožívajú v priemere 10 rokov, avšak peniaze odovzdané životnej poisťovni dostanú vo forme doživotného dôchodku za 15 rokov. Za 1 000 eur bude totiž podľa Švejnu doživotný mesačný dôchodok vo výške približne 5,4 eura. Poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO) sa prihovorila za to, aby dala vláda sporiteľom v druhom pilieri slobodu výberu v tom, ako s penzijnými úsporami naložia. "Nechcete ľudí učiť zodpovednosti, ale väčšej závislosti na štáte, lebo vám to vyhovuje," odkázala vláde. 

 

Krátko po 12:00 predsedajúci schôdze Pavol Paška prerušil rokovanie 33. schôdze parlamentu. Poslanci budú pokračovať v rokovaní o výplate dôchodkov z druhého piliera o 14:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies