Brixi a Martvoň chcú upraviť tvorbu fondu opráv v bytových domoch

NETKY.SK • 19 November 2013, 13:23 • 2 min
Brixi a Martvoň chcú upraviť tvorbu fondu opráv v bytových domoch

BRATISLAVA – Dvojica poslancov NR SR z vládneho Smeru-SD Otto Brixi a Anton Martvoň navrhuje úpravy pravidiel tvorby fondu prevádzky, údržby a opráv pre vlastníkov nebytových priestorov v bytovom dome, ktorí nevyužívajú všetky spoločné časti a zariadenia domu.

slovakia

left justify in out

Národnej rade (NR) SR preto predložili návrh novely zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Parlament by sa ňou mal zaoberať na najbližšej schôdzi, ktorej začiatok je naplánovaný na 26. novembra. Súčasná právna úprava podľa zákonodarcov znevýhodňuje vlastníkov nebytových priestorov. "Pretože vlastníci nebytových priestorov nemusia využívať všetky spoločné časti a spoločné zariadenia domu, pričom sa na ich opravách podieľajú v rovnakej výške ako vlastníci bytov, ktorí ich dennodenne užívajú," odôvodnili poslanci v návrhu.

Zároveň chcú zaviesť aj nové pravidlá pre hlasovanie vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ktoré by mali obmedziť možnosti "šikanovania" niektorých vlastníkov pri určovaní nadmerných preddavkov do fondu prevádzky, údržby a opráv. "Navrhuje sa taktiež obmedzenie udeliť splnomocnenie na zastupovanie na schôdzi osobám, ktoré sú kandidátmi na volené funkcie v spoločenstve alebo na funkciu zástupcu vlastníkov," doplnili predkladatelia. Účinnosť zákona navrhujú od marca 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies