Britských manželov usvedčili z prípravy útoku v Londýne

NETKY.SK • 29 December 2015, 22:01 • 2 min
Britských manželov usvedčili z prípravy útoku v Londýne

LONDÝN - Britských manželov dnes odsúdili za plánovanie útokov v Londýne. Manžel totiž poslal na Twitteri odkazy, v ktorých žiada o radu, na aké ciele by mal zaútočiť, a upozornil tak políciu na zásoby chemikálií vo svojom dome. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Mohammed Rehman (25) a Sana Ahmed Khanová (24) boli na súde uznaní za vinných z prípravy teroristických činov, pričom chceli zaútočiť na veľké nákupné centrum v britskej metropole alebo na londýnske metro.

 

"Nákupné centrum Westfield alebo londýnske metro? Veľmi by som privítal akúkoľvek radu," napísal Rehman na Twitteri pod prezývkou Silent Bomber (Tichý bombový útočník).

 

Manželom, ktorí obvinenia odmietli, stanovia trest na súdnom pojednávaní v neskoršom termíne.

 

Prokurátorka Susan Hemmingová dnes uviedla, že obaja Briti si urobili podrobný výskum útokov militantov a na internete dokonca vyhľadávali videá súvisiace s bombovými útokmi na londýnsku dopravu, pri ktorých pred desiatimi rokmi zomrelo 52 ľudí.

 

Tieto útoky podnikli 7. júla 2005 štyria mladí britskí moslimovia, ktorí pricestovali zo severného Anglicka do Londýna, kde v čase rannej dopravnej špičky odpálili podomácky vyrobené bomby ukryté v ruksakoch na troch staniciach metra a v autobuse.

 

Britské médiá napísali, že Rehman a Khanová plánovali útok práve na desiate výročie spomínaných bombových útokov.

 

Rehman, ktorého súd uznal za vinného aj z vlastnenia predmetu na teroristické účely, odpálil vo svojej záhrade skúšobné bomby. Testy nafilmoval a poslal manželke. Tá mu pomohla aj s kúpou chemikálií, dodala prokurátorka.

 

"Dvojica bola veľmi blízko k vykonaniu útoku, potrebovali už len kúpiť chemikálie na výrobu rozbušky," uviedla prokurátorka.

 

Manželia si stihli zaobstarať aj desať kilogramov dusičnanu močoviny. "Netreba ani pochybovať, že Rehman a Khanová by sa nezastavili a pokúsili by sa o teroristický čin v Londýne," vyhlásila Hemmingová.

 

V Británii platí druhý najvyšší stupeň výstrahy pred teroristickými útokmi, čo znamená, že útok militantov je vysoko pravdepodobný. Výstraha platí od útokov v Paríži z 13. novembra, pri ktorých zahynulo 130 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona