Britwkí zákonodarcovia požadujú predĺženie registračnej lehoty na referendum

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 09:07 • 2 min
Britwkí zákonodarcovia požadujú predĺženie registračnej lehoty na referendum

LONDÝN - Líder britských labouristov Jeremy Corbyn a ďalší zákonodarcovia požadujú predĺženie lehoty na on-line registráciu občanov, ktorí chcú 23. júna hlasovať v referende o tom, či má krajina zostať v Európskej únii alebo z nej odísť. Oznámila to dnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Dôvodom tejto požiadavky sú technické problémy, ktoré sa vyskytli na oficiálnej vládnej registračnej stránke tesne pred vypršaním konečného termínu, ktorý bol o polnoci z utorka nadnes. Užívatelia totiž nahlásili, že namiesto formuláru sa im zobrazoval odkaz "504 Gateway Time-out".

 

Vláda túto technickú chybu pripisuje "nebývalému náporu" užívateľov stránky a spresnila, že počas utorka sa na účasť v historickom hlasovaní zaregistrovalo pol milióna ľudí. Nemenovaný vládny zdroj však potvrdil, že stránka prijímala registrácie ešte 45 minút po vypršaní konečného termínu.

 

Líder liberálnych demokratov Tim Farron označil technické problémy za "zmätok", ktorý by mohol mať "závažné dôsledky" pre výsledok hlasovania. Podľa neho ľudia "musia dostať jeden deň navyše, aby si mohli uplatniť svoje demokratické právo". Nezaregistrovaní sa nebudú môcť na hlasovaní zúčastniť.

 

V referende sú oprávnení hlasovať občania Británie alebo Írska, ktorí žijú v Spojenom kráľovstve, a tiež občania britského Spoločenstva národov (Commonwealthu) žijúci legálne v Británii, ktorí majú najmenej 18 rokov a zaregistrovali sa na referendum.

 

Celkove tak teoreticky môže v referende hlasovať až milión ľudí, ktorí nemajú britské občianstvo. Naopak, nebudú môcť hlasovať britskí občania, ktorí žijú v zahraničí dlhšie ako 15 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies