Brocka a Přidal chcú verejným funkcionárom zakázať advokáciu

NETKY.SK • 21 Júl 2014, 11:17 • 2 min
Brocka a Přidal chcú verejným funkcionárom zakázať advokáciu

BRATISLAVA – Verejní funkcionári by počas výkonu svojej funkcie nemali vykonávať advokátsku prax. V novele živnostenského zákona to navrhujú poslanci KDH Alojz Přidal a Július Brocka.

slovakia

left justify in out

Slovenská advokátska komora podľa návrhu pozastaví výkon advokácie osobám vykonávajúcim funkciu verejného funkcionára, zákon by sa nevzťahoval na funkcie poslanca mestského zastupiteľstva, poslanca zastupiteľstva mestskej časti v Bratislave a v Košiciach a poslanca zastupiteľstva vyššieho územného celku.

 

„Cieľom predkladanej novely zákona je zamedziť rozporu medzi osobným záujmom advokáta a záujmom klienta pri výkone advokácie na jednej strane a verejným záujmom pri výkone funkcie verejného funkcionára na strane druhej,“ vysvetľujú poslanci kresťanských demokratov. Pri výkone funkcie verejný funkcionár koná vo verejnom záujme a jeho konanie má prinášať majetkový alebo iný prospech všetkým občanom. Ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov verejnému funkcionárovi ukladá povinnosť presadzovať a chrániť verejný záujem; zároveň mu zakazuje uprednostniť osobný záujem pred verejným záujmom. „Pri výkone advokácie advokát nepresadzuje verejný záujem. Pri výkone advokácie je advokát povinný chrániť a presadzovať práva a záujmy klienta a riadiť sa jeho pokynmi,“ uzatvárajú Brocka a Přidal. 

 

Novelou sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi. Ak by poslanci návrh schválili, nové pravidlá pre verejných funkcionárov by sa mali uplatňovať od 1. januára 2015. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies