Brňan dostal preukaz so sitkom na hlave, ministerstvo je pobúrené

NETKY.SK • 2 August 2013, 15:09 • 2 min
Brňan dostal preukaz so sitkom na hlave, ministerstvo je pobúrené

BRNO - České úrady minulý týždeň vydali občiansky preukaz rodákovi z Brna, ktorý sa naň odfotil aj so sitkom na cestoviny na hlave. Označuje sa totiž za prívrženca recesistickej náboženskej skupiny Cirkev Lietajúcej špagetovej príšery, ktorej členovia sa nazývajú pastafariáni.

slovakia

left justify in out

Podarilo sa mu tak napodobniť svojho rakúskeho kolegu, ktorý po tuhom boji s tamojšími úradmi dostal vodičský preukaz aj s bizarnou pokrývkou hlavy. S novým občianskym preukazom, ktorý má zatiaľ iba dočasnú, mesačnú platnosť, však nesúhlasí české ministerstvo vnútra. Podľa neho sa brnianske úrady dopustili chyby, keďže Česká republika pastafariánov ako náboženské hnutie oficiálne neuznáva. Nový doklad s trvalou platnosťou a touto fotografiou mu preto nechcú vystaviť. Brňan Lukáš Nový sa však neplánuje vzdať a za svoje práva chce tvrdo bojovať. "Museli by mi vyvrátiť, že sitko je súčasťou môjho náboženského presvedčenia," cituje ho v piatok portál českého denníka Mladá Fronta Dnes.

Rakúske úrady pred dvoma rokmi žiadali od pastafariána Nika Alma lekárske potvrdenie, že je psychicky zdravý. Presvedčený ateista však chcel prostredníctvom sitka na hlave iba poukázať na znevýhodnenie voči prívržencom uznávaných náboženstiev, ktorí môžu mať na rozdiel od ostatných v dokladoch fotografiu s pokrývkou hlavy. Rakúšan preto tvrdil, že patrí k Cirkvi Lietajúcej špagetovej príšery bojujúcej proti dogmatizmu. Tá vznikla v roku 2005 v Spojených štátoch ako alternatíva ku kresťanstvu. Pastafariáni "veria", že vesmír stvorila Lietajúca špagetová príšera, a ako pokrývku hlavy používajú práve cestovinové sitko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona